Jak poznat který kouř je ekologický a který ne
Jak vizuálně poznat kdy nám kamna dobře spalují a kdy ne podle barvy a délky kouře vystupujícího z komínu.
Viditelný kouř táhnoucí se obcí jsou také velké ztráty pro vaši peněženku, protože se
vypařuje palivo bez dalšího spálení a tedy bez předání energie do otopného systému.
Všeobecně lze říci, že dokonalé spalování je u plynových kotlů takže pozorujte jaký "kouř" z vychází
z komínů k nimž jsou tyto kotle připojeny.
Za teplého počasí bychom neviděli nic, žádné spaliny. Za chladného počasí uvidíme jen bílé obláčky
kondenzačních par (vzduch obsahuje vlhkost a i hořením plynu vzniká voda - vodní pára).
Z komínu vychází sice bílí kouř, ale táhne se mnoho metrů od komína a nerozpouští se ve vzduchu
• tento jev vzniká při roztápění kotle, či krbu. Vzplálo velké množství drobného paliva a nestačí shořet,
protože nemá dostatek vzduchu. Tento kouř většinou za několik sekund či minut zmizí, jakmile shoří
prvotní dávka třísek i drobného paliva a začnou hořet hrubší polínka.
Palivo je rozhořelé ale přesto bílý kouř se táhne i dvacet metrů od komína
• mokré, nebo vlhké dříví (lidé topí dřevem ale nemají jej řádně vysušeno, je třeba si uvědomit že dřevo
musí schnout nejméně 2 roky, ale 5 roků sušené dřevo již dává při spalování ty nejlepší výsledky.
Problém je v tom, že lidé prodali na vesnicích zahrady i dvory a mnohdy nemají dřevo kde sušit, tak jej
mají pod plachtou na ulici jen půl roku a už s tímto mokrým dřevem topí. Nejen že protopí nejméně dvakrát
tolik, jakoby topili suchým dřívím, ale navíc si sousedé myslí, že spalují zakázaný odpad.
• patrně málo vzduchu, který přichází do plamenů (přidat sekundární, či terciární vzduch do plamenů)
• plameny uhasly (zkusit přidat primární vzduch, u krbu můžete zkusit stříknout na dřevo podpalovač a znovu zapálit)
u kotlů se spodním odhoříváním je problém jak rychle zapálit paliv aby hned hořelo směrem do spalovací komory
u kotlů Dakon DOR D kde je terciární přívod vzduchu zapalit kousek PE-PO v trubičce pro přívod vzduchu
a zatlačím je otvorem do spalovací
komory, od něj okamžitě chytí vznikající CO a je po problému ale pozor na vznik požáru - jen pro šikovné)
Černý kouř vychází z komína
• velmi nedokonalé a ztrátové hoření, je třeba přidat vzduch, zatápět řádně třískami a dřevem, řádně
vše nechat rozhořet aby se spotřebič prohřál, nezahlcovat spotřebič velkým množstvím rychle hořícího
paliva (drobných třísek, štěpky)
• možná má komín špatný tah, nechat prohlédnout a vyčistit odborníkem
Pozor na inverzi, komíny jakoby ztratily tah, kouř klesá k zemi, špatné rozptylové podmínky.
Na obrázku vidíme stav, kdy lidé topí sice ekologicky dřívím, ale je inverze a tehdy je třeba
buď topit jen plynem, nebo dbát na správné rozhoření kotle pomalu drobnými třískami, aby v kotli neustále
hořelo hned od prvního zapálení a nedošlo k zahlcení plamenů a tím ke jejich zhasnutí - bez plamenů se začne z
komína intenzivně kouřit.
Pokud máte možnost, dejte si na dvorek zrcátko tak aby jste v něm viděli vrchol komína a mohli snadno kontrolovat
kouř vystupující z komína.
Správné dokonalé spalování, vodní páry za chladného počasí kondenzují až po opuštění komína a
během několika okamžiků se rozplynou ve vzduchu. Při teplotách nad +5 stupňů zpravidla není vidět
vůbec nic.
Pokud není inverze, jsou obce bez kouře
Komín na obrázku chrlí mnoho prachu a také CO - nedokonalé spalování, není použito filtrační zařízení - běžný stav v Československu před rokem
1989

