Re: Bouchání kotle Dakon DOR
Jak jsem vypozoroval, bouchá mi to jen s ořechem 2 (obsahuje hodně prachu). S dřevem nebo briketami (uhelnými) je to v pohodě. Řešení mám velmi jednoduché. Z léta mám nařezaná prkénka akorát na délku násypky. Když vím, že přikládám naposled, tak vezmu dvě a položím je vedle sebe na uhlí, tím jej po celé ploše přikryji. Je to taková dřevěná protiexplozivní klapka na jedno použití a funguje spolehlivě. Původně jsem měl podezření, že by to bouchání mohlo být i nadměrným tahem komína, ten je podle měření ale zcela předpisový.
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Jak už bylo řečeno, DOR 25 a 32 jsou rozměrově shodné. Liší se jen myslím ve výšce nejzadnější lamely (32 má proto o trochu větší výměnou plochu) a v tom, že 32 je vybavena turbulátory. Rozdíl ve výkonu je tedy dán jen tím, že ta 32 má vyšší účinnost. Proto bych bral radší ji a nebo při problémech s velkým výkonem 24. Pokud by se v tom ale mělo topit dřevem, tak 24 se na to moc asi nehodí (úzká rovnoběžná komora). Při topení dřevem to dá nižší výkon než u uhlí, klidně bych pak zůstal u DOR 32.
Ano je to Dakon DOR 25 MAX. Násypka se směrem k roštu mírně rozšiřuje
a palivo tak lépe klesá k roštu. Dříve byly stěny násypky rovnoběžné, ale
byly vyslyšeny prosby uživatelů a došlo k této změně.
a palivo tak lépe klesá k roštu. Dříve byly stěny násypky rovnoběžné, ale
byly vyslyšeny prosby uživatelů a došlo k této změně.
S ekonomickou a energetickou krizí se nejedna domácnost zamýšlí nad tím,
jak ušetřit za energie.
Jednou z možností v rodinných domcích je příprava pokrmů na klasickém
sporáku na tuhá paliva - dřevo.
Provoz sporáku je velmi šetrný a navíc v zimních měsících příjemně vytápí
místnost, kde je umístěn.
Výhodou je, že okamžitě po zatopení jsou plotna i spalinová roura rozehřáty
na vysokou teplotu a za pár sekund či minut je v kuchyni příjemně teplo.
V kombinaci s hrnci a kastroly s indukčním dnem (teplo je směřováno do hrnce),
nebo titanové nádobí, dosáhneme ještě výraznějších úspor při přípravě pokrmů.
Navíc kuchyňský sporák může být nádhernou dekorací místnosti, ve které
si pak každý rád posedí.
Zdroj obrázku: //cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kohleherd.jpg
jak ušetřit za energie.
Jednou z možností v rodinných domcích je příprava pokrmů na klasickém
sporáku na tuhá paliva - dřevo.
Provoz sporáku je velmi šetrný a navíc v zimních měsících příjemně vytápí
místnost, kde je umístěn.
Výhodou je, že okamžitě po zatopení jsou plotna i spalinová roura rozehřáty
na vysokou teplotu a za pár sekund či minut je v kuchyni příjemně teplo.
V kombinaci s hrnci a kastroly s indukčním dnem (teplo je směřováno do hrnce),
nebo titanové nádobí, dosáhneme ještě výraznějších úspor při přípravě pokrmů.
Navíc kuchyňský sporák může být nádhernou dekorací místnosti, ve které
si pak každý rád posedí.
Zdroj obrázku: //cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kohleherd.jpg
Zdravím Admine,
omlouvám se, ale nemohl jsem včera moc diskutovat. Syn měl narozeniny a návštěvy atd. Dostal jsem se do postele o půlnoci
1-včera jsem klasicky zatopil. Roztopil na 70. Zavřel jsem dvířka, regulátorem otevřel dusivku na cca 5mm. Vyháknul sem řetízek.
2-přiškrtil sem na odtahu do komína odvod spalin a vyšteloval jsem si terc vzduch, aby byl do fialova.
