Re: Na co jsou klapky na kotle
Citace:
od: Richard
Zdravím, na co jsou ty boční klapky ?, nepozoruji žádnou změnu při hoření
ani spotřebě uhlí
od: Richard
Zdravím, na co jsou ty boční klapky ?, nepozoruji žádnou změnu při hoření
ani spotřebě uhlí
Boční klapky slouží v tom případě kdy se topí uhlím a plameny nemají dostatek kyslíku
k dokonalému spalování, tak jim pomocí těchto otvorů kyslík dodáme a pokud je šamotová
vyzdívka již prohřátá, v násypce dost uhlí - nad dolním okrajem přepážky mezi spalovací
komorou a násypkou, aby se nepřisával falešný vzduch do spalovací komory, pak
můžete dosáhnout efektu LET LAMPY , v kotle začne doslova hučet a řekl bych že pak
má kotel minimální spotřebu paliva, maximální výkon a dokonalé spalování.
Pokud plameny přesahují přes horní okraj přepážky ve spalovací komoře i při otevřených
bočních otvorech, je třeba přivřít primární vzduch na spodních dvířkách, aby se vytvářelo
jen tolik CO kolik můžete dokonale spálit.
Na videu je let lampa a je vidět že jakmile dojde k prohřátí toho "komínku" tak spalování
je dokonalé, plameny do modra a hučí to jak tryskáč ))
Z vlastní zkušenosti mám ověřeno, že i když se v obou případech z komína vůbec nekouří
a když to v kotle hoří pomocí těch bočních otvorů jako v let lampě na videu, tak je v domě
mnohem větší teplo a spálím zhruba polovinu paliva, než když v kotle hoří sice jasné (bez kouře)
ale "líné" plameny.
**VIDEO YOUTUBE
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Orientační graf teploty plamene a jeho barvy:¨
Čím je barva jasnější, tím je teplota vyšší. Největší teplota je na špici plamene.
Tabulka orientační teploty plamene některých látek při teplotě
okolního vzduchu +20°C a 1Atm 101325 Pascalů tlaku vzduchu:
Tabulka - barva plamene a jeho teplota:
Teploty plamene a jeho části:
1. (nesvítící část plamene) - palivo na knotu se vypařuje.
K dispozici je dostatek kyslíku, aby palivo začalo hořet.
Teplota u knotu je asi 600 ° C.
2. (modrá zóna) - označuje přebytek kyslíku a plamen hoří čistě a modře.
Teplota se pohybuje kolem 800 ° C. Teplo z této zóny taví v okolí vosk, který vzlíná do knotu.
3. (temná zóna) - pyrolýza - v důsledku nedostatku
kyslíku se vytváří nepatrné uhlíkové částice. Teplota je asi 1000 ° C.
4. (luminiscenční zóna) - tato oblast je jasně žlutá.
Je v ní ještě nedostatek kyslíku pro dokončení spalování. Pyrolýza pokračuje
a vznikají větší částice uhlíku. Teplota se pohybuje kolem 1200 ° C.
5. (závoj - nesvítící zóna) - zde je kyslík již v přebytku, částice uhlíku hoří rychleji a
zcela shoří na hranici mezi zónou 4 a zónou 5.
Teplota se zde pohybuje kolem 1400 ° C.
Pokud zde klesne teplota pod 1000 ° C, uhlík přestane hořet a začne se tvořit
kouř obsahující saze (známé jako začouzení stropů, nebo dna hrnce).
Různé typy plamene nad Bunsenovým kahanem dle přidaného množství kyslíku.
Palivo bez přidání kyslíku produkuje žlutý na saze bohatý difúzní (plápolavý) plamen.
Vpravo štíhlý plamen s plným množstvím kyslíku, nevytváří žádné saze,
je mnohem kratší (asi 1/4) původní délky
a barva plamene je způsobena zejména emisí CH a C2.
Obrázek je na: https://en.wikipedia.org/wiki/Oxidizing_and_reducing_flames#/media/File:Bunsen_burner_flame_types.jpg
Čím je barva jasnější, tím je teplota vyšší. Největší teplota je na špici plamene.
Tabulka orientační teploty plamene některých látek při teplotě
okolního vzduchu +20°C a 1Atm 101325 Pascalů tlaku vzduchu:
Cigareta | 500°C |
Zápalka | 700°C |
Živočišný tuk | 800-900°C |
Petrolej | 990°C |
Benzín | 1026°C |
Svíčka | 1000°C |
Dříví | 1100°C |
Metanol | 1200°C |
Uhlí | 750-1500°C |
Metan zemní plyn | 900-1500°C |
Propanová opalovací lampa | 1200-1700°C |
Vodík | 2000°C |
Acetylén-kyslík | až 3300°C |
Tabulka - barva plamene a jeho teplota:
Rudá | do 700°C |
Třešňová | 850°C |
Světlečervená | 950°C |
Žlutá | 1100°C |
Bělavá | 1250-1350°C |
Bílá (do modra) | 1450°C a více |
Teploty plamene a jeho části:
1. (nesvítící část plamene) - palivo na knotu se vypařuje.
