Re: Jak správně zatápět a topit v kamnech kotlích krbech
Zajímavé, kolik je to vědí. Já to vždycky vzal a hodil do kotla.
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Všechny tu zdravím,
a omlouvám se, ale nikde jsem to nenašel. Jsem už zoufalej. Koupili jsme si dům, kde je elektrokotel a také Dakon DOR F20. Původní majitelé v něm zatopili 3x, aby zjistili jestli to funguje. Nastěhovali jsme se a teprve se učím první zimu topit v Dakonu. Nicméně, popíši Vám topící stereo.
Ráno je kotel na 40°;zatopím, chytne bez problémů. Dám papír, třísky, větší třísky, polínko a na to uhlí. rozhoří se na 60 během 0,5hod. Na termostatu mám nasteveno 75°.
Na to dám uhlí, ořech 1 asi tak dvě lopatky a nechám pootevřené dvířka, aby se roztopilo. Klapku zavírám při 50-60°. odtah do kouřovodu mám zcela otevřený. No, stačí, abych nešel 0,75hod ke kotli a mám vyhasnuto. Každých 0,5 musím ke kotli a přikládat dvě lopatky uhlí. a to je jen tak tak, že tam je žhavé. Kotel je ve sklepě. Mám samotíž, expanzka je na půdě.Je plná do 1/2. Když se rozhoří na 65-70 zavírám dvířka a nechávám to na řetízku, aby si sám reguloval. ter vzduch mám uzavřený, nebo mírně pootevřený, podle brvy plamenu. Roura od kotle je totálně žhavá. Stačí kapnout vodu a okamžitě se vaří. Při 70° mi kotel bublá,takže se mi spustí čerpadlo, které je ochranou proti přehřátí a zavřu komínovou klapku tu na tý rouře. kotel mi poklesne na nějakých 55 a znova se roztápí. pořád dokola. někdy i 3x za den zatopím
přiložím naposledy kolem 21hod a ráno v 5hod vyhasnuto. nechápu, jak někdo může přikládat 1x za 2hod nebo tam může žhavé ještě ráno. Já už opravdu nevím jak to mám dělat.Spálím hodně uhlí. 10 metráků mám tak na 1 měsíc.5 radiatoru v přízemí a 5 radiátoru v patře. ve sklepě mám taky 3, ale ty jsou vypnuté.vytápěná plocha je cca 240m2. Každý týden odvzdušňuji topení. prostě tenhle kotel mi byl dlužnej čert. prosím o pomoc, jak topit, sem opravdu v koncích. nejhorší je to, když ráno odcházím do práce v 5,20 a moje manželka je doma s dětma 2 roky a 4 měsíce.Ráno roztopím a než přijde kolem 7 hodiny ke kotli tak je vyhasnuto. prostě mi to vyhoří téměř ihned.když naložím víc, začne bublat voda v kotli.nejradši bych se na njě vy.... a zapnul elektrokotel, ale ten me sezere fonacne.
a omlouvám se, ale nikde jsem to nenašel. Jsem už zoufalej. Koupili jsme si dům, kde je elektrokotel a také Dakon DOR F20. Původní majitelé v něm zatopili 3x, aby zjistili jestli to funguje. Nastěhovali jsme se a teprve se učím první zimu topit v Dakonu. Nicméně, popíši Vám topící stereo.
Ráno je kotel na 40°;zatopím, chytne bez problémů. Dám papír, třísky, větší třísky, polínko a na to uhlí. rozhoří se na 60 během 0,5hod. Na termostatu mám nasteveno 75°.
Na to dám uhlí, ořech 1 asi tak dvě lopatky a nechám pootevřené dvířka, aby se roztopilo. Klapku zavírám při 50-60°. odtah do kouřovodu mám zcela otevřený. No, stačí, abych nešel 0,75hod ke kotli a mám vyhasnuto. Každých 0,5 musím ke kotli a přikládat dvě lopatky uhlí. a to je jen tak tak, že tam je žhavé. Kotel je ve sklepě. Mám samotíž, expanzka je na půdě.Je plná do 1/2. Když se rozhoří na 65-70 zavírám dvířka a nechávám to na řetízku, aby si sám reguloval. ter vzduch mám uzavřený, nebo mírně pootevřený, podle brvy plamenu. Roura od kotle je totálně žhavá. Stačí kapnout vodu a okamžitě se vaří. Při 70° mi kotel bublá,takže se mi spustí čerpadlo, které je ochranou proti přehřátí a zavřu komínovou klapku tu na tý rouře. kotel mi poklesne na nějakých 55 a znova se roztápí. pořád dokola. někdy i 3x za den zatopím

Co se týká bouchání. Bouchá jen když jdete přiložit?
Pak by stačilo otevřít klapku do komína,
roztápěcí klapku (páka s kuličkou u odtahu spalin do komína),
chvíli počkat, otevřít špehýrku na přikládacích dvířkách,
nechat odvětrat, trochu nadzvednout víko přikládací, aby
komínový tah odsál plyn, který je nad dohořívajícím uhlím
a pak když je plyn odsátý, tak už nebouchne.
Co se týče 80°C, tak to už mám odměřeno za ty roky kolik
tam mohu dát a ta dávka mi umožní dosáhnout této teploty,
ale zároveň už dohořívá palivo, takže pozvolna teplota klesá
a vydrží to tak 8 hodin, pak musím zase přiložit.
