Re: Oběhové čerpadlo Dakon dorF 25max
Já když roztápím zcela studený kotel, tak se tomu taky zpočátku nechce,
ale jak si plameny najdou cestu do spalovací komory, tak už to jen hučí
(drobné třísky a papír). Pak se přidávají již hrubší třísky, kůry a na to
polínka. Na ně (kdo topí uhlím) se přidá vrstvička drobného uhlí a nechá rozhořet.
Pak se přidá další palivo, vždy tak, aby se oheň neuhasil.
Roztápěcí klapku uzavírám po jedné minutě, kdy již šlehají plameny
v spalovací komoře, aby mi neprasklo něco v komíně. Pokud to má tendenci
k vyhasnutí, tak roztápěcí klapku ještě otevřu, nebo když je venku nad
nulou, tak ji mám podloženou z jedné strany kulatinou, ohnutou do písmene U
a nasunutou na zadní lamelu pod klapkou. Průměr kulatiny nedovolí aby klapka
byla zcela uzavřena - ležela na lamele - a to zlepší odtah spalin i hoření.
ale jak si plameny najdou cestu do spalovací komory, tak už to jen hučí
(drobné třísky a papír). Pak se přidávají již hrubší třísky, kůry a na to
polínka. Na ně (kdo topí uhlím) se přidá vrstvička drobného uhlí a nechá rozhořet.
Pak se přidá další palivo, vždy tak, aby se oheň neuhasil.
Roztápěcí klapku uzavírám po jedné minutě, kdy již šlehají plameny
v spalovací komoře, aby mi neprasklo něco v komíně. Pokud to má tendenci
k vyhasnutí, tak roztápěcí klapku ještě otevřu, nebo když je venku nad
nulou, tak ji mám podloženou z jedné strany kulatinou, ohnutou do písmene U
a nasunutou na zadní lamelu pod klapkou. Průměr kulatiny nedovolí aby klapka
byla zcela uzavřena - ležela na lamele - a to zlepší odtah spalin i hoření.
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Zdravím,
tak trošku nechápu jak se dá těmi kšandami regulovat spuštění toho plátu. Respektive za co jsou ty kšandy pověšené?? Když je budu mít na plát navařené tak na plátu s nimi šoupat nemůžu.
tak trošku nechápu jak se dá těmi kšandami regulovat spuštění toho plátu. Respektive za co jsou ty kšandy pověšené?? Když je budu mít na plát navařené tak na plátu s nimi šoupat nemůžu.
Jak vizuálně poznat kdy nám kamna dobře spalují a kdy ne podle barvy a délky kouře vystupujícího z komínu.
Viditelný kouř táhnoucí se obcí jsou také velké ztráty pro vaši peněženku, protože se
vypařuje palivo bez dalšího spálení a tedy bez předání energie do otopného systému.
Všeobecně lze říci, že dokonalé spalování je u plynových kotlů takže pozorujte jaký "kouř" z vychází
z komínů k nimž jsou tyto kotle připojeny.
Za teplého počasí bychom neviděli nic, žádné spaliny. Za chladného počasí uvidíme jen bílé obláčky
kondenzačních par (vzduch obsahuje vlhkost a i hořením plynu vzniká voda - vodní pára).
Z komínu vychází sice bílí kouř, ale táhne se mnoho metrů od komína a nerozpouští se ve vzduchu
• tento jev vzniká při roztápění kotle, či krbu. Vzplálo velké množství drobného paliva a nestačí shořet,
protože nemá dostatek vzduchu. Tento kouř většinou za několik sekund či minut zmizí, jakmile shoří
prvotní dávka třísek i drobného paliva a začnou hořet hrubší polínka.
Palivo je rozhořelé ale přesto bílý kouř se táhne i dvacet metrů od komína
• mokré, nebo vlhké dříví (lidé topí dřevem ale nemají jej řádně vysušeno, je třeba si uvědomit že dřevo
musí schnout nejméně 2 roky, ale 5 roků sušené dřevo již dává při spalování ty nejlepší výsledky.
Problém je v tom, že lidé prodali na vesnicích zahrady i dvory a mnohdy nemají dřevo kde sušit, tak jej
mají pod plachtou na ulici jen půl roku a už s tímto mokrým dřevem topí. Nejen že protopí nejméně dvakrát
tolik, jakoby topili suchým dřívím, ale navíc si sousedé myslí, že spalují zakázaný odpad.
