Re: DOR 25 max - kouří s komína
Citace:
Trochu se bojím zatápět v tomto počasí (+18,20st), tahové podmínky musí být hodně snížené a abych pak stále nebrečel, že to nehoří.
Určitě to má dost velký vliv, jestli je 20 nebo 5st venku.
Trochu se bojím zatápět v tomto počasí (+18,20st), tahové podmínky musí být hodně snížené a abych pak stále nebrečel, že to nehoří.
Určitě to má dost velký vliv, jestli je 20 nebo 5st venku.
Ano, pokud je venkovní teplota, jak v současnosti +36 v poledne,
tak spaliny se cestou k ústí komína tak ochladí, že často mohou začít
padat zpět do kotle a dále do kotelny, potažmo zamoří celý dům
a díky tomuto jevu se otráví CO a CO2 po celém světě, každý rok mnoho lidí.
Současné teplé počasí není ideálním na zkoušení, jak nám bude
hořet v kotlech a kamnech v zimním období.
Navíc byste měl asi nechat otevřenou klapku do komína (leží nad zadní lamelou),
aby spaliny v kotli tak neochlazovaly a došlo k prohřátí komínové průduchu a
tím k zlepšení odtahu spalin.
Naopak, za mrazivého počasí se studený vzduch přímo dere do
kotle a vytlačí rychle teplé spaliny do komína,
kotel lze dobře seřídit, spalování je dokonalé, bez viditelného kouře.
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Dobrý večer, moc Vám děkuji za odpověď.
Ten pyrit (kočičí zlato, do žluta) - ten byl přítomen - tedy v mé pokusné lopatce - jen v tom jednom kousku - jak ho na fotce držím v prstech. Znám ho již z minulé sezóny, neb jsem ho v loňském uhlí cíleně vyhledávala pro děti (a že jsem našla tak 1-2 kousky za týden. Kousek s pyritem se po spálení stal takovým suchým "chlupatým knedlíčkem" - odhořelo vše kolem.
Drtivá většina "mých" uhlíků je se sněhobílou přísadou - prostě jakoby prosolené, setřít to nejde (zítra zkusím svou pokusnou lopatku naporcovat kladívkem). Lom uhlíků je nezvykle lesklý, hladký, prach se tam vůbec neudrží.
Můžu Vám odpřisáhnout, že až do letošního srpna, kdy jsem potřebovala dětem zavlažit dům, jsem kouření či o dehtování kotle jenom četla a nechápala jsem, jak se to těm lidem může vůůůůbec stát
Byla jsem přesvědčena, že se jim prostě jenom nechtělo řádně roztopit dřevem, nebo se neobtěžovali řídit se návodem k obsluze
Každých 14 dnů kotel řádně odstavíme, seškrábneme vrstvičku sazí ... a teď? ... propadám panice, neb mne tohoto nehořlavého pseouduhlí za bratru 20táců již nikdy nikdo nezbaví (a na nové nemám)
Ten pyrit (kočičí zlato, do žluta) - ten byl přítomen - tedy v mé pokusné lopatce - jen v tom jednom kousku - jak ho na fotce držím v prstech. Znám ho již z minulé sezóny, neb jsem ho v loňském uhlí cíleně vyhledávala pro děti (a že jsem našla tak 1-2 kousky za týden. Kousek s pyritem se po spálení stal takovým suchým "chlupatým knedlíčkem" - odhořelo vše kolem.
Drtivá většina "mých" uhlíků je se sněhobílou přísadou - prostě jakoby prosolené, setřít to nejde (zítra zkusím svou pokusnou lopatku naporcovat kladívkem). Lom uhlíků je nezvykle lesklý, hladký, prach se tam vůbec neudrží.
Můžu Vám odpřisáhnout, že až do letošního srpna, kdy jsem potřebovala dětem zavlažit dům, jsem kouření či o dehtování kotle jenom četla a nechápala jsem, jak se to těm lidem může vůůůůbec stát


Každých 14 dnů kotel řádně odstavíme, seškrábneme vrstvičku sazí ... a teď? ... propadám panice, neb mne tohoto nehořlavého pseouduhlí za bratru 20táců již nikdy nikdo nezbaví (a na nové nemám)

