Přepočet objemu m3 a hmotnosti uhlí
1 m3 (1000 litrů) hnědého uhlí ořech 2 váží průměrně 720 kg.
Příklad:
Kbelík má objem 20 litrů. Kolik bude vážit uhlí, pokud kbelík bude
naplněn rovně po horní okraj?
1m3 = 1000 litrů;
720 kg / 1000 litrů = 0,72 kg na litr objemu
20 litrů x 0,72 kg = 14,4 kg uhlí bude v rovně naplněném kbelíku o objemu 20 litrů
Příklad:
Kbelík má objem 20 litrů. Kolik bude vážit uhlí, pokud kbelík bude
naplněn rovně po horní okraj?
1m3 = 1000 litrů;
720 kg / 1000 litrů = 0,72 kg na litr objemu
20 litrů x 0,72 kg = 14,4 kg uhlí bude v rovně naplněném kbelíku o objemu 20 litrů
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
K tomu je dobrý nějaký digitální teploměr co měří venkovní teplotu.
Čidlo se položí na radiátor. Pokud v kotle hoří tak teplota je stálá, nebo stoupá vzhůru.
Pokud začne klesat je čas přiložit nebo mrknout na kotel co se děje.
Pokud chodíte ke kotli do sklepa tak si ušetříte nějaké to chození zbytečně.
Další možností je žáruvzdorná sonda zavedená do kouřovodu a napojená na
teploměr v místnosti například bezdrátově - Bezdrátový grilovací teploměr Voltcraft MS-575
a čidlo přidrátovat - připevnit k rouře do komína.
Zase pokud dojde k výraznému poklesu teploty a chceme
ještě dál v kotle topit tak můžeme jít omrknout zda už je palivo vyhořelé,
nebo uzavřeme komínovou klapku pokud palivo vyhořelo či dohořívá, aby
nedošlo k prudkému ochlazování kotle.
Čidlo se položí na radiátor. Pokud v kotle hoří tak teplota je stálá, nebo stoupá vzhůru.
Pokud začne klesat je čas přiložit nebo mrknout na kotel co se děje.
Pokud chodíte ke kotli do sklepa tak si ušetříte nějaké to chození zbytečně.
Další možností je žáruvzdorná sonda zavedená do kouřovodu a napojená na
teploměr v místnosti například bezdrátově - Bezdrátový grilovací teploměr Voltcraft MS-575
a čidlo přidrátovat - připevnit k rouře do komína.
Zase pokud dojde k výraznému poklesu teploty a chceme
ještě dál v kotle topit tak můžeme jít omrknout zda už je palivo vyhořelé,
nebo uzavřeme komínovou klapku pokud palivo vyhořelo či dohořívá, aby
nedošlo k prudkému ochlazování kotle.
Jak už bylo řečeno, DOR 25 a 32 jsou rozměrově shodné. Liší se jen myslím ve výšce nejzadnější lamely (32 má proto o trochu větší výměnou plochu) a v tom, že 32 je vybavena turbulátory. Rozdíl ve výkonu je tedy dán jen tím, že ta 32 má vyšší účinnost. Proto bych bral radší ji a nebo při problémech s velkým výkonem 24. Pokud by se v tom ale mělo topit dřevem, tak 24 se na to moc asi nehodí (úzká rovnoběžná komora). Při topení dřevem to dá nižší výkon než u uhlí, klidně bych pak zůstal u DOR 32.
Palivo - uhlí by mělo jen žhnout na roštu , nesmí být rozpáleno do běla.
Spodní popelová dvířka je nutné mít zavřené a jen tu klapku na přívod
primárního vzduchu pootevřenou zhruba 5mm, jinak se šamotové desky
rozpálí, ale jak palivo dohoří tak do kotle valí studený vzduch a desky
prasknou.
Náhradní ploténky by mohl mít topenář, nebo někdo, kdo má stejný kotel
jako Vy.
Můžete napsat také přímo výrobci, ale oni většinou odkazují právě na
topenáře:
email: dakon@dakon.cz
Spodní popelová dvířka je nutné mít zavřené a jen tu klapku na přívod
primárního vzduchu pootevřenou zhruba 5mm, jinak se šamotové desky
rozpálí, ale jak palivo dohoří tak do kotle valí studený vzduch a desky
prasknou.
Náhradní ploténky by mohl mít topenář, nebo někdo, kdo má stejný kotel
jako Vy.