K dispozici je dostatek kyslíku, aby palivo začalo hořet.
Teplota u knotu je asi 600 ° C.
2. (modrá zóna) - označuje přebytek kyslíku a plamen hoří čistě a modře.
Teplota se pohybuje kolem 800 ° C. Teplo z této zóny taví v okolí vosk, který vzlíná do knotu.
3. (temná zóna) - pyrolýza - v důsledku nedostatku
kyslíku se vytváří nepatrné uhlíkové částice. Teplota je asi 1000 ° C.
4. (luminiscenční zóna) - tato oblast je jasně žlutá.
Je v ní ještě nedostatek kyslíku pro dokončení spalování. Pyrolýza pokračuje
a vznikají větší částice uhlíku. Teplota se pohybuje kolem 1200 ° C.
5. (závoj - nesvítící zóna) - zde je kyslík již v přebytku, částice uhlíku hoří rychleji a
zcela shoří na hranici mezi zónou 4 a zónou 5.
Teplota se zde pohybuje kolem 1400 ° C.
Pokud zde klesne teplota pod 1000 ° C, uhlík přestane hořet a začne se tvořit
kouř obsahující saze (známé jako začouzení stropů, nebo dna hrnce).
Různé typy plamene nad Bunsenovým kahanem dle přidaného množství kyslíku.
Palivo bez přidání kyslíku produkuje žlutý na saze bohatý difúzní (plápolavý) plamen.
Vpravo štíhlý plamen s plným množstvím kyslíku, nevytváří žádné saze,
je mnohem kratší (asi 1/4) původní délky
a barva plamene je způsobena zejména emisí CH a C2.
Obrázek je na: https://en.wikipedia.org/wiki/Oxidizing_and_reducing_flames#/media/File:Bunsen_burner_flame_types.jpg
dobrý den,
taky se potýkám s boucháním a odfukováním kotle, problém nastává jen když chci přiložit a po přiložení, to je strachu
koupil jsem barák, cca 20let a tipuju stáří kotle podobné (dakon dor 32), ale byl tu technik a kotel je v pohodě, ono se v něm možná víc než 10 posledních let netopilo...
topím Bílina ořech, sem tam navrch pár briket union trojky
topím podle návodů od známých ze vsi, dosud jsem byl v bytovce takže leda termostat od plyn kotle... klasicky roztop, pak zasypat uhlím, potud je to bez problému. jen tedy musím podotknout, že zapalovací klapku zavírám tak po dvou minutách max, u dusivky nechávám tak 1cm a klapku do komína po chvíli na 3/4, na noc 1/2 anebo úplně zavřená. důvod je ten, že kotel mi jede tak na 50-60°, vydrží někdy i celý den a v baráku příjemných cca 22°, radiátory plně otevřené.
co jsem si pročetl manuál k dakonu, tak by mělo být min 65°, z místních tipů a triků a videí koukám že tomu dáváte pořádně pod kotel a 80° není problém - neumím si předsavit v takovém pekle otevřít přikládací poklop a nebo jít s klidnou hlavou spát či do práce.. to pak máte v baráku 30° ne? anebo tam dáváte malé dávky a běháte přikládat každé dvě hodiny? chápu že se vše musí nějak vychytat, ale když ten dakon rozjedu na 80°, jak se zbavím přebytečného tepla, resp. energie? když to v takový raketě z ničeho nic zavřu, tak mi kotel bouchne, stejně když ho otevřu(?)
topení i výdrž kotle tak jak to je mi vyhovuje (radiátory otevřené, prakticky celý den ke kotli nemusím, příjemných 21-22°C,...) jen mám problém občas s tím boucháním když jdu po ránu na kotel (nehoří, ale když se trochu otevřou klapky, za chvíli zase jede) a fakt je taky ten že asi bude dost dehtovat... je to sotva měsíc co s ním vyvádím pokusy, tak se radši ptám jak to vše má být a funguje, ať si zkraje zajedu správný zvyky.
Díky za jakýkoliv reakce, věřím že se to tu omýlá stále dokola a pro vás to je směšný problém, ale pro někoho kdo nikdy netopil to jsou nervy když pak musí odejít do práce a neví co mu to doma dělá...
taky se potýkám s boucháním a odfukováním kotle, problém nastává jen když chci přiložit a po přiložení, to je strachu
koupil jsem barák, cca 20let a tipuju stáří kotle podobné (dakon dor 32), ale byl tu technik a kotel je v pohodě, ono se v něm možná víc než 10 posledních let netopilo...
