Grilování rady návody nápady
Aby se maso k roštu nepřipalovalo, nahřátý rošt potřu šťávou z
z rozkrojené cibule - rozkrojím cibuli napříč aby léta vytvářela kružnice,
(ne po slupce), aby šťáva mohla vytékat a tímto řezem potřu dráty
roštu.
Pak položím na takto ošetřené dráty roštu maso, či to co budu grilovat
a maso se by se již nemělo připékat na dráty.
z rozkrojené cibule - rozkrojím cibuli napříč aby léta vytvářela kružnice,
(ne po slupce), aby šťáva mohla vytékat a tímto řezem potřu dráty
roštu.
Pak položím na takto ošetřené dráty roštu maso, či to co budu grilovat
a maso se by se již nemělo připékat na dráty.
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Tady jsem natočil, jak přikládám já. Palivo je předehřáté na těch cihlách,
kterými jsem zmenšil prostor pro odhořívání. Je horké a stačí jen prošťárnout
žhavý popel, shrnout palivo na něj a už to zase burácí jako v pekle.
Na polovině roštu jsou položeny cihly, aby kotel neměl takový výkon.
kterými jsem zmenšil prostor pro odhořívání. Je horké a stačí jen prošťárnout
žhavý popel, shrnout palivo na něj a už to zase burácí jako v pekle.
Na polovině roštu jsou položeny cihly, aby kotel neměl takový výkon.
Ivana 08-04-2011 01:23:37
Dobry den chcem s mamkou dopustit vodu do kotle , kde ma byt ručička na budíku?Dekuji za odpoved
52) P.Mozga 08-04-2011 08:05:06
Máte klasickou expanzní nádobu ( v nejvyšším bodě topného
systému je otevřená nádržka na dolévání vody)? Pokud, ano tak
by v ní voda měla být zhruba od 1/3 až po polovinu nádoby.
Zkuste doplnit do jedné třetiny a podívejte se, kam voda vystoupí v
nádržce po zahřátí na 80°C (po zatopení v kotle), kdy voda zahřátím
zvětší svůj objem (aby Vám nepřetekla z nádobky ven). Nebylo by
lepší zavolat na to odborníka? Vše Vám předvede a vysvětlí.
Dobry den chcem s mamkou dopustit vodu do kotle , kde ma byt ručička na budíku?Dekuji za odpoved
52) P.Mozga 08-04-2011 08:05:06
Máte klasickou expanzní nádobu ( v nejvyšším bodě topného
systému je otevřená nádržka na dolévání vody)? Pokud, ano tak
by v ní voda měla být zhruba od 1/3 až po polovinu nádoby.
Zkuste doplnit do jedné třetiny a podívejte se, kam voda vystoupí v
nádržce po zahřátí na 80°C (po zatopení v kotle), kdy voda zahřátím
zvětší svůj objem (aby Vám nepřetekla z nádobky ven). Nebylo by
lepší zavolat na to odborníka? Vše Vám předvede a vysvětlí.
Citace:
Chci se ještě zeptat co je přednější kolik vzduchu projde přes dusivku nebo kolik odejde přes komínovou klapku je lepší přiškrtit vice kominovou klapku nebo dusivku ?? mám kotel ve sklepe a zdá se mi že když otevřu okno sklepní hoří to lépe!! do sklepa jinak vzduch stupuje, je lepší do kotlee pouštět studený vzduch nebo teplý ?????
Chci se ještě zeptat co je přednější kolik vzduchu projde přes dusivku nebo kolik odejde přes komínovou klapku je lepší přiškrtit vice kominovou klapku nebo dusivku ?? mám kotel ve sklepe a zdá se mi že když otevřu okno sklepní hoří to lépe!! do sklepa jinak vzduch stupuje, je lepší do kotlee pouštět studený vzduch nebo teplý ?????
Pro topení dřevem bude lepší asi tu komínovou klapku ve Vašem případě moc neškrtit.
Když zavřete zcela komínovou klapku a moc otevřete dusivku, tak to nebude dobře spalovat.
Chce to najít ten správný poměr.
Studený vzduch přímo z venčí tam nepouštějte. Sice se rychleji dere do kotle a vytlačí teplý
do komína, ale zase se musí ohřát a navíc to kotlu moc nesvědčí.
Jen mezi námi, dokonalé spalování v plamenu je v oblasti kde je teplota plamene 1200 stupňů a vyšší.
Pod touto teplotou dochází k tvorbě sazí, nedokonalému spalování a plamen čadí.
