Proč se z komína kouří - nedokonalé spalování
Viditelné spaliny - kouř (ne bílé vodní páry) jsou znakem nedokonalého spalování.
Při nižších teplota venkovního vzduchu při dokonalém spalování odchází z komína jen bílé vodní páry,
které se zhruba po jednom metru od ústí komína rozplynou ve vzduchu.
Pamatuj! K dokonalému spalování je nutné mít:
- dostatečný odvod spalin
- dostatečný přívod vzduchu
- řádně přichystané a vysušené palivo
- a plameny ve spalovacím prostoru
Zde je několik příčin proč k nedokonalému spalování dochází:
- zátop (při zátopu chvíli trvá, než plameny vyšlehnou nad vrstvu papíru, třísek a po tu dobu část spalin odchází jako viditelný kouř)
- přikládání ( při každém dalším přikládání v době, kdy je palivo vyhořelé a zůstal v kotle jen žhavý popel chvíli trvá, než nové palivo začne hořet a po tu dobu kouří proto je dobré přiložit nějaké dřevěné třísky, které rychle vzplanou a až na ně vrstvu paliva)
- mokré, nebo příliš vlhké palivo ( i když bude hořet tak velké množství uvolněného tepla se spotřebuje na odpaření vody z paliva a tím se dochází k neekonomickému provozu, poškozování stěn kotle korozí, snížení teploty v spalovacím prostoru a tím k horšímu spalování)
- dohořívající palivo (jakmile se vrstva paliva při dohořívání sníží až pod spodní část přepážky, začne nad něj pronikat chladný sekundární vzduch přes spodní dusivku - škrtící klapku v dolních dvířkách a tento studených vzduchu ochladí prostor nad palivem a může zapříčinit horší výsledky při spalování)
- špatný odtah spalin ( slabý komínový tah, zanesené kouřové cesty, v kotle nehoří jen doutná a nedá se v něm téměř zatopit)
- nesprávný přívod primárního a sekundárního vzduchu (primární vzduch se používá na rozhoření paliva, pak se přivře a do plamenů pokud jsou tmavé a kouří se z komína přivádíme sekundární vzduch, který je nutný k oxidaci CO na CO2 a tím k dokonalému ekonomickému spalování)
Při nižších teplota venkovního vzduchu při dokonalém spalování odchází z komína jen bílé vodní páry,
které se zhruba po jednom metru od ústí komína rozplynou ve vzduchu.
Pamatuj! K dokonalému spalování je nutné mít:
- dostatečný odvod spalin
- dostatečný přívod vzduchu
- řádně přichystané a vysušené palivo
- a plameny ve spalovacím prostoru
Zde je několik příčin proč k nedokonalému spalování dochází:
- zátop (při zátopu chvíli trvá, než plameny vyšlehnou nad vrstvu papíru, třísek a po tu dobu část spalin odchází jako viditelný kouř)
- přikládání ( při každém dalším přikládání v době, kdy je palivo vyhořelé a zůstal v kotle jen žhavý popel chvíli trvá, než nové palivo začne hořet a po tu dobu kouří proto je dobré přiložit nějaké dřevěné třísky, které rychle vzplanou a až na ně vrstvu paliva)
- mokré, nebo příliš vlhké palivo ( i když bude hořet tak velké množství uvolněného tepla se spotřebuje na odpaření vody z paliva a tím se dochází k neekonomickému provozu, poškozování stěn kotle korozí, snížení teploty v spalovacím prostoru a tím k horšímu spalování)
- dohořívající palivo (jakmile se vrstva paliva při dohořívání sníží až pod spodní část přepážky, začne nad něj pronikat chladný sekundární vzduch přes spodní dusivku - škrtící klapku v dolních dvířkách a tento studených vzduchu ochladí prostor nad palivem a může zapříčinit horší výsledky při spalování)
- špatný odtah spalin ( slabý komínový tah, zanesené kouřové cesty, v kotle nehoří jen doutná a nedá se v něm téměř zatopit)
- nesprávný přívod primárního a sekundárního vzduchu (primární vzduch se používá na rozhoření paliva, pak se přivře a do plamenů pokud jsou tmavé a kouří se z komína přivádíme sekundární vzduch, který je nutný k oxidaci CO na CO2 a tím k dokonalému ekonomickému spalování)
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Já když roztápím zcela studený kotel, tak se tomu taky zpočátku nechce,
ale jak si plameny najdou cestu do spalovací komory, tak už to jen hučí
(drobné třísky a papír). Pak se přidávají již hrubší třísky, kůry a na to
polínka. Na ně (kdo topí uhlím) se přidá vrstvička drobného uhlí a nechá rozhořet.
Pak se přidá další palivo, vždy tak, aby se oheň neuhasil.
Roztápěcí klapku uzavírám po jedné minutě, kdy již šlehají plameny
v spalovací komoře, aby mi neprasklo něco v komíně. Pokud to má tendenci
k vyhasnutí, tak roztápěcí klapku ještě otevřu, nebo když je venku nad
nulou, tak ji mám podloženou z jedné strany kulatinou, ohnutou do písmene U
a nasunutou na zadní lamelu pod klapkou. Průměr kulatiny nedovolí aby klapka
byla zcela uzavřena - ležela na lamele - a to zlepší odtah spalin i hoření.
ale jak si plameny najdou cestu do spalovací komory, tak už to jen hučí
(drobné třísky a papír). Pak se přidávají již hrubší třísky, kůry a na to
polínka. Na ně (kdo topí uhlím) se přidá vrstvička drobného uhlí a nechá rozhořet.
Pak se přidá další palivo, vždy tak, aby se oheň neuhasil.
