Regulátor komínového tahu
Pracuje na