Re: Na co jsou klapky na kotle
Citace:
od: Richard
Zdravím, na co jsou ty boční klapky ?, nepozoruji žádnou změnu při hoření
ani spotřebě uhlí
od: Richard
Zdravím, na co jsou ty boční klapky ?, nepozoruji žádnou změnu při hoření
ani spotřebě uhlí
Boční klapky slouží v tom případě kdy se topí uhlím a plameny nemají dostatek kyslíku
k dokonalému spalování, tak jim pomocí těchto otvorů kyslík dodáme a pokud je šamotová
vyzdívka již prohřátá, v násypce dost uhlí - nad dolním okrajem přepážky mezi spalovací
komorou a násypkou, aby se nepřisával falešný vzduch do spalovací komory, pak
můžete dosáhnout efektu LET LAMPY , v kotle začne doslova hučet a řekl bych že pak
má kotel minimální spotřebu paliva, maximální výkon a dokonalé spalování.
Pokud plameny přesahují přes horní okraj přepážky ve spalovací komoře i při otevřených
bočních otvorech, je třeba přivřít primární vzduch na spodních dvířkách, aby se vytvářelo
jen tolik CO kolik můžete dokonale spálit.
Na videu je let lampa a je vidět že jakmile dojde k prohřátí toho "komínku" tak spalování
je dokonalé, plameny do modra a hučí to jak tryskáč ))
Z vlastní zkušenosti mám ověřeno, že i když se v obou případech z komína vůbec nekouří
a když to v kotle hoří pomocí těch bočních otvorů jako v let lampě na videu, tak je v domě
mnohem větší teplo a spálím zhruba polovinu paliva, než když v kotle hoří sice jasné (bez kouře)
ale "líné" plameny.
**VIDEO YOUTUBE
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Ono to není tak docela. Když se roštovací páka nechá přesně ve svislé poloze, horní strany ježkových roštů se mírně svažují dozadu (u DOR 24) a právě i pak je tam na tu O2 mezera až běda velká. Páka se proto musí postrčit trochu dozadu, tím se hroty posledního ježka zvednou a je to celkem ok (pak je ale rošt vodorovně a ztratí se ta jeho svažitost). Já když jsem to zvážil, tak přesnost s jakou by se musela nastavovat ta páka byla moc velká, tak jsem to raději upravil. Když vezmu ten vinglík, co podpírá ty tři dříve zmíněné šamotky, tak je to ohlý plech s poměrně velkým poloměrem ohybu. Ta hrana tam chybí a právě proto tam při poklesu hrotů ježka rychle vzniká velká mezera. Tím, že jsem tam přichytil tu páskovinu, tak jsem tam tu hranu dotvořil, o ní se pak také lépe strouhá při velkém roštování spečená škvára. Nevím ale kamenům by to asi vadit nemělo, při sklopení roštu se světlost průchozího otvoru změní jen zcela zanedbatelně. Ještě jednou pro upřesnění: Páskovina je podélně přiložená k tomu vinglíku, horní hranou kousek pod hranou vinglíku (aby se dalo heftovat), dolní hranou je zároveň nebo opět lehce přesahuje spodní okraj vinglíku. Velké kusy spečené škváry to roštuje líp než před tím, to ji to nestrouhalo a velké kusy škváry se pak vracely zpět na rošt. Při malém roštování tam velký kamen nevleze a pokud se to šprajcne při velkém, tak to už je jedno, to už je to vyhaslé a studené.
Že pečení chleba nemusí být příliš energeticky náročné dokazuje video
níže. Velmi však záleží na konstrukci pece.
Pec na videu má ohniště v nejnižší části a tak teplo z plamenů stoupá přímo
vzhůru, kde vyhřívá troubu na pečení.
**VIDEO YOUTUBE
níže. Velmi však záleží na konstrukci pece.