Roztápěcí klapku uzavírám po jedné minutě, kdy již šlehají plameny
v spalovací komoře, aby mi neprasklo něco v komíně. Pokud to má tendenci
k vyhasnutí, tak roztápěcí klapku ještě otevřu, nebo když je venku nad
nulou, tak ji mám podloženou z jedné strany kulatinou, ohnutou do písmene U
a nasunutou na zadní lamelu pod klapkou. Průměr kulatiny nedovolí aby klapka
byla zcela uzavřena - ležela na lamele - a to zlepší odtah spalin i hoření.
Jestli to není myšleno v komoře, kde je čistící otvor.
Jinak moje návrhy co by to mohlo být:
Jinak moje návrhy co by to mohlo být:
- - kotel začíná téct, někde je malinká dírka a zatím to není poznat v popelníku,
ale voda již značně ochlazuje lamelu tím, jak se odpařuje a zhoršuje hoření
(mrkněte před zátopem jestli někde nejsou kapky vody a jestli voda neubývá
v expanzní nádobě) - - umačkaná, poškozená těsnění kolem dvířek, jak popelových, tak přikládacích
(do kotle se po dohoření dostává nadměrné množství vzduchu) - - špatně usazené víko čistícího otvoru na obrázku pozice 1.
- - nyní ještě přikládáte malé dávky? Pak tedy teplota po dohoření paliva
rychle klesá
od: Jan Pavlík
Mám Dakon DOR 16 nový, ale nainstaloval ho předchozí majitel nemovitosti.
Stává se mi, že nelze hýbat levou pákou pro čištění roštu (rotace segmentů roštu).
Stává se to i když je kotel vyčištěný a prázdný. Pokud ručně pohnu s táhélkem pod
roštem uvnitř kotle, tak jde vše volně. Jinak kotel OK, jen se s ním musí člověk
naučit pracovat.
Mám Dakon DOR 16 nový, ale nainstaloval ho předchozí majitel nemovitosti.
Stává se mi, že nelze hýbat levou pákou pro čištění roštu (rotace segmentů roštu).
Stává se to i když je kotel vyčištěný a prázdný. Pokud ručně pohnu s táhélkem pod
roštem uvnitř kotle, tak jde vše volně. Jinak kotel OK, jen se s ním musí člověk
naučit pracovat.
Pro dobrý tah není zdaleka důležitá jen výška a průřez komína. Zcela podstatně totiž záleži i na míře chladnutí spalin v komínu. Obecně studené komíny jsou zděné z obyčejných plných cihel a nejstudenější jsou ty s obdélníkovým průřezem. Rozněž čim větší průřez, tim studenější komín a tedy i menší tah. Samozřejmě, že čim menší průřez, tak tim zas větší ztráty prouděním. Takže optimum je někde uprostřed - ani malý, ani velký, jinak to nepotáhne. Nejteplejší jsou komíny kruhové (mají nejmenší poměr obvodu ku průřezu), navíc jsou složeny z nosné tvarovky a té oddělené šamotové trubky, takže to i dobře teplně izoluje. Tolik jen pro lepší porozumění, na čem záleží. Jednoduchá tabulka to nespraví, nejlepší je kontaktovat solidní kominickou firmu.
Jak je ten komín vysoký?
Jak to hoří když necháte roztápěcí klapku otevřenou a pak zavřete?
Je tam velký rozdíl?
Příklad:
Na otevřenou roztápěcí klapku v kotel jen hučí, ale jak se klapka zavře, tak
plameny začnou skomírat a být jakoby líné, sotva se plouží.
Oni ty cihlové komíny potřebují nejdříve tak dvacet minut prohřát a pak
až roztápěcí klapku uzavřít, Jak se komín prohřeje, tak už si sám nasává.
Mně tam hoří tak jako na tomto videu, žádný kouř, komín je čistý už deset let
bez vymetání, vždy před sezonou se mrknu zrcátkem a krásně hladký bez sazí.
**VIDEO YOUTUBE
Zkuste polovinu roštu vyplnit cihlema aby to dostalo větší šmrnc, pokud
nespálíte mnoho paliva. Před dalším přikládáním se to jen z vrchu prohrne
kulatinou a popel vypadne roštem jako nic.
http://dum-zahrada.okhelp.cz/forum/viewtopic.php?f=10&t=5&title=Snizeni-vykonu-Dakon-DOR
Jak to hoří když necháte roztápěcí klapku otevřenou a pak zavřete?
Je tam velký rozdíl?
Příklad:
Na otevřenou roztápěcí klapku v kotel jen hučí, ale jak se klapka zavře, tak
plameny začnou skomírat a být jakoby líné, sotva se plouží.
Oni ty cihlové komíny potřebují nejdříve tak dvacet minut prohřát a pak
až roztápěcí klapku uzavřít, Jak se komín prohřeje, tak už si sám nasává.
Mně tam hoří tak jako na tomto videu, žádný kouř, komín je čistý už deset let
bez vymetání, vždy před sezonou se mrknu zrcátkem a krásně hladký bez sazí.
**VIDEO YOUTUBE
Zkuste polovinu roštu vyplnit cihlema aby to dostalo větší šmrnc, pokud
nespálíte mnoho paliva. Před dalším přikládáním se to jen z vrchu prohrne
kulatinou a popel vypadne roštem jako nic.
http://dum-zahrada.okhelp.cz/forum/viewtopic.php?f=10&t=5&title=Snizeni-vykonu-Dakon-DOR
Editace: 1350113260
Počet článků v kategorii: 401
Url:proc-se-z-komina-kouri-nedokonale-spalovani-id-251