DOR 32, nové uhlí - neskutečný kouř + dehtování kolte
Dobrý večer,
kotel používáme již několik let v naprosté pohodě a spokojenosti. V létě jsme zakoupili uhlí - jako vždy - hnědý ořech 02, Ledvice od stejného dodavatele.
A tady nastává naprostá katastrofa - uhlí nechce hořet, po celou dobu kouří jako dýmovnice, žlutý těžký sírou smrdící kouř. Při posledním zátopu jsem dřevem s přehledem vytopila kotel na 90 stupňů, přisypáním uhlí jsem zamořila půlku vesnice na dva dny . Teplota v kotli po odhoření dřeva klesla na 75-80 st. a již nestoupla, ač jsem se snažila co to šlo.
Bočním průzorem jsem viděla sytěoranžové až jasněčervené plameny, ve kterých bylo obrovské množství drobných bílých maličkých jisker.
Spálením dvou plných násypek se kotel zadehtoval tak, že nebylo možné vyndat ani spodní víčko, na stěnách spečená 1cm tlustá placka, z popelníku i po vychladnutí vytékala černá tekutina, v popelu placky velké jako dlaň ... no prostě horor ... podotýkám, že tento stav byl ve všech třech posledních případech krátkodobého 1-2 denního zátopu (1-2 plné násypky nového uhlí) a pokaždé byl pracně vyčištěn.
Vzhledem ke skutečnosti, že komín nám před sezonou důkladně vyčistil kominík a po prvním šíleném zátopu byl povolán odborník, aby zkouknul kotel i kouřovod jako takový (vše OK, raději vyměnil těsnící sňúru v přikl. dvířkách), vrhla jsem dnes podezření na uhlí.
A vypadá divně - některé kusy v§bec nevypadají jako uhlí, ale jako nějaká ruda. Uhlíky jsou jakési lesklé, hojně s příměsí třpytivých drobných bílých částeček (přirovnala bych je ke kuchyňské soli), které jsou v některých případech uspořádané do pružků, jindy neorganizovaně, hustě i řidčeji. Některé uhlíky jsou na povrchu popraskané tak, jakoby na nich vyschlo hnědé bláto (takové povrchově rozlámané na trojúhelníčky). Z pokusné, náhodně odebrané lopatky bylo velice málo prachu, teď si uvědomuji, že ani při závozu dopravníkem prach skoro nebyl, ...
Moc se omlouvám za zdlouhavý popis, zoufale prosím nějakého odborníka o radu
Co mám dělat? Sousedé se zatím posměšně ptali, jestli máme těch pneumatik dost na celou zimu, ale já se již teď hrozím, co se bude dít dál, dyť toho máme 6 tun!
Zde fotky: //uhliledvice.rajce.idnes.cz/nastenka
Všem předem děkuji za jakýkoliv názor
Blanka
kotel používáme již několik let v naprosté pohodě a spokojenosti. V létě jsme zakoupili uhlí - jako vždy - hnědý ořech 02, Ledvice od stejného dodavatele.
A tady nastává naprostá katastrofa - uhlí nechce hořet, po celou dobu kouří jako dýmovnice, žlutý těžký sírou smrdící kouř. Při posledním zátopu jsem dřevem s přehledem vytopila kotel na 90 stupňů, přisypáním uhlí jsem zamořila půlku vesnice na dva dny . Teplota v kotli po odhoření dřeva klesla na 75-80 st. a již nestoupla, ač jsem se snažila co to šlo.
Bočním průzorem jsem viděla sytěoranžové až jasněčervené plameny, ve kterých bylo obrovské množství drobných bílých maličkých jisker.
Spálením dvou plných násypek se kotel zadehtoval tak, že nebylo možné vyndat ani spodní víčko, na stěnách spečená 1cm tlustá placka, z popelníku i po vychladnutí vytékala černá tekutina, v popelu placky velké jako dlaň ... no prostě horor ... podotýkám, že tento stav byl ve všech třech posledních případech krátkodobého 1-2 denního zátopu (1-2 plné násypky nového uhlí) a pokaždé byl pracně vyčištěn.
Vzhledem ke skutečnosti, že komín nám před sezonou důkladně vyčistil kominík a po prvním šíleném zátopu byl povolán odborník, aby zkouknul kotel i kouřovod jako takový (vše OK, raději vyměnil těsnící sňúru v přikl. dvířkách), vrhla jsem dnes podezření na uhlí.
A vypadá divně - některé kusy v§bec nevypadají jako uhlí, ale jako nějaká ruda. Uhlíky jsou jakési lesklé, hojně s příměsí třpytivých drobných bílých částeček (přirovnala bych je ke kuchyňské soli), které jsou v některých případech uspořádané do pružků, jindy neorganizovaně, hustě i řidčeji. Některé uhlíky jsou na povrchu popraskané tak, jakoby na nich vyschlo hnědé bláto (takové povrchově rozlámané na trojúhelníčky). Z pokusné, náhodně odebrané lopatky bylo velice málo prachu, teď si uvědomuji, že ani při závozu dopravníkem prach skoro nebyl, ...
Moc se omlouvám za zdlouhavý popis, zoufale prosím nějakého odborníka o radu
Co mám dělat? Sousedé se zatím posměšně ptali, jestli máme těch pneumatik dost na celou zimu, ale já se již teď hrozím, co se bude dít dál, dyť toho máme 6 tun!