Pec na videu má ohniště v nejnižší části a tak teplo z plamenů stoupá přímo
vzhůru, kde vyhřívá troubu na pečení.
**VIDEO YOUTUBE
Trápí Vás, že dříví v krbových kamnech má tendenci zhasnout a jen čadí?
Při menším množství dříví se mi osvědčilo topit v jednom zadním koutu
krbových kamen. Jakmile se boční stěny koutu nahřejí, dříví již nemá
tendenci přestat hořet a začít jen čadit.
Pro zvýšení teploty v daném prostoru přikryji polínka ještě kouskem plechu.
V koutě vždy najdu žhavé uhlíky i po 12 hodinách, takže roztápění je snadné.
Dříví hoří stálým plamínkem a při značném zaškrcení přívodu vzduchu.
Plech nadzvedávám při přikládání kleštěmi kvůli popálení.
Také sklo zůstává dlouho čisté, protože kouř je nucen jít do kouta a tam
všechen shoří.
Při menším množství dříví se mi osvědčilo topit v jednom zadním koutu
krbových kamen. Jakmile se boční stěny koutu nahřejí, dříví již nemá
tendenci přestat hořet a začít jen čadit.
Pro zvýšení teploty v daném prostoru přikryji polínka ještě kouskem plechu.
V koutě vždy najdu žhavé uhlíky i po 12 hodinách, takže roztápění je snadné.
Dříví hoří stálým plamínkem a při značném zaškrcení přívodu vzduchu.
Plech nadzvedávám při přikládání kleštěmi kvůli popálení.
Také sklo zůstává dlouho čisté, protože kouř je nucen jít do kouta a tam
všechen shoří.
Citace:
Zdravím, na co jsou ty boční klapky ?, nepozoruji žádnou změnu při hoření
ani spotřebě uhlí
Zdravím, na co jsou ty boční klapky ?, nepozoruji žádnou změnu při hoření
ani spotřebě uhlí
Pardon , už ze zvyku že problém je s roztápěcí klapkou, jsem přehlédl, že
se jedná o boční víčka na terciárním přívodu vzduchu.
Boční vzduch se přidává v případě, pokud jsou plameny temné a z komína
se kouří. Kouř z komína znamená nedokonalé spalování a značné ztráty
(jakoby jste vypouštěl plyn bez toho, aniž by byl spálen a vydal teplo).
U dřeva boční vzduch většinou není potřeba přidávat, protože jsou
mezi poleny značné vzduchové mezery a plyn mezi nim stačí shořet dřív,
než se dostane do spalovacího prostoru, ale u štěpky už
se vytvoří mnohem větší množství dřevoplynu a může to začít kouřit,
tak je třeba trochu pootevřít ty boční otvory, aby plameny měly dostatek
kyslíku.
Pokud není vidět žádná změna na plamenech může se jednat o tyto případy:
- plameny mají dostatek vzduchu - kyslíku a není třeba přivádět další vzduch
- dusivka na popelových dvířkách je příliš otevřena a většina vzduchu je nasávána přes ní
- palivo již dohořívá a jeho výška klesla pod přepážku násypky a tudíž vzduchu je opět
nasáván přes dusivku
- velké kusy uhlí taky nevydají mnoho plynu a hoří pomalu, takže není třeba přidávat boční vzduch
Jednoduchá kamna si snadno vyrobíte na koleně z roury.
Dovnitř se vloží spirála z měděné trubky. V ní se ohřívá
voda, která samotíží cirkuluje a putuje do bojleru, kde
předá teplo vodě v nádrži.
**VIDEO YOUTUBE
Dovnitř se vloží spirála z měděné trubky. V ní se ohřívá
voda, která samotíží cirkuluje a putuje do bojleru, kde
předá teplo vodě v nádrži.
**VIDEO YOUTUBE
Editace: 1387747063
Počet článků v kategorii: 401
Url:re-na-co-jsou-klapky-na-kotle-id-614