Přesně tak, hrubé uhlí hoří pomaleji, vydrží déle a zároveň ohřev vody v systému
je lépe kontrolovatelný.
Ořech 2, je vhodnější v mrazových dnech, nebo jak uvedl MJ pokud je v okruhu
zapojena akumulační nádrž, protože drobné uhlí se rychleji vznítí a pak může nastat
problém s přetopením kotle.
Vše je třeba nejdříve testovat v menších dávkách.
Uhelný prach se většinou dává až na vrstvu uhlí či dřeva tak,
že se nejdříve vloží nějaké polínko (deska) na povrch uhlí a
pak se na ni nasype uhelný prach, který by jinak zadusil plameny
mezi kousky dřeva / uhlí a pokud v spalovacím prostoru "zhasnou"
plameny, výkon kotle jde okamžitě o 80% dolů a z komína se začne kouřit.
V teplejších dnech lze topit buď dřívím, nebo hrubšími kusy uhlí.
Jak uvedl MJ, polínka pod spalovacím prostorem (v zadní části roštu )
působí, jako knot svíčky, snadno se rozhoří a vzniklé plameny pak již
stráví CO vytvořený z uhlí, které je za poleny v násypce, takže
opravdu se z komína vůbec nekouří ihned od zátopu a to se příznivě
projeví i na spotřebě paliva.
je lépe kontrolovatelný.
Ořech 2, je vhodnější v mrazových dnech, nebo jak uvedl MJ pokud je v okruhu
zapojena akumulační nádrž, protože drobné uhlí se rychleji vznítí a pak může nastat
problém s přetopením kotle.
Vše je třeba nejdříve testovat v menších dávkách.
Uhelný prach se většinou dává až na vrstvu uhlí či dřeva tak,
že se nejdříve vloží nějaké polínko (deska) na povrch uhlí a
pak se na ni nasype uhelný prach, který by jinak zadusil plameny
mezi kousky dřeva / uhlí a pokud v spalovacím prostoru "zhasnou"
plameny, výkon kotle jde okamžitě o 80% dolů a z komína se začne kouřit.
V teplejších dnech lze topit buď dřívím, nebo hrubšími kusy uhlí.
Jak uvedl MJ, polínka pod spalovacím prostorem (v zadní části roštu )
působí, jako knot svíčky, snadno se rozhoří a vzniklé plameny pak již
stráví CO vytvořený z uhlí, které je za poleny v násypce, takže
opravdu se z komína vůbec nekouří ihned od zátopu a to se příznivě
projeví i na spotřebě paliva.
Ještě video, teplota spalin Dakon DOR D
Komín spaliny vytáhne i když jsou kotlem ochlazené,
v kotli hoří dobře. Teplota na teploměru je zhruba +27°C takže spaliny budou mít
o něco víc protože to měřím v té dírce na hrdle.
**VIDEO YOUTUBE
Už se nedivím, že takový kotel musí být zakázaný. Jeho nevýhodou je,
že je vynikající a to dnes nesmí být. Dnes má zelenou předražený aušus, který se
člověku rozpadne před očima a má velkou spotřebu.
Na plynovém kotli mám na spalinách +40°C, takže Dakon Dor D jasně vítězí.
Komín spaliny vytáhne i když jsou kotlem ochlazené,
v kotli hoří dobře. Teplota na teploměru je zhruba +27°C takže spaliny budou mít
o něco víc protože to měřím v té dírce na hrdle.
**VIDEO YOUTUBE
Už se nedivím, že takový kotel musí být zakázaný. Jeho nevýhodou je,
že je vynikající a to dnes nesmí být. Dnes má zelenou předražený aušus, který se
člověku rozpadne před očima a má velkou spotřebu.
Na plynovém kotli mám na spalinách +40°C, takže Dakon Dor D jasně vítězí.
Sporák je určen k vaření, pečení i chleba, příjemně vyhřeje místnost a
má luxusní vzhled.
Jako paliva se využívá dřevo, nebo dřevěné, či uhelné brikety.
Účinnost 78%.
Dvojité spalování.
**VIDEO YOUTUBE
má luxusní vzhled.
Jako paliva se využívá dřevo, nebo dřevěné, či uhelné brikety.
Účinnost 78%.
Dvojité spalování.
**VIDEO YOUTUBE
Citace:
Jestli to chápu dobře, tak dole na rošt dám šamotové cihly tak, aby tam byl otvor pro spalování, takže uhlí bude hořet jen v jedné třetině
Jestli to chápu dobře, tak dole na rošt dám šamotové cihly tak, aby tam byl otvor pro spalování, takže uhlí bude hořet jen v jedné třetině
Záleží jak dlouhou cihlu dáte na ten rošt. Když chci snížit na polovinu výkon, tak polovinu
šířky roštu vyplním cihlama.
Citace:
a tu seřízlou šamotku, která má jít na šikmo mám dát nad ty šamotové cihly nebo nad ten otvor? Přiznám se, že kdyby to bylo přímo vyfoceno jak to máte udělané v kotli, tak by mi to moc pomohlo
a tu seřízlou šamotku, která má jít na šikmo mám dát nad ty šamotové cihly nebo nad ten otvor? Přiznám se, že kdyby to bylo přímo vyfoceno jak to máte udělané v kotli, tak by mi to moc pomohlo

Ty šikmé jsem tam už měl v té spalovací komoře, tak tam kde hoří, tu jsem vyndal
a dal na stranu kde nehoří, aby kouř naháněla nad plamen.
Tady je rošt, ve videu vidíte že topím jen vlevo na takovém malinkém čtverečku a zbytek
jsou cihly nad sebou dvě položené.
**VIDEO YOUTUBE
Editace: 1341520563
Počet článků v kategorii: 401
Url:re-dor-25-max-kouri-s-komina-id-213