• patrně málo vzduchu, který přichází do plamenů (přidat sekundární, či terciární vzduch do plamenů)
• plameny uhasly (zkusit přidat primární vzduch, u krbu můžete zkusit stříknout na dřevo podpalovač a znovu zapálit)
u kotlů se spodním odhoříváním je problém jak rychle zapálit paliv aby hned hořelo směrem do spalovací komory
u kotlů Dakon DOR D kde je terciární přívod vzduchu zapalit kousek PE-PO v trubičce pro přívod vzduchu
a zatlačím je otvorem do spalovací
komory, od něj okamžitě chytí vznikající CO a je po problému ale pozor na vznik požáru - jen pro šikovné)
Černý kouř vychází z komína
• velmi nedokonalé a ztrátové hoření, je třeba přidat vzduch, zatápět řádně třískami a dřevem, řádně
vše nechat rozhořet aby se spotřebič prohřál, nezahlcovat spotřebič velkým množstvím rychle hořícího
paliva (drobných třísek, štěpky)
• možná má komín špatný tah, nechat prohlédnout a vyčistit odborníkem
Pozor na inverzi, komíny jakoby ztratily tah, kouř klesá k zemi, špatné rozptylové podmínky.
Na obrázku vidíme stav, kdy lidé topí sice ekologicky dřívím, ale je inverze a tehdy je třeba
buď topit jen plynem, nebo dbát na správné rozhoření kotle pomalu drobnými třískami, aby v kotli neustále
hořelo hned od prvního zapálení a nedošlo k zahlcení plamenů a tím ke jejich zhasnutí - bez plamenů se začne z
komína intenzivně kouřit.
Pokud máte možnost, dejte si na dvorek zrcátko tak aby jste v něm viděli vrchol komína a mohli snadno kontrolovat
kouř vystupující z komína.
Správné dokonalé spalování, vodní páry za chladného počasí kondenzují až po opuštění komína a
během několika okamžiků se rozplynou ve vzduchu. Při teplotách nad +5 stupňů zpravidla není vidět
vůbec nic.
Pokud není inverze, jsou obce bez kouře
Komín na obrázku chrlí mnoho prachu a také CO - nedokonalé spalování, není použito filtrační zařízení - běžný stav v Československu před rokem
1989

Viditelný kouř táhnoucí se obcí jsou také velké ztráty pro vaši peněženku, protože se
vypařuje palivo bez dalšího spálení a tedy bez předání energie do otopného systému.
Všeobecně lze říci, že dokonalé spalování je u plynových kotlů takže pozorujte jaký "kouř" z vychází
z komínů k nimž jsou tyto kotle připojeny.
Za teplého počasí bychom neviděli nic, žádné spaliny. Za chladného počasí uvidíme jen bílé obláčky
kondenzačních par (vzduch obsahuje vlhkost a i hořením plynu vzniká voda - vodní pára).
Z komínu vychází sice bílí kouř, ale táhne se mnoho metrů od komína a nerozpouští se ve vzduchu
• tento jev vzniká při roztápění kotle, či krbu. Vzplálo velké množství drobného paliva a nestačí shořet,
protože nemá dostatek vzduchu. Tento kouř většinou za několik sekund či minut zmizí, jakmile shoří
prvotní dávka třísek i drobného paliva a začnou hořet hrubší polínka.
Palivo je rozhořelé ale přesto bílý kouř se táhne i dvacet metrů od komína
• mokré, nebo vlhké dříví (lidé topí dřevem ale nemají jej řádně vysušeno, je třeba si uvědomit že dřevo
musí schnout nejméně 2 roky, ale 5 roků sušené dřevo již dává při spalování ty nejlepší výsledky.
Problém je v tom, že lidé prodali na vesnicích zahrady i dvory a mnohdy nemají dřevo kde sušit, tak jej
mají pod plachtou na ulici jen půl roku a už s tímto mokrým dřevem topí. Nejen že protopí nejméně dvakrát
tolik, jakoby topili suchým dřívím, ale navíc si sousedé myslí, že spalují zakázaný odpad.
• patrně málo vzduchu, který přichází do plamenů (přidat sekundární, či terciární vzduch do plamenů)
• plameny uhasly (zkusit přidat primární vzduch, u krbu můžete zkusit stříknout na dřevo podpalovač a znovu zapálit)
u kotlů se spodním odhoříváním je problém jak rychle zapálit paliv aby hned hořelo směrem do spalovací komory
u kotlů Dakon DOR D kde je terciární přívod vzduchu zapalit kousek PE-PO v trubičce pro přívod vzduchu
a zatlačím je otvorem do spalovací
komory, od něj okamžitě chytí vznikající CO a je po problému ale pozor na vznik požáru - jen pro šikovné)
Černý kouř vychází z komína
• velmi nedokonalé a ztrátové hoření, je třeba přidat vzduch, zatápět řádně třískami a dřevem, řádně
vše nechat rozhořet aby se spotřebič prohřál, nezahlcovat spotřebič velkým množstvím rychle hořícího
paliva (drobných třísek, štěpky)
• možná má komín špatný tah, nechat prohlédnout a vyčistit odborníkem
Pozor na inverzi, komíny jakoby ztratily tah, kouř klesá k zemi, špatné rozptylové podmínky.