Citace:
a poslední díval jsem se na vkladání šamotovych cihel v navodu a podle navodu to je tak že u typu 25max jsou jen 4 cihly 2 male a 2 velke nad nemi a u typu 32 je 5 cihel 3 male a 2 velke!!! ja to mám ale naskladane tak jak u kotle 32 dostal sem 5 cihel neni ta cihla nahradni ??
a poslední díval jsem se na vkladání šamotovych cihel v navodu a podle navodu to je tak že u typu 25max jsou jen 4 cihly 2 male a 2 velke nad nemi a u typu 32 je 5 cihel 3 male a 2 velke!!! ja to mám ale naskladane tak jak u kotle 32 dostal sem 5 cihel neni ta cihla nahradni ??
S těmi cihlami se dá taky laborovat. Musí být na zadní stěně jak končí rošt,
aby do nich narážely plameny šlehající pod přepážkou násypky a nepropálily
stěnu.
Ty další tři v spalovací komoře mezi kterými šlehají plameny jsem
snížil na dvě jen po stranách a tu střední jsem vyndal (v mém případě
to lépe spaluje). Tedy já jsem tam měl u nového kotle ty cihličky taky tři,
jako Vy.
U předchozích typů byly ty spalovací komory více vyšamotovány cihlami,
ale přeci jen se snížil přestup tepla a tak u nových typů je toho šamotování
daleko méně a kotel víc topí aniž by se to projevilo na kvalitě spalování.
https://www.okhelp.cz/images/dum-zahrada/DOR-Kompletni-navod.pdf
Jj to mam na nejmenší nastavene myslel sem na termostatu na kolik nastavit kdy ma sepnout čerpadlo ... ??
Citace:
Malá dávka uhlí začne kouřit do násypky a pak to bouchá.
Malá dávka uhlí začne kouřit do násypky a pak to bouchá.
Takže už jsem se také odvážil k psaní na novém fóru . Já jsem jednou vzal na zkoušku míto pilin skořápky z ořechů a nasypal je navrch na uhlí. Zřejmě to bylo opravdu pravé ořechové, poněvadž to v té správné fázi začalo bouchat jak blázen. S těmi pilinami jsem to už také jednou zkusil. To mi zas při zmíněném karambolu s nepovedeným roztopením kotle propadávalo navíc hořící uhlí do popelníku, tak jsem ho vzal a nasypal do násypky. Jenže tam hořelo také a když jsem na to nasypal piliny, tak než to dohořelo dolů, byly celé zuhelnatělé a dýmající, takže to nakonec bouchalo taky. Vaši radu ale určitě zkusím, věřím že to pomůže. Pokud topím normálně, tak mi zatím stačilo zatížit to víko cihlou.
K tomu roštování: Shodou náhod jsme to zaslepení horní řady děr ve vyndavacím roštu udělali úplně stejně. Položil jsem přes ně silnější plech, akorát tam sednul. Zkoušky tedy byly prováděny s ním. Problém s tím zanášením struskou se mi zdá v tom, že snížení hrany první přepážky změní rozdělení proudění vzduchu skrz rošt. Skrz přední část se pak nasává méně a skrz zadní část o to více. Změní se proto i rychlosti hoření v těchto částech a v zadní části se se uhlí spaluje mnohem rychleji. Čim víc snížíme přepážku, tim silnější a nerovnoměrnější to hoření logicky bude. Pak je ale problém, že vzadu docela rychle naroste vysoká vrstva vyhořelého paliva a vepředu bude ještě nedohořelé uhlí. Proto když se pokusíme roštovat, začne nám s popelem vypadávat i silně nedohořelé palivo. Navíc ta vysoká vrstva vyhořelého paliva vzadu pak asi dost změní poměry hoření, to bude to postupné vypadávání hukotu kotle až jeho úplná ztráta. Kotel i přitom hořel ale řekl bych velmi dobře, jen jsem musel roštovat v kratších intervalech, cca 20 až 30 minut. Původně bez hradidla jsem se roštování ani moc nevšímal a výkon byl stabilní.
Ta ztráta hukotu při velmi pěkném hoření mne inspirovala ke snižování výkonu jednoduše dalším škrcením klapky. Kotel v tom stavu jen syčel a bublal, v průzoru přitom byly mohutné plameny vyplňující téměř celý prostor nad vodní lamelou. Uvidíme, jestli kotel do tohoto stavu uvedu i bez snížené přepážky . Možná to bez té mnou zatím zatracované vyhořelé vrstvy uhlí nepůjde.
Editace: 1563177798
Počet článků v kategorii: 401
Url:grilovani-rady-navody-napady-id-2334