Já ale jedu jen na půl kotle, protože nepotřebuji 25 kW,
ale stačí mi 12 kW, tak jsem si rošt z půlky vyložil cihlami
a něco paliva nasypu i na ty cihly. Palivo tam částečně jen doutná,
po 12 hodinách jen prohrábnu rošt kulatinou shora,
shrnu doutnající palivo, na něj trochu štěpky a už to zase
hučí jako tryskáč. Viz odkaz níže jak jsem si to upravil.
http://dum-zahrada.okhelp.cz/forum/viewtopic.php?f=10&t=5&title=Snizeni-vykonu-Dakon-DOR-zvyseni-ucinnosti
Pak by stačilo otevřít klapku do komína,
roztápěcí klapku (páka s kuličkou u odtahu spalin do komína),
chvíli počkat, otevřít špehýrku na přikládacích dvířkách,
nechat odvětrat, trochu nadzvednout víko přikládací, aby
komínový tah odsál plyn, který je nad dohořívajícím uhlím
a pak když je plyn odsátý, tak už nebouchne.
Co se týče 80°C, tak to už mám odměřeno za ty roky kolik
tam mohu dát a ta dávka mi umožní dosáhnout této teploty,
ale zároveň už dohořívá palivo, takže pozvolna teplota klesá
a vydrží to tak 8 hodin, pak musím zase přiložit.
Já ale jedu jen na půl kotle, protože nepotřebuji 25 kW,
ale stačí mi 12 kW, tak jsem si rošt z půlky vyložil cihlami
a něco paliva nasypu i na ty cihly. Palivo tam částečně jen doutná,
po 12 hodinách jen prohrábnu rošt kulatinou shora,
shrnu doutnající palivo, na něj trochu štěpky a už to zase
hučí jako tryskáč. Viz odkaz níže jak jsem si to upravil.
http://dum-zahrada.okhelp.cz/forum/viewtopic.php?f=10&t=5&title=Snizeni-vykonu-Dakon-DOR-zvyseni-ucinnosti
Tak napíši jeden tip:
Dakon DOR 25 MAX
Předepsané palivo: hnědé uhlí – ořech I.
Náhradní palivo: hnědé uhlí – ořech II nebo kostka, brikety, koks, černé uhlí, dřevo.
Topný výkon: 8 až 25 kW.
50 na 50 dříví / uhlí (výborná kombinace) roztopit dřevem a zasypat
uhlím.
Zde si pročtěte parametry kotlů Dakon:
http://www.dakon.cz/user_data/cms/soubory/00058/Kotle-na-tuha-paliva.pdf
Dakon DOR 25 MAX
Předepsané palivo: hnědé uhlí – ořech I.
Náhradní palivo: hnědé uhlí – ořech II nebo kostka, brikety, koks, černé uhlí, dřevo.
Topný výkon: 8 až 25 kW.
50 na 50 dříví / uhlí (výborná kombinace) roztopit dřevem a zasypat
uhlím.
Zde si pročtěte parametry kotlů Dakon:
http://www.dakon.cz/user_data/cms/soubory/00058/Kotle-na-tuha-paliva.pdf
Paní podle mě musela protopit hrozné peníze....
Včera jsme postupovali podle vašich rad a kotel vydržel jakš takš do rána hořet...naposledy jsme přihodili někdy kolem jedenácté večer, utěsnili boční otvory, přiškrtili trochu komínovou klapku. Plameny byly pěkné světlé a živé, což nevím, jestli takhle na noc právě má být. V šest ráno jsme vstávali, topení bylo vlahé skoro studené. Kotel byl vyhaslý...dneska tedy asi zkusíme ještě více přivřít komín,jak jste radil - po částech. Teplota v kotli ráno byla 40 stupňů, nastavovali jsme na 50...asi jsme dali málo uhlí?
Dále jsem si všimla, že nemáme popel úplně na prach, ale sem tam se tam objeví i kousky neshořeného uhlí, můžete mi prosím poradit, co máme ještě lépe nastavit, aby nebyly tyto ztráty? Předem moc děkuji
Včera jsme postupovali podle vašich rad a kotel vydržel jakš takš do rána hořet...naposledy jsme přihodili někdy kolem jedenácté večer, utěsnili boční otvory, přiškrtili trochu komínovou klapku. Plameny byly pěkné světlé a živé, což nevím, jestli takhle na noc právě má být. V šest ráno jsme vstávali, topení bylo vlahé skoro studené. Kotel byl vyhaslý...dneska tedy asi zkusíme ještě více přivřít komín,jak jste radil - po částech. Teplota v kotli ráno byla 40 stupňů, nastavovali jsme na 50...asi jsme dali málo uhlí?
Dále jsem si všimla, že nemáme popel úplně na prach, ale sem tam se tam objeví i kousky neshořeného uhlí, můžete mi prosím poradit, co máme ještě lépe nastavit, aby nebyly tyto ztráty? Předem moc děkuji
Aby se maso k roštu nepřipalovalo, nahřátý rošt potřu šťávou z
z rozkrojené cibule - rozkrojím cibuli napříč aby léta vytvářela kružnice,
(ne po slupce), aby šťáva mohla vytékat a tímto řezem potřu dráty
roštu.
Pak položím na takto ošetřené dráty roštu maso, či to co budu grilovat
a maso se by se již nemělo připékat na dráty.
z rozkrojené cibule - rozkrojím cibuli napříč aby léta vytvářela kružnice,
(ne po slupce), aby šťáva mohla vytékat a tímto řezem potřu dráty
roštu.
Pak položím na takto ošetřené dráty roštu maso, či to co budu grilovat
a maso se by se již nemělo připékat na dráty.
Editace: 1418117234
Počet článků v kategorii: 401
Url:re-jak-spravne-zatapet-a-topit-v-kamnech-kotlich-krbech-id-801