Můžete napsat také přímo výrobci, ale oni většinou odkazují právě na
topenáře:
email: dakon@dakon.cz
dobrý den,
taky se potýkám s boucháním a odfukováním kotle, problém nastává jen když chci přiložit a po přiložení, to je strachu
koupil jsem barák, cca 20let a tipuju stáří kotle podobné (dakon dor 32), ale byl tu technik a kotel je v pohodě, ono se v něm možná víc než 10 posledních let netopilo...
topím Bílina ořech, sem tam navrch pár briket union trojky
topím podle návodů od známých ze vsi, dosud jsem byl v bytovce takže leda termostat od plyn kotle... klasicky roztop, pak zasypat uhlím, potud je to bez problému. jen tedy musím podotknout, že zapalovací klapku zavírám tak po dvou minutách max, u dusivky nechávám tak 1cm a klapku do komína po chvíli na 3/4, na noc 1/2 anebo úplně zavřená. důvod je ten, že kotel mi jede tak na 50-60°, vydrží někdy i celý den a v baráku příjemných cca 22°, radiátory plně otevřené.
co jsem si pročetl manuál k dakonu, tak by mělo být min 65°, z místních tipů a triků a videí koukám že tomu dáváte pořádně pod kotel a 80° není problém - neumím si předsavit v takovém pekle otevřít přikládací poklop a nebo jít s klidnou hlavou spát či do práce.. to pak máte v baráku 30° ne? anebo tam dáváte malé dávky a běháte přikládat každé dvě hodiny? chápu že se vše musí nějak vychytat, ale když ten dakon rozjedu na 80°, jak se zbavím přebytečného tepla, resp. energie? když to v takový raketě z ničeho nic zavřu, tak mi kotel bouchne, stejně když ho otevřu(?)
topení i výdrž kotle tak jak to je mi vyhovuje (radiátory otevřené, prakticky celý den ke kotli nemusím, příjemných 21-22°C,...) jen mám problém občas s tím boucháním když jdu po ránu na kotel (nehoří, ale když se trochu otevřou klapky, za chvíli zase jede) a fakt je taky ten že asi bude dost dehtovat... je to sotva měsíc co s ním vyvádím pokusy, tak se radši ptám jak to vše má být a funguje, ať si zkraje zajedu správný zvyky.
Díky za jakýkoliv reakce, věřím že se to tu omýlá stále dokola a pro vás to je směšný problém, ale pro někoho kdo nikdy netopil to jsou nervy když pak musí odejít do práce a neví co mu to doma dělá...
taky se potýkám s boucháním a odfukováním kotle, problém nastává jen když chci přiložit a po přiložení, to je strachu
koupil jsem barák, cca 20let a tipuju stáří kotle podobné (dakon dor 32), ale byl tu technik a kotel je v pohodě, ono se v něm možná víc než 10 posledních let netopilo...
topím Bílina ořech, sem tam navrch pár briket union trojky
topím podle návodů od známých ze vsi, dosud jsem byl v bytovce takže leda termostat od plyn kotle... klasicky roztop, pak zasypat uhlím, potud je to bez problému. jen tedy musím podotknout, že zapalovací klapku zavírám tak po dvou minutách max, u dusivky nechávám tak 1cm a klapku do komína po chvíli na 3/4, na noc 1/2 anebo úplně zavřená. důvod je ten, že kotel mi jede tak na 50-60°, vydrží někdy i celý den a v baráku příjemných cca 22°, radiátory plně otevřené.
co jsem si pročetl manuál k dakonu, tak by mělo být min 65°, z místních tipů a triků a videí koukám že tomu dáváte pořádně pod kotel a 80° není problém - neumím si předsavit v takovém pekle otevřít přikládací poklop a nebo jít s klidnou hlavou spát či do práce.. to pak máte v baráku 30° ne? anebo tam dáváte malé dávky a běháte přikládat každé dvě hodiny? chápu že se vše musí nějak vychytat, ale když ten dakon rozjedu na 80°, jak se zbavím přebytečného tepla, resp. energie? když to v takový raketě z ničeho nic zavřu, tak mi kotel bouchne, stejně když ho otevřu(?)
topení i výdrž kotle tak jak to je mi vyhovuje (radiátory otevřené, prakticky celý den ke kotli nemusím, příjemných 21-22°C,...) jen mám problém občas s tím boucháním když jdu po ránu na kotel (nehoří, ale když se trochu otevřou klapky, za chvíli zase jede) a fakt je taky ten že asi bude dost dehtovat... je to sotva měsíc co s ním vyvádím pokusy, tak se radši ptám jak to vše má být a funguje, ať si zkraje zajedu správný zvyky.
Díky za jakýkoliv reakce, věřím že se to tu omýlá stále dokola a pro vás to je směšný problém, ale pro někoho kdo nikdy netopil to jsou nervy když pak musí odejít do práce a neví co mu to doma dělá...
Dobrý den mám kotel dakon dor 12..kotel je OK jsem spokojený..rychle rozhoreny a topí krásně.. Ale musím často rostovat protože se ucpává popelem a pak netopi na požadovanou teplotu..dusi se..prorostnu a kotel zase jede..už si nevím řady..poradte prosím kde dělám chybu..topim ořech 1 dekuju Kovařík Lukáš
Editace: 1435058078
Počet článků v kategorii: 401
Url:prepocet-objemu-m3-a-hmotnosti-uhli-id-843