Pecky ze švestek jako palivo
V pěstitelských pálenicích vznikají jako odpad zbytky kvasu, které obsahují pecky.
Tyto pecky po vysušení vykazují při spalování vysokou výhřevnost.
Na obrázku zařízení na odstraňování - filtrování pecek z odpadu po destilaci
v pěstitelské pálenici.
Zařízení se podobá mlýnku na ovoce, tedy šnek posunuje zbytky a tekuté části
propadají sítem, pecky jsou pak vytláčeny šnekem do odpadní nádoby.
Na měření destilátu je použito zařízení firmy Tepron.
Tyto pecky po vysušení vykazují při spalování vysokou výhřevnost.
Na obrázku zařízení na odstraňování - filtrování pecek z odpadu po destilaci
v pěstitelské pálenici.
Zařízení se podobá mlýnku na ovoce, tedy šnek posunuje zbytky a tekuté části
propadají sítem, pecky jsou pak vytláčeny šnekem do odpadní nádoby.
Na měření destilátu je použito zařízení firmy Tepron.
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Na ty dvě prkýnka, jak píše MJ, nebo polínka, která se položí na uhlí,
se může dát vrstvička pilin či štěpky a do toho uhelný prach.
Přijdeme za 12 hodin a většinou snadno znovu zatopíme
protože v popelu budou kusy žhavých uhlíků.
se může dát vrstvička pilin či štěpky a do toho uhelný prach.
Přijdeme za 12 hodin a většinou snadno znovu zatopíme
protože v popelu budou kusy žhavých uhlíků.
Dobrý den.
Mám Dakon DOR 24 čerstvě, asi 4 měsíce. Jelikož jsem rozený panelákový typ a teď po přestěhování na venkov jsem s ním dost bojoval potřeboval bych od vás poradit. Vím co je pro Dakon určeno za palivo. Zatím pálím hnědé uhlí, které mám v kolně po tchánovi. Je ho celkem dost. Pravda je zde výběr všech velikostí. Mám problém takový: když zatápim, hodim tam nějaký papír, třísky, zapálím, nechám rohořet, pak dám uhlí. Při roztápění mám tedy roztápěcí klapku otevřenou, většinou mám spodní dvířka zavřené protože mám otevřenou násypku. Tu po nasypání uhlím zavírám a otevírám spodní dvířka ale v případě že dobře hořím nechám jen otvor pro vzduch a dvířka zavírám. Většinou nechám roztopit s otevřenou roztápěcí klapkou na 70°C (což je asi 20 - 30 min dle teploty kotle před zatopením) a poté zavírám klapku a už si jen hraju s terciálním vzduchem a spodním přívodem vzduchu. A tady je kámen úrazu. Ať dělám to či ono stejně mi vždy teplota kotle klesne přesně na 62°C a mám po teple. Ale jde o to, že byli i chvíle, kdy jsem v pohodě se zavřenou klapkou natopil krásně i na 85°C jako nic. Běžnější jev byl, že jsem dal po roztopení uhlí asi jen do čtvrt násypky, nechal prohořet na roztápěcí klapku, tu jsem pak zavřel a krásně mi to sálalo teplo kolem 75°C hodně hodně dlouho ale nejčastěji jde o popsaný případ. Komín je v pohodě, táhne dobře, což je poznat na roztápění. Poraďte mi prosím kde dělám chybu. Přece nemůžu topit s otevřenou klapkou. To pak uhlí mizí před očima. V jakých teplotách se pohybujete vy? Já bych byl vděčný za pravidelných aspoň 70 - 75°C. Děkuji za všechny rady.