3-spálil jsem od 15,00 cca 10 lopatek uhlí. 1 lopatka cca 1kg
4-naposledy jsem dával kolem 22hod do kotle a radiatory žhavé, trubka od kotle trochu víc vlažná. Vždy byla vařící, ale včera více vlažná, sáhnul sem si na ni a v pohode sem ji chytil.
při posledním přikládání klapka uzavřena na 3/4 a dusivka cca 5mm. V noci krásný teplo, žádný přetopení jako vždy a ráno kosa:-)
5-Ráno v 5,00 na kotli 35° a v násypce dost žhavého na to, abych tam hodil je tenké třísky a topil znova!!!
6-dnes zkusim až přijdu z práce naložit kotel trochu více:-)
7-jo a jednou se mi stalo včera, že se mi kotel dusil. otevřel sem dvířka na přiložení a tolik kouře sem sna ještě neviděl ptevřel sem zatápěcí kladku, odtah do komína,otevřel spodní dvířka za 1 minutu byl zase krásný plamen
Nyní uvažuji o digitálních termohlavicích na radiatory, teda až se to naučim:-)
Díky
omlouvám se, ale nemohl jsem včera moc diskutovat. Syn měl narozeniny a návštěvy atd. Dostal jsem se do postele o půlnoci
1-včera jsem klasicky zatopil. Roztopil na 70. Zavřel jsem dvířka, regulátorem otevřel dusivku na cca 5mm. Vyháknul sem řetízek.
2-přiškrtil sem na odtahu do komína odvod spalin a vyšteloval jsem si terc vzduch, aby byl do fialova.
3-spálil jsem od 15,00 cca 10 lopatek uhlí. 1 lopatka cca 1kg
4-naposledy jsem dával kolem 22hod do kotle a radiatory žhavé, trubka od kotle trochu víc vlažná. Vždy byla vařící, ale včera více vlažná, sáhnul sem si na ni a v pohode sem ji chytil.
při posledním přikládání klapka uzavřena na 3/4 a dusivka cca 5mm. V noci krásný teplo, žádný přetopení jako vždy a ráno kosa:-)
5-Ráno v 5,00 na kotli 35° a v násypce dost žhavého na to, abych tam hodil je tenké třísky a topil znova!!!
6-dnes zkusim až přijdu z práce naložit kotel trochu více:-)
7-jo a jednou se mi stalo včera, že se mi kotel dusil. otevřel sem dvířka na přiložení a tolik kouře sem sna ještě neviděl ptevřel sem zatápěcí kladku, odtah do komína,otevřel spodní dvířka za 1 minutu byl zase krásný plamen
Nyní uvažuji o digitálních termohlavicích na radiatory, teda až se to naučim:-)
Díky
Citace:
No pomalu se přiučuji za chvíly už stím budu konečně umět už se stím učím tak 3 měsíce a pořád skouším jinak topit ale nedaří se ale tyhle rady jsou fakt super tuhle větu sem ale nepochopil .....z videa.. po dosažení 80 stupnu na kotle
zavře již při 60.
No pomalu se přiučuji za chvíly už stím budu konečně umět už se stím učím tak 3 měsíce a pořád skouším jinak topit ale nedaří se ale tyhle rady jsou fakt super tuhle větu sem ale nepochopil .....z videa.. po dosažení 80 stupnu na kotle
zavře již při 60.
Při 80 se mi řetízek odpojí - zcela vyhákne.
Klapku - dusivku uzavře regulátor již po dosažení 60 stupňů na nastavený její
doraz šroubem na dusivce
(to už je palivo řádně rozhořelé a už se může přidusit, aby docházelo k pyrolýze -
palivo je jen rudé, ne do bíla rozpáleno (to by ničilo kotel) a uvolňuje se z něj uhlík v
podobě sazí, které pak následně shoří v plamenu (laicky řečeno) a uvolní se
značné hlavní množství energie (75%). Pokud tyto saze neshoří, zanášejí
kotel a kouří to z komína, snižuje se učinnost využití energie paliva, proto se
někdy musí přidat boční vzduch pokud se tvoří velké množství plynu, který
nemá dostatek kyslíku na dokonalé shoření a plameny jsou temné, pomalé, zadušené.
Editace: 1324588072
Počet článků v kategorii: 401
Url:re-bouchani-kotle-dakon-dor-id-59