topím Bílina ořech, sem tam navrch pár briket union trojky
topím podle návodů od známých ze vsi, dosud jsem byl v bytovce takže leda termostat od plyn kotle... klasicky roztop, pak zasypat uhlím, potud je to bez problému. jen tedy musím podotknout, že zapalovací klapku zavírám tak po dvou minutách max, u dusivky nechávám tak 1cm a klapku do komína po chvíli na 3/4, na noc 1/2 anebo úplně zavřená. důvod je ten, že kotel mi jede tak na 50-60°, vydrží někdy i celý den a v baráku příjemných cca 22°, radiátory plně otevřené.
co jsem si pročetl manuál k dakonu, tak by mělo být min 65°, z místních tipů a triků a videí koukám že tomu dáváte pořádně pod kotel a 80° není problém - neumím si předsavit v takovém pekle otevřít přikládací poklop a nebo jít s klidnou hlavou spát či do práce.. to pak máte v baráku 30° ne? anebo tam dáváte malé dávky a běháte přikládat každé dvě hodiny? chápu že se vše musí nějak vychytat, ale když ten dakon rozjedu na 80°, jak se zbavím přebytečného tepla, resp. energie? když to v takový raketě z ničeho nic zavřu, tak mi kotel bouchne, stejně když ho otevřu(?)
topení i výdrž kotle tak jak to je mi vyhovuje (radiátory otevřené, prakticky celý den ke kotli nemusím, příjemných 21-22°C,...) jen mám problém občas s tím boucháním když jdu po ránu na kotel (nehoří, ale když se trochu otevřou klapky, za chvíli zase jede) a fakt je taky ten že asi bude dost dehtovat... je to sotva měsíc co s ním vyvádím pokusy, tak se radši ptám jak to vše má být a funguje, ať si zkraje zajedu správný zvyky.
Díky za jakýkoliv reakce, věřím že se to tu omýlá stále dokola a pro vás to je směšný problém, ale pro někoho kdo nikdy netopil to jsou nervy když pak musí odejít do práce a neví co mu to doma dělá...
Citace:
Jestli to chápu dobře, tak dole na rošt dám šamotové cihly tak, aby tam byl otvor pro spalování, takže uhlí bude hořet jen v jedné třetině
Jestli to chápu dobře, tak dole na rošt dám šamotové cihly tak, aby tam byl otvor pro spalování, takže uhlí bude hořet jen v jedné třetině
Záleží jak dlouhou cihlu dáte na ten rošt. Když chci snížit na polovinu výkon, tak polovinu
šířky roštu vyplním cihlama.
Citace:
a tu seřízlou šamotku, která má jít na šikmo mám dát nad ty šamotové cihly nebo nad ten otvor? Přiznám se, že kdyby to bylo přímo vyfoceno jak to máte udělané v kotli, tak by mi to moc pomohlo
a tu seřízlou šamotku, která má jít na šikmo mám dát nad ty šamotové cihly nebo nad ten otvor? Přiznám se, že kdyby to bylo přímo vyfoceno jak to máte udělané v kotli, tak by mi to moc pomohlo
Ty šikmé jsem tam už měl v té spalovací komoře, tak tam kde hoří, tu jsem vyndal
a dal na stranu kde nehoří, aby kouř naháněla nad plamen.
Tady je rošt, ve videu vidíte že topím jen vlevo na takovém malinkém čtverečku a zbytek
jsou cihly nad sebou dvě položené.
**VIDEO YOUTUBE
it 08-09-2010 13:38:08
Měl jsem DOR-24 a měnil za DOR-25, protože DOR-24 se už asi nevyrábí.
Rozteče přírub byly stejné, takže za dvě hodiny se mohlo topit.
Měl jsem DOR-24 a měnil za DOR-25, protože DOR-24 se už asi nevyrábí.
Rozteče přírub byly stejné, takže za dvě hodiny se mohlo topit.
Ta úprava má i své negativní stránky: násypka kotle vybuchuje nehledě na zatíření přikládacích dvířek a musí se mnohem častěji roštovat. To vybuchování není silné ale zato hodně časté. První experiment skončil s jen málo nabitou nádrží, tak nevím čím to, možná se snížila účinnost. Teď ji měřím, tak se uvidí, zda to má smysl.
Vypadá to, že problém s použitím hradidla je v zanášení popelem. To hradidlo způsobí, že to mnohem víc odhořívá vzadu ve spalovací komoře. Tím se tam vytvoří sloupec škváry, který ale nejde rozumně vyroštovat. Výkon a parametry byly z počátku velmi dobré, nyní už ale výkon znatelně klesá. Ještě ale uvidíme.
Vypadá to, že problém s použitím hradidla je v zanášení popelem. To hradidlo způsobí, že to mnohem víc odhořívá vzadu ve spalovací komoře. Tím se tam vytvoří sloupec škváry, který ale nejde rozumně vyroštovat. Výkon a parametry byly z počátku velmi dobré, nyní už ale výkon znatelně klesá. Ještě ale uvidíme.
Editace: 1387747063
Počet článků v kategorii: 401
Url:re-na-co-jsou-klapky-na-kotle-id-614