Na obrázku vidíme stav, kdy lidé topí sice ekologicky dřívím, ale je inverze a tehdy je třeba
buď topit jen plynem, nebo dbát na správné rozhoření kotle pomalu drobnými třískami, aby v kotli neustále
hořelo hned od prvního zapálení a nedošlo k zahlcení plamenů a tím ke jejich zhasnutí - bez plamenů se začne z
komína intenzivně kouřit.
Pokud máte možnost, dejte si na dvorek zrcátko tak aby jste v něm viděli vrchol komína a mohli snadno kontrolovat
kouř vystupující z komína.

Správné dokonalé spalování, vodní páry za chladného počasí kondenzují až po opuštění komína a
během několika okamžiků se rozplynou ve vzduchu. Při teplotách nad +5 stupňů zpravidla není vidět
vůbec nic.

Pokud není inverze, jsou obce bez kouře

Komín na obrázku chrlí mnoho prachu a také CO - nedokonalé spalování, není použito filtrační zařízení - běžný stav v Československu před rokem
1989

Možná že mám moc silný tah v komíně proto mi to moc nehořelo ted topím tak že kominovou klapku mam uplně zavřenou a dusivku na 1 cm a na termostatu mam 70C jak se to dostane k 70C sepne čerpadlo a tlačí pak vypne čerpadlo po chvíly a zase znovu a pomalu se to roztápí múže to tak být ???
Viditelné spaliny - kouř (ne bílé vodní páry) jsou znakem nedokonalého spalování.
Při nižších teplota venkovního vzduchu při dokonalém spalování odchází z komína jen bílé vodní páry,
které se zhruba po jednom metru od ústí komína rozplynou ve vzduchu.
Pamatuj! K dokonalému spalování je nutné mít:
- dostatečný odvod spalin
- dostatečný přívod vzduchu
- řádně přichystané a vysušené palivo
- a plameny ve spalovacím prostoru
Zde je několik příčin proč k nedokonalému spalování dochází:
- zátop (při zátopu chvíli trvá, než plameny vyšlehnou nad vrstvu papíru, třísek a po tu dobu část spalin odchází jako viditelný kouř)
- přikládání ( při každém dalším přikládání v době, kdy je palivo vyhořelé a zůstal v kotle jen žhavý popel chvíli trvá, než nové palivo začne hořet a po tu dobu kouří proto je dobré přiložit nějaké dřevěné třísky, které rychle vzplanou a až na ně vrstvu paliva)
- mokré, nebo příliš vlhké palivo ( i když bude hořet tak velké množství uvolněného tepla se spotřebuje na odpaření vody z paliva a tím se dochází k neekonomickému provozu, poškozování stěn kotle korozí, snížení teploty v spalovacím prostoru a tím k horšímu spalování)
- dohořívající palivo (jakmile se vrstva paliva při dohořívání sníží až pod spodní část přepážky, začne nad něj pronikat chladný sekundární vzduch přes spodní dusivku - škrtící klapku v dolních dvířkách a tento studených vzduchu ochladí prostor nad palivem a může zapříčinit horší výsledky při spalování)
- špatný odtah spalin ( slabý komínový tah, zanesené kouřové cesty, v kotle nehoří jen doutná a nedá se v něm téměř zatopit)
- nesprávný přívod primárního a sekundárního vzduchu (primární vzduch se používá na rozhoření paliva, pak se přivře a do plamenů pokud jsou tmavé a kouří se z komína přivádíme sekundární vzduch, který je nutný k oxidaci CO na CO2 a tím k dokonalému ekonomickému spalování)
Při nižších teplota venkovního vzduchu při dokonalém spalování odchází z komína jen bílé vodní páry,
které se zhruba po jednom metru od ústí komína rozplynou ve vzduchu.
