Re: Dakon DOR F 25 MAX
Dobrý den.
Komínová klapka slouží k regulaci odtahu spalin.
Využívá se například při dohoření paliva, pokud již nechceme přikládat,
tak komínovou klapku uzavřeme. Tím zabráníme rychlému ochlazování
kotle a navíc dohořelé zbytky paliva budou déle žhavé (i 8 a více hodin),
což usnadní další zátop.
Jinak komínová klapka při spalování by měla být plně otevřená. Časem
můžete zkoušet jí při hoření přivírat, ale to jen za situace, že máte komín
v perfektním stavu a tím i velmi dobrý odtah spalin, takže palivo velmi rychle
vyhoří.
Komínová klapka slouží k regulaci odtahu spalin.
Využívá se například při dohoření paliva, pokud již nechceme přikládat,
tak komínovou klapku uzavřeme. Tím zabráníme rychlému ochlazování
kotle a navíc dohořelé zbytky paliva budou déle žhavé (i 8 a více hodin),
což usnadní další zátop.
Jinak komínová klapka při spalování by měla být plně otevřená. Časem
můžete zkoušet jí při hoření přivírat, ale to jen za situace, že máte komín
v perfektním stavu a tím i velmi dobrý odtah spalin, takže palivo velmi rychle
vyhoří.
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Graf výhřevnosti paliva - dřeva a jeho vlhkosti:
Při vlhkosti 80% je veškerý tepelný zisk využit na odpařování vody z dřeva.
Při vlhkosti pod 20% lze hovořit o ekonomickém spalování paliva.
Při vlhkosti 80% je veškerý tepelný zisk využit na odpařování vody z dřeva.
Při vlhkosti pod 20% lze hovořit o ekonomickém spalování paliva.
Co se týká bouchání. Bouchá jen když jdete přiložit?
Pak by stačilo otevřít klapku do komína,
roztápěcí klapku (páka s kuličkou u odtahu spalin do komína),
chvíli počkat, otevřít špehýrku na přikládacích dvířkách,
nechat odvětrat, trochu nadzvednout víko přikládací, aby
komínový tah odsál plyn, který je nad dohořívajícím uhlím
a pak když je plyn odsátý, tak už nebouchne.
Co se týče 80°C, tak to už mám odměřeno za ty roky kolik
tam mohu dát a ta dávka mi umožní dosáhnout této teploty,
ale zároveň už dohořívá palivo, takže pozvolna teplota klesá
a vydrží to tak 8 hodin, pak musím zase přiložit.
Já ale jedu jen na půl kotle, protože nepotřebuji 25 kW,
ale stačí mi 12 kW, tak jsem si rošt z půlky vyložil cihlami
a něco paliva nasypu i na ty cihly. Palivo tam částečně jen doutná,
po 12 hodinách jen prohrábnu rošt kulatinou shora,
shrnu doutnající palivo, na něj trochu štěpky a už to zase
hučí jako tryskáč. Viz odkaz níže jak jsem si to upravil.
http://dum-zahrada.okhelp.cz/forum/viewtopic.php?f=10&t=5&title=Snizeni-vykonu-Dakon-DOR-zvyseni-ucinnosti
Pak by stačilo otevřít klapku do komína,
roztápěcí klapku (páka s kuličkou u odtahu spalin do komína),
chvíli počkat, otevřít špehýrku na přikládacích dvířkách,
nechat odvětrat, trochu nadzvednout víko přikládací, aby
komínový tah odsál plyn, který je nad dohořívajícím uhlím
a pak když je plyn odsátý, tak už nebouchne.
Co se týče 80°C, tak to už mám odměřeno za ty roky kolik
tam mohu dát a ta dávka mi umožní dosáhnout této teploty,
ale zároveň už dohořívá palivo, takže pozvolna teplota klesá
a vydrží to tak 8 hodin, pak musím zase přiložit.
Já ale jedu jen na půl kotle, protože nepotřebuji 25 kW,
ale stačí mi 12 kW, tak jsem si rošt z půlky vyložil cihlami
a něco paliva nasypu i na ty cihly. Palivo tam částečně jen doutná,
po 12 hodinách jen prohrábnu rošt kulatinou shora,
shrnu doutnající palivo, na něj trochu štěpky a už to zase
hučí jako tryskáč. Viz odkaz níže jak jsem si to upravil.
http://dum-zahrada.okhelp.cz/forum/viewtopic.php?f=10&t=5&title=Snizeni-vykonu-Dakon-DOR-zvyseni-ucinnosti
Souhlasím s vámi.