Viditelný kouř táhnoucí se obcí jsou také velké ztráty pro vaši peněženku, protože se
vypařuje palivo bez dalšího spálení a tedy bez předání energie do otopného systému.
Všeobecně lze říci, že dokonalé spalování je u plynových kotlů takže pozorujte jaký "kouř" z vychází
z komínů k nimž jsou tyto kotle připojeny.
Za teplého počasí bychom neviděli nic, žádné spaliny. Za chladného počasí uvidíme jen bílé obláčky
kondenzačních par (vzduch obsahuje vlhkost a i hořením plynu vzniká voda - vodní pára).
Z komínu vychází sice bílí kouř, ale táhne se mnoho metrů od komína a nerozpouští se ve vzduchu
• tento jev vzniká při roztápění kotle, či krbu. Vzplálo velké množství drobného paliva a nestačí shořet,
protože nemá dostatek vzduchu. Tento kouř většinou za několik sekund či minut zmizí, jakmile shoří
prvotní dávka třísek i drobného paliva a začnou hořet hrubší polínka.
Palivo je rozhořelé ale přesto bílý kouř se táhne i dvacet metrů od komína
• mokré, nebo vlhké dříví (lidé topí dřevem ale nemají jej řádně vysušeno, je třeba si uvědomit že dřevo
musí schnout nejméně 2 roky, ale 5 roků sušené dřevo již dává při spalování ty nejlepší výsledky.
Problém je v tom, že lidé prodali na vesnicích zahrady i dvory a mnohdy nemají dřevo kde sušit, tak jej
mají pod plachtou na ulici jen půl roku a už s tímto mokrým dřevem topí. Nejen že protopí nejméně dvakrát
tolik, jakoby topili suchým dřívím, ale navíc si sousedé myslí, že spalují zakázaný odpad.
• patrně málo vzduchu, který přichází do plamenů (přidat sekundární, či terciární vzduch do plamenů)
• plameny uhasly (zkusit přidat primární vzduch, u krbu můžete zkusit stříknout na dřevo podpalovač a znovu zapálit)
u kotlů se spodním odhoříváním je problém jak rychle zapálit paliv aby hned hořelo směrem do spalovací komory
u kotlů Dakon DOR D kde je terciární přívod vzduchu zapalit kousek PE-PO v trubičce pro přívod vzduchu
a zatlačím je otvorem do spalovací
komory, od něj okamžitě chytí vznikající CO a je po problému ale pozor na vznik požáru - jen pro šikovné)
Černý kouř vychází z komína
• velmi nedokonalé a ztrátové hoření, je třeba přidat vzduch, zatápět řádně třískami a dřevem, řádně
vše nechat rozhořet aby se spotřebič prohřál, nezahlcovat spotřebič velkým množstvím rychle hořícího
paliva (drobných třísek, štěpky)
• možná má komín špatný tah, nechat prohlédnout a vyčistit odborníkem
Pozor na inverzi, komíny jakoby ztratily tah, kouř klesá k zemi, špatné rozptylové podmínky.
Na obrázku vidíme stav, kdy lidé topí sice ekologicky dřívím, ale je inverze a tehdy je třeba
buď topit jen plynem, nebo dbát na správné rozhoření kotle pomalu drobnými třískami, aby v kotli neustále
hořelo hned od prvního zapálení a nedošlo k zahlcení plamenů a tím ke jejich zhasnutí - bez plamenů se začne z
komína intenzivně kouřit.
Pokud máte možnost, dejte si na dvorek zrcátko tak aby jste v něm viděli vrchol komína a mohli snadno kontrolovat
kouř vystupující z komína.

Správné dokonalé spalování, vodní páry za chladného počasí kondenzují až po opuštění komína a
během několika okamžiků se rozplynou ve vzduchu. Při teplotách nad +5 stupňů zpravidla není vidět
vůbec nic.

Pokud není inverze, jsou obce bez kouře

Komín na obrázku chrlí mnoho prachu a také CO - nedokonalé spalování, není použito filtrační zařízení - běžný stav v Československu před rokem
1989

401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Citace:
Děkuji, dneska se do toho vrhnu.
Děkuji, dneska se do toho vrhnu.

Jen dvě staré cihly na sebe položit na zkoušku napravo, či na levou stranu
roštu a vyzkoušet, jestli bude provoz ekonomičtější.
Ale komín jakoby dostal větší tah, takže budete muset vše asi přiškrtit.
Zase těch plamenů je méně a kotel stíhá odebírat jejich teplo a neletí
+300°C do komína ale jen je roura horká. Proč vytápět ulici, teplo je
třeba nechat doma