Mám Dakon DOR 24 čerstvě, asi 4 měsíce. Jelikož jsem rozený panelákový typ a teď po přestěhování na venkov jsem s ním dost bojoval potřeboval bych od vás poradit. Vím co je pro Dakon určeno za palivo. Zatím pálím hnědé uhlí, které mám v kolně po tchánovi. Je ho celkem dost. Pravda je zde výběr všech velikostí. Mám problém takový: když zatápim, hodim tam nějaký papír, třísky, zapálím, nechám rohořet, pak dám uhlí. Při roztápění mám tedy roztápěcí klapku otevřenou, většinou mám spodní dvířka zavřené protože mám otevřenou násypku. Tu po nasypání uhlím zavírám a otevírám spodní dvířka ale v případě že dobře hořím nechám jen otvor pro vzduch a dvířka zavírám. Většinou nechám roztopit s otevřenou roztápěcí klapkou na 70°C (což je asi 20 - 30 min dle teploty kotle před zatopením) a poté zavírám klapku a už si jen hraju s terciálním vzduchem a spodním přívodem vzduchu. A tady je kámen úrazu. Ať dělám to či ono stejně mi vždy teplota kotle klesne přesně na 62°C a mám po teple. Ale jde o to, že byli i chvíle, kdy jsem v pohodě se zavřenou klapkou natopil krásně i na 85°C jako nic. Běžnější jev byl, že jsem dal po roztopení uhlí asi jen do čtvrt násypky, nechal prohořet na roztápěcí klapku, tu jsem pak zavřel a krásně mi to sálalo teplo kolem 75°C hodně hodně dlouho ale nejčastěji jde o popsaný případ. Komín je v pohodě, táhne dobře, což je poznat na roztápění. Poraďte mi prosím kde dělám chybu. Přece nemůžu topit s otevřenou klapkou. To pak uhlí mizí před očima. V jakých teplotách se pohybujete vy? Já bych byl vděčný za pravidelných aspoň 70 - 75°C. Děkuji za všechny rady.
Komím vám hlavně NIKDE nesmí táhnout falešný vzduch, jinak jde jeho tah rychle do kopru. Takže ty dvířka alespoň provizorně poopravte, stačit by na to mohl např. i akrylátový tmel, či těsnění do dveří (nevím jaké to jsou).
Další věc je ta komínová klapka (ta úplně vzadu v napojení komínové roury). Tu otevřete naplno a nechte ji tak. Je tam jen pro případ velmi velkého tahu a hlavně pro režim stáložáru (kotel kompletně pouzavíraný) !!! Kotel regulujte primárem a terciálem.
Hnědé o2 se do DORky hodí velmi dobře, jen se to s tím ale musí trochu umět. I když, je to dobré spíš jen když můžete kotel pustit na větší výkon. Pro lepší regulovatelnost (předpokládám kotel bez úprav ohniště) bych radil volit o1. U nás je o2 taky hodně prachová a to pak rádo bouchá při dohořívání násypky (lze tomu ale zamezit).
Poradím vám ještě fintu na zátop. Odsekněte si třeba dvě čtvrtková polínka a dejte je na sebe úplně dozadu na rošt pod spalovací komoru. Seklou stranou je dávám směrem dopředu. Účelem je ten prostor vyplnit masivnějším matrošem, to bude rovnoměrně odhořívat a zabrání zasypání tohoto prostoru studeným palivem. Má to i další výhody jako víc sekundáru na start a podpalování rovnou dřeva místo studených zadních šamotek. Pak už tam šoupněte jen třeba tři smuchlané listy z novin, na ně hrst sekaného drobného, hrst sekaného hrubšího, tři menší-střední polínka, otevřít zatápěcí klapku, pouzavírat terciály a ze spodu šktnout. Nabrat si uhlí, trochu rozhořelé dříví pohrabáčem nastrkat co nejvíc dozadu pod spalovací komoru a nasypat tam uhlí až nahoru. Než v tom získáte jistotu, můžete míň. Pokud mi správně porozumíte, z komína se vám během zátopu ani nezakouří a vše bude jisté a snadné.
Ještě jedna poznámka na závěr, kotli po zátopu dopřejte chvíli běh na vyšší výkon, aby se uvnitř v ohništi pořádně rozehřál na vysokou teplotu. Pokud to nedodržíte, spalování uhlí bude už s trochou kouře a míň efektivní. DORku mám s aku, tak mi o2 zcela vyhovuje. Bez aku bych asi bral radši o1.
Další věc je ta komínová klapka (ta úplně vzadu v napojení komínové roury). Tu otevřete naplno a nechte ji tak. Je tam jen pro případ velmi velkého tahu a hlavně pro režim stáložáru (kotel kompletně pouzavíraný) !!! Kotel regulujte primárem a terciálem.
Hnědé o2 se do DORky hodí velmi dobře, jen se to s tím ale musí trochu umět. I když, je to dobré spíš jen když můžete kotel pustit na větší výkon. Pro lepší regulovatelnost (předpokládám kotel bez úprav ohniště) bych radil volit o1. U nás je o2 taky hodně prachová a to pak rádo bouchá při dohořívání násypky (lze tomu ale zamezit).
Poradím vám ještě fintu na zátop. Odsekněte si třeba dvě čtvrtková polínka a dejte je na sebe úplně dozadu na rošt pod spalovací komoru. Seklou stranou je dávám směrem dopředu. Účelem je ten prostor vyplnit masivnějším matrošem, to bude rovnoměrně odhořívat a zabrání zasypání tohoto prostoru studeným palivem. Má to i další výhody jako víc sekundáru na start a podpalování rovnou dřeva místo studených zadních šamotek. Pak už tam šoupněte jen třeba tři smuchlané listy z novin, na ně hrst sekaného drobného, hrst sekaného hrubšího, tři menší-střední polínka, otevřít zatápěcí klapku, pouzavírat terciály a ze spodu šktnout. Nabrat si uhlí, trochu rozhořelé dříví pohrabáčem nastrkat co nejvíc dozadu pod spalovací komoru a nasypat tam uhlí až nahoru. Než v tom získáte jistotu, můžete míň. Pokud mi správně porozumíte, z komína se vám během zátopu ani nezakouří a vše bude jisté a snadné.
Ještě jedna poznámka na závěr, kotli po zátopu dopřejte chvíli běh na vyšší výkon, aby se uvnitř v ohništi pořádně rozehřál na vysokou teplotu. Pokud to nedodržíte, spalování uhlí bude už s trochou kouře a míň efektivní. DORku mám s aku, tak mi o2 zcela vyhovuje. Bez aku bych asi bral radši o1.
Vodní - mlýnské kolo je velmi starý vynález, který lidem ulehčil
otrockou práci v mnoha oblastech.
Recesi toto zařízení prožívá i v současnosti, nejenom jako zdroj
energie, ale jako krásná dekorace stavení.
Pokud tedy protéká kol vašeho domu potůček, tak neváhejte.
**VIDEO YOUTUBE
otrockou práci v mnoha oblastech.
Recesi toto zařízení prožívá i v současnosti, nejenom jako zdroj
energie, ale jako krásná dekorace stavení.
Pokud tedy protéká kol vašeho domu potůček, tak neváhejte.
**VIDEO YOUTUBE
Ty ježci musí mít hřbety vodorovně po roštování.
Je pravda že páka má časem značnou vůli, tak je lepší
si to označit, kdy jsou ježci vodorovně po tahu páky zpět z nejzadnější polohy.
Když je překlopíte moc dopředu tak je tam ta mezera u těch
šamotových plotniček.
Aby popel automaticky odpadal do popelníku tak by se musel
na páku připojit mechanizmus, který by to jednou za určený
čas proroštoval, ALE jakmile by se tam šprajcl kámen, tak by
ten mechanizmus musel mít prokluzovací spojku, jinak by
něco prasklo. Když se mezi ježky šprajcne byť jen malý
kamínek, tak buď jej vystrčit zespodu nějakým háčkem z ocelové
kulatiny, nebo počkat až vyhoří palivo a shora jej vyškrábnout
na rošt.
Je pravda že páka má časem značnou vůli, tak je lepší
si to označit, kdy jsou ježci vodorovně po tahu páky zpět z nejzadnější polohy.
Když je překlopíte moc dopředu tak je tam ta mezera u těch
šamotových plotniček.
Aby popel automaticky odpadal do popelníku tak by se musel
na páku připojit mechanizmus, který by to jednou za určený
čas proroštoval, ALE jakmile by se tam šprajcl kámen, tak by
ten mechanizmus musel mít prokluzovací spojku, jinak by
něco prasklo. Když se mezi ježky šprajcne byť jen malý
kamínek, tak buď jej vystrčit zespodu nějakým háčkem z ocelové
kulatiny, nebo počkat až vyhoří palivo a shora jej vyškrábnout
na rošt.
Editace: 1352491060
Počet článků v kategorii: 401
Url:pecky-ze-svestek-jako-palivo-id-318