Je zvykem, že pokud se výrobek vyrábí dlouhá léta, tak
je stále kvalitnější a lepší.
Neumím si vysvětlit proč výrobce tyto základní nedostatky vámi popsané
nedokáže během 5 minut odstranit a táhne se to již 30 let.
Je zvykem, že pokud se výrobek vyrábí dlouhá léta, tak
je stále kvalitnější a lepší.
Neumím si vysvětlit proč výrobce tyto základní nedostatky vámi popsané
nedokáže během 5 minut odstranit a táhne se to již 30 let.
Jak vizuálně poznat kdy nám kamna dobře spalují a kdy ne podle barvy a délky kouře vystupujícího z komínu.
Viditelný kouř táhnoucí se obcí jsou také velké ztráty pro vaši peněženku, protože se
vypařuje palivo bez dalšího spálení a tedy bez předání energie do otopného systému.
Všeobecně lze říci, že dokonalé spalování je u plynových kotlů takže pozorujte jaký "kouř" z vychází
z komínů k nimž jsou tyto kotle připojeny.
Za teplého počasí bychom neviděli nic, žádné spaliny. Za chladného počasí uvidíme jen bílé obláčky
kondenzačních par (vzduch obsahuje vlhkost a i hořením plynu vzniká voda - vodní pára).
Z komínu vychází sice bílí kouř, ale táhne se mnoho metrů od komína a nerozpouští se ve vzduchu
• tento jev vzniká při roztápění kotle, či krbu. Vzplálo velké množství drobného paliva a nestačí shořet,
protože nemá dostatek vzduchu. Tento kouř většinou za několik sekund či minut zmizí, jakmile shoří
prvotní dávka třísek i drobného paliva a začnou hořet hrubší polínka.
Palivo je rozhořelé ale přesto bílý kouř se táhne i dvacet metrů od komína
• mokré, nebo vlhké dříví (lidé topí dřevem ale nemají jej řádně vysušeno, je třeba si uvědomit že dřevo
musí schnout nejméně 2 roky, ale 5 roků sušené dřevo již dává při spalování ty nejlepší výsledky.
Problém je v tom, že lidé prodali na vesnicích zahrady i dvory a mnohdy nemají dřevo kde sušit, tak jej
mají pod plachtou na ulici jen půl roku a už s tímto mokrým dřevem topí. Nejen že protopí nejméně dvakrát
tolik, jakoby topili suchým dřívím, ale navíc si sousedé myslí, že spalují zakázaný odpad.
• patrně málo vzduchu, který přichází do plamenů (přidat sekundární, či terciární vzduch do plamenů)
• plameny uhasly (zkusit přidat primární vzduch, u krbu můžete zkusit stříknout na dřevo podpalovač a znovu zapálit)
u kotlů se spodním odhoříváním je problém jak rychle zapálit paliv aby hned hořelo směrem do spalovací komory
u kotlů Dakon DOR D kde je terciární přívod vzduchu zapalit kousek PE-PO v trubičce pro přívod vzduchu
a zatlačím je otvorem do spalovací
komory, od něj okamžitě chytí vznikající CO a je po problému ale pozor na vznik požáru - jen pro šikovné)
Černý kouř vychází z komína
• velmi nedokonalé a ztrátové hoření, je třeba přidat vzduch, zatápět řádně třískami a dřevem, řádně
vše nechat rozhořet aby se spotřebič prohřál, nezahlcovat spotřebič velkým množstvím rychle hořícího
paliva (drobných třísek, štěpky)
• možná má komín špatný tah, nechat prohlédnout a vyčistit odborníkem
Pozor na inverzi, komíny jakoby ztratily tah, kouř klesá k zemi, špatné rozptylové podmínky.
Na obrázku vidíme stav, kdy lidé topí sice ekologicky dřívím, ale je inverze a tehdy je třeba
buď topit jen plynem, nebo dbát na správné rozhoření kotle pomalu drobnými třískami, aby v kotli neustále
hořelo hned od prvního zapálení a nedošlo k zahlcení plamenů a tím ke jejich zhasnutí - bez plamenů se začne z
komína intenzivně kouřit.
Pokud máte možnost, dejte si na dvorek zrcátko tak aby jste v něm viděli vrchol komína a mohli snadno kontrolovat
kouř vystupující z komína.
Správné dokonalé spalování, vodní páry za chladného počasí kondenzují až po opuštění komína a
během několika okamžiků se rozplynou ve vzduchu. Při teplotách nad +5 stupňů zpravidla není vidět
vůbec nic.
Pokud není inverze, jsou obce bez kouře
Komín na obrázku chrlí mnoho prachu a také CO - nedokonalé spalování, není použito filtrační zařízení - běžný stav v Československu před rokem
1989
Viditelný kouř táhnoucí se obcí jsou také velké ztráty pro vaši peněženku, protože se
vypařuje palivo bez dalšího spálení a tedy bez předání energie do otopného systému.
Všeobecně lze říci, že dokonalé spalování je u plynových kotlů takže pozorujte jaký "kouř" z vychází
z komínů k nimž jsou tyto kotle připojeny.
Za teplého počasí bychom neviděli nic, žádné spaliny. Za chladného počasí uvidíme jen bílé obláčky
kondenzačních par (vzduch obsahuje vlhkost a i hořením plynu vzniká voda - vodní pára).
Z komínu vychází sice bílí kouř, ale táhne se mnoho metrů od komína a nerozpouští se ve vzduchu
• tento jev vzniká při roztápění kotle, či krbu. Vzplálo velké množství drobného paliva a nestačí shořet,
protože nemá dostatek vzduchu. Tento kouř většinou za několik sekund či minut zmizí, jakmile shoří
prvotní dávka třísek i drobného paliva a začnou hořet hrubší polínka.
Palivo je rozhořelé ale přesto bílý kouř se táhne i dvacet metrů od komína
• mokré, nebo vlhké dříví (lidé topí dřevem ale nemají jej řádně vysušeno, je třeba si uvědomit že dřevo
musí schnout nejméně 2 roky, ale 5 roků sušené dřevo již dává při spalování ty nejlepší výsledky.
Problém je v tom, že lidé prodali na vesnicích zahrady i dvory a mnohdy nemají dřevo kde sušit, tak jej
mají pod plachtou na ulici jen půl roku a už s tímto mokrým dřevem topí. Nejen že protopí nejméně dvakrát
tolik, jakoby topili suchým dřívím, ale navíc si sousedé myslí, že spalují zakázaný odpad.
• patrně málo vzduchu, který přichází do plamenů (přidat sekundární, či terciární vzduch do plamenů)
• plameny uhasly (zkusit přidat primární vzduch, u krbu můžete zkusit stříknout na dřevo podpalovač a znovu zapálit)
u kotlů se spodním odhoříváním je problém jak rychle zapálit paliv aby hned hořelo směrem do spalovací komory
u kotlů Dakon DOR D kde je terciární přívod vzduchu zapalit kousek PE-PO v trubičce pro přívod vzduchu
a zatlačím je otvorem do spalovací
komory, od něj okamžitě chytí vznikající CO a je po problému ale pozor na vznik požáru - jen pro šikovné)
Černý kouř vychází z komína
• velmi nedokonalé a ztrátové hoření, je třeba přidat vzduch, zatápět řádně třískami a dřevem, řádně
vše nechat rozhořet aby se spotřebič prohřál, nezahlcovat spotřebič velkým množstvím rychle hořícího
paliva (drobných třísek, štěpky)
• možná má komín špatný tah, nechat prohlédnout a vyčistit odborníkem
Pozor na inverzi, komíny jakoby ztratily tah, kouř klesá k zemi, špatné rozptylové podmínky.
Na obrázku vidíme stav, kdy lidé topí sice ekologicky dřívím, ale je inverze a tehdy je třeba
buď topit jen plynem, nebo dbát na správné rozhoření kotle pomalu drobnými třískami, aby v kotli neustále
hořelo hned od prvního zapálení a nedošlo k zahlcení plamenů a tím ke jejich zhasnutí - bez plamenů se začne z
komína intenzivně kouřit.
Pokud máte možnost, dejte si na dvorek zrcátko tak aby jste v něm viděli vrchol komína a mohli snadno kontrolovat
kouř vystupující z komína.
Správné dokonalé spalování, vodní páry za chladného počasí kondenzují až po opuštění komína a
během několika okamžiků se rozplynou ve vzduchu. Při teplotách nad +5 stupňů zpravidla není vidět
vůbec nic.
Pokud není inverze, jsou obce bez kouře
Komín na obrázku chrlí mnoho prachu a také CO - nedokonalé spalování, není použito filtrační zařízení - běžný stav v Československu před rokem
1989
Dekuji za radu ja ten kotel dostal snim topim prvni sezonu tak se ucim a privytam kazdou radu
Editace: 1353927809
Počet článků v kategorii: 401
Url:re-dakon-dor-f-25-max-id-380