Dobry den mam dor 24 a chtel sem se zeptat jestly se da topit i orechem 2 nemam stim skusenost tet topim ledvickou koskou sem spokojen ale orech je levnejsi jestli se to vubec vyplati abych nepropaly vic orechu nes kosky di za radu
Dobrý večír chtěl bych se zeptat na kolik má být nastavené zhruba oběhové čerpadlo ?? Druhá otazka jak má být správně nastavena redukční klapka spalinové trubky,když mám otevrenou rovnoběžně s osou trubky dřevo mi rychle vyhoří když ji dám ale na předposlední pozici teplota mi klesa v kotli ??? děkuji za odpověd ..
ALDA 04-01-2010 11:40:16
Ke spalování uhlí je potřeba vyšší teplota ve spalovacím prostoru.
Všimněte si, že pokud již máte například v Dakonu vrstvu žhavého uhlí,
spalování je dokonalé a z komína vychází jen bílé vodní páry.
Pokud je kouř šedý a táhne se i 20 metrů od komína,
tak vlastně nám uniká obrovské množství energie,
proto je dobré roztápět drobnými třískami a dřevem s malou vrstvou uhlí na povrchu.
Jakmile již hoří uhlí,
můžeme přidat další kousek dříví a uhlí.
Dříví bude může být posunuto až do spalovacího prostoru Dakonu a bude působit,
jako takový knot,
o který se bude zapalovat vznikající kouř z nedokonalého uhlí spalování,
takže v spalovací komoře již shoří vše.
Seřízení spodními dvířky se provádí u roztopeného paliva tak,
že postupně vyšroubováváme šroub seřízení primárního vzduchu tak dlouho,
až je plamen líny - pomalý.
Pak mu přidáme například jeden závit otočením šroubu,
aby byl svěží, ale zároveň,
aby primárního vzduchu nebylo příliš a neochlazoval kotel.
Sekundární vzduch se otvírá tehdy,
pokud sice v spalovacím prostoru je plamen,
ale hodně kouří a nestačí všechen kouř shořet.
Musíme cítit, že sekundární vzduch proudí do kotle bočními otvory.
Pokud ne, asi máme malou vrstvu uhlí v kotle a vzduch je přisáván z primárního vstupu,
nebo máme slabší tah komína,
než je pro kotel určen.
Pak otevřený přívod sekundárního vzduchu spíše zhorší spalování.
Pokud nám z přívodů sekundárního vzduchu začne vycházet kouř do prostoru kotelny,
tak to je zcela špatně.
Buď je komín a kouřové cesty zcela zaneseny sazemi,
nebo komín je naprosto nevhodný pro tento typ kotle.
Ke spalování uhlí je potřeba vyšší teplota ve spalovacím prostoru.
Všimněte si, že pokud již máte například v Dakonu vrstvu žhavého uhlí,
spalování je dokonalé a z komína vychází jen bílé vodní páry.
Pokud je kouř šedý a táhne se i 20 metrů od komína,
tak vlastně nám uniká obrovské množství energie,
proto je dobré roztápět drobnými třískami a dřevem s malou vrstvou uhlí na povrchu.
Jakmile již hoří uhlí,
můžeme přidat další kousek dříví a uhlí.
Dříví bude může být posunuto až do spalovacího prostoru Dakonu a bude působit,
jako takový knot,
o který se bude zapalovat vznikající kouř z nedokonalého uhlí spalování,
takže v spalovací komoře již shoří vše.
Seřízení spodními dvířky se provádí u roztopeného paliva tak,
že postupně vyšroubováváme šroub seřízení primárního vzduchu tak dlouho,
až je plamen líny - pomalý.
Pak mu přidáme například jeden závit otočením šroubu,
aby byl svěží, ale zároveň,
aby primárního vzduchu nebylo příliš a neochlazoval kotel.
Sekundární vzduch se otvírá tehdy,
pokud sice v spalovacím prostoru je plamen,
ale hodně kouří a nestačí všechen kouř shořet.
Musíme cítit, že sekundární vzduch proudí do kotle bočními otvory.
Pokud ne, asi máme malou vrstvu uhlí v kotle a vzduch je přisáván z primárního vstupu,
nebo máme slabší tah komína,
než je pro kotel určen.
Pak otevřený přívod sekundárního vzduchu spíše zhorší spalování.
Pokud nám z přívodů sekundárního vzduchu začne vycházet kouř do prostoru kotelny,
tak to je zcela špatně.
Buď je komín a kouřové cesty zcela zaneseny sazemi,
nebo komín je naprosto nevhodný pro tento typ kotle.
Citace:
od: Pavel
Mohl by stačit Dakon 25Max?
Není to málo,nebo naopak moc a stačil by dakon 24?
Děkuji za rady....
od: Pavel
Mohl by stačit Dakon 25Max?
Není to málo,nebo naopak moc a stačil by dakon 24?
Děkuji za rady....
Dakon 25 MAX má výkon 27 kW (topný výkon: 8 až 25 kW) a ten Váš 35 kW
takže 70 procent výkonu Vašeho kotle, tedy o 30%
nižší výkon.
Jestli vytápíte 2x100 m2, tak by 25 kW bylo málo
v mrazivých dnech.
Pokud některé místnosti jen temperujete a neobýváte
a jak uvádíte, 35 kW kotel Vám snadno dům vytopí až přetopí
pak by Dakon 25 MAX mohl dostačovat.
Záleží taky na tom, jak topíte. Topíte jen přes den a v noci
ne? Nebo vůbec nevyhasínáte? Pokud například topíte 8 hodin
denně, pak můžete mít kotel o menším výkonu a budete topit
například 12 hodin a máte to samé teploučko.
Pokud nyní topíte nepřetržitě, abyste dosáhl teplotní pohodu, pak
to kotel o menším výkonu nezvládne.
Editace: 1389179135
Počet článků v kategorii: 401
Url:jak-poznat-ktery-kour-je-ekologicky-a-ktery-ne-id-623