Zde fotky: //uhliledvice.rajce.idnes.cz/nastenka
Všem předem děkuji za jakýkoliv názor
Blanka
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Aby se maso k roštu nepřipalovalo, nahřátý rošt potřu šťávou z
z rozkrojené cibule - rozkrojím cibuli napříč aby léta vytvářela kružnice,
(ne po slupce), aby šťáva mohla vytékat a tímto řezem potřu dráty
roštu.
Pak položím na takto ošetřené dráty roštu maso, či to co budu grilovat
a maso se by se již nemělo připékat na dráty.
z rozkrojené cibule - rozkrojím cibuli napříč aby léta vytvářela kružnice,
(ne po slupce), aby šťáva mohla vytékat a tímto řezem potřu dráty
roštu.
Pak položím na takto ošetřené dráty roštu maso, či to co budu grilovat
a maso se by se již nemělo připékat na dráty.
Dobrý den chtěl bych se zeptat k čemu slouží přepažka mezi komorou přikladací a komorou kde jsou šamotové cihly ?? kotel mi lepší hoří když mám přepážku vytahlou !! druhá věc je že nevím jak ovladat pačku na rouře jestli ma být na pul zavřena nebo pořát otevřená dekuji !!
Ono to není tak docela. Když se roštovací páka nechá přesně ve svislé poloze, horní strany ježkových roštů se mírně svažují dozadu (u DOR 24) a právě i pak je tam na tu O2 mezera až běda velká. Páka se proto musí postrčit trochu dozadu, tím se hroty posledního ježka zvednou a je to celkem ok (pak je ale rošt vodorovně a ztratí se ta jeho svažitost). Já když jsem to zvážil, tak přesnost s jakou by se musela nastavovat ta páka byla moc velká, tak jsem to raději upravil. Když vezmu ten vinglík, co podpírá ty tři dříve zmíněné šamotky, tak je to ohlý plech s poměrně velkým poloměrem ohybu. Ta hrana tam chybí a právě proto tam při poklesu hrotů ježka rychle vzniká velká mezera. Tím, že jsem tam přichytil tu páskovinu, tak jsem tam tu hranu dotvořil, o ní se pak také lépe strouhá při velkém roštování spečená škvára. Nevím ale kamenům by to asi vadit nemělo, při sklopení roštu se světlost průchozího otvoru změní jen zcela zanedbatelně. Ještě jednou pro upřesnění: Páskovina je podélně přiložená k tomu vinglíku, horní hranou kousek pod hranou vinglíku (aby se dalo heftovat), dolní hranou je zároveň nebo opět lehce přesahuje spodní okraj vinglíku. Velké kusy spečené škváry to roštuje líp než před tím, to ji to nestrouhalo a velké kusy škváry se pak vracely zpět na rošt. Při malém roštování tam velký kamen nevleze a pokud se to šprajcne při velkém, tak to už je jedno, to už je to vyhaslé a studené.
Myslím si že je to tím že nyní se ochladilo, v kotle lépe hoří, komín se prohřeje, tak zkuste vždy
na tu druhou násypku přivřít primární vzduch na dvířkách od popelníku, aby uhli tolik nehořelo,
a přidat možná trochu více bočního vzduchu.
Taky jsem to musel přiškrtit na spodních dvířkách jinak velmi rychle mám vyhořeno.
na tu druhou násypku přivřít primární vzduch na dvířkách od popelníku, aby uhli tolik nehořelo,
a přidat možná trochu více bočního vzduchu.
Taky jsem to musel přiškrtit na spodních dvířkách jinak velmi rychle mám vyhořeno.
Citace:
Trochu se bojím zatápět v tomto počasí (+18,20st), tahové podmínky musí být hodně snížené a abych pak stále nebrečel, že to nehoří.
Určitě to má dost velký vliv, jestli je 20 nebo 5st venku.
Trochu se bojím zatápět v tomto počasí (+18,20st), tahové podmínky musí být hodně snížené a abych pak stále nebrečel, že to nehoří.
Určitě to má dost velký vliv, jestli je 20 nebo 5st venku.
Ano, pokud je venkovní teplota, jak v současnosti +36 v poledne,
tak spaliny se cestou k ústí komína tak ochladí, že často mohou začít
padat zpět do kotle a dále do kotelny, potažmo zamoří celý dům
a díky tomuto jevu se otráví CO a CO2 po celém světě, každý rok mnoho lidí.
Současné teplé počasí není ideálním na zkoušení, jak nám bude
hořet v kotlech a kamnech v zimním období.
Navíc byste měl asi nechat otevřenou klapku do komína (leží nad zadní lamelou),
aby spaliny v kotli tak neochlazovaly a došlo k prohřátí komínové průduchu a
tím k zlepšení odtahu spalin.
Naopak, za mrazivého počasí se studený vzduch přímo dere do
kotle a vytlačí rychle teplé spaliny do komína,
kotel lze dobře seřídit, spalování je dokonalé, bez viditelného kouře.
Editace: 1413917881
Počet článků v kategorii: 401
Url:dor-32-nove-uhli-neskutecny-kour-dehtovani-kolte-id-754