Pamatuj! K dokonalému spalování je nutné mít:
- dostatečný odvod spalin
- dostatečný přívod vzduchu
- řádně přichystané a vysušené palivo
- a plameny ve spalovacím prostoru
Zde je několik příčin proč k nedokonalému spalování dochází:
- zátop (při zátopu chvíli trvá, než plameny vyšlehnou nad vrstvu papíru, třísek a po tu dobu část spalin odchází jako viditelný kouř)
- přikládání ( při každém dalším přikládání v době, kdy je palivo vyhořelé a zůstal v kotle jen žhavý popel chvíli trvá, než nové palivo začne hořet a po tu dobu kouří proto je dobré přiložit nějaké dřevěné třísky, které rychle vzplanou a až na ně vrstvu paliva)
- mokré, nebo příliš vlhké palivo ( i když bude hořet tak velké množství uvolněného tepla se spotřebuje na odpaření vody z paliva a tím se dochází k neekonomickému provozu, poškozování stěn kotle korozí, snížení teploty v spalovacím prostoru a tím k horšímu spalování)
- dohořívající palivo (jakmile se vrstva paliva při dohořívání sníží až pod spodní část přepážky, začne nad něj pronikat chladný sekundární vzduch přes spodní dusivku - škrtící klapku v dolních dvířkách a tento studených vzduchu ochladí prostor nad palivem a může zapříčinit horší výsledky při spalování)
- špatný odtah spalin ( slabý komínový tah, zanesené kouřové cesty, v kotle nehoří jen doutná a nedá se v něm téměř zatopit)
- nesprávný přívod primárního a sekundárního vzduchu (primární vzduch se používá na rozhoření paliva, pak se přivře a do plamenů pokud jsou tmavé a kouří se z komína přivádíme sekundární vzduch, který je nutný k oxidaci CO na CO2 a tím k dokonalému ekonomickému spalování)
Citace:
Dobrý den, koupil jsem dům a s ním Dakon DOR 16. Nikdy jsem něměl žádný kotel na tuhá paliva, potřebuji poradit. Při zatápění dám papír a třísky, pomalu přikládám dřevo, cirka po 25minutách přiložím lopatku uhlí a počkám dalších 20minut až se kotel rozhoří. Poté přisypu další asi 2-3 lopatky. Primární dvířka se zavřou (nastaveno na termostatu 75), přisypu asi lopatu uhlí a kotel začne "pšoukat" a kouřit. Sekundární klapky nevím jak správně nastavit (jsou zavřeny)po dobu roztápění a pak levá asi na 1/3. Pokud se kotel rozhoří tak 3/4násypky vydrží asi 3hodiny. Komín je vysoký, asi 9m a průměr 180mm. Uhlí jsem koupil oříšek 1.
Dobrý den, koupil jsem dům a s ním Dakon DOR 16. Nikdy jsem něměl žádný kotel na tuhá paliva, potřebuji poradit. Při zatápění dám papír a třísky, pomalu přikládám dřevo, cirka po 25minutách přiložím lopatku uhlí a počkám dalších 20minut až se kotel rozhoří. Poté přisypu další asi 2-3 lopatky. Primární dvířka se zavřou (nastaveno na termostatu 75), přisypu asi lopatu uhlí a kotel začne "pšoukat" a kouřit. Sekundární klapky nevím jak správně nastavit (jsou zavřeny)po dobu roztápění a pak levá asi na 1/3. Pokud se kotel rozhoří tak 3/4násypky vydrží asi 3hodiny. Komín je vysoký, asi 9m a průměr 180mm. Uhlí jsem koupil oříšek 1.
Kotel bouchá proto, protože dohořívá malá vrstva uhlí, ale oxid uhelnatý - kouř se valí do násypky a tam vybuchuje
zapálením od plamínků, které občas vyšlehnou do násypky.
Kotle Dakon DOR jsou konstruovány tak, že by měla být násypka stále dostatečně plná
a tím plyny nemohou přes vrstvu ještě nehořícího paliva do násypky a tím v ní bouchat,
jenže to se dá uplatnit jen za velkých mrazů protože jinak by se Vám patrně kotel přetopil.
Mé řešení je takové, že na vrstvičku uhlí zkuste dát dříví, nebo papír a na něj
piliny s uhelným prachem. Plyn CO se přes vrstvu pilin nedostane do násypky a tlačí se
do spalovacího prostoru.
Dále termostat používám jen na roztápění a při 45 až 50 stupních už mě zavře dvířka,
na seřízenou hodnotu. Je to proto, že když palivo vyhoří, aby termostat
hned neotevřel dvířka dokořán a tím prakticky okamžitě neochladil vodu
v otopném systému, jelikož vyhřátý komín má obrovský tah a nasává chladný
vzduch při podlaze kotelny, jako nějaký ventilátor a tento chladný vzduch pak
v kotli dělá opačnou funkci, tedy ochlazuje prudce lamely a kotel se stane vlastně
chladičem což je nežádoucí.
I dřevěná polínka na vrstvičce uhlí v násypce sníží bouchání, nebo zcela zamezí, je
třeba si s tím trošku pohrát.
Otvor v horní přikládací plotně nechávám v tomto případě mírně pootevřený a
tím prakticky odsávám vzniklý CO do spalovací komory, takže nebouchá v
násypce.
Malá vrstva paliva nezabrání úniku CO do násypky a může dojít k takzvanému bouchání
kotle viz obrázek.

Editace: 1358682372
Počet článků v kategorii: 401
Url:re-obehove-cerpadlo-dakon-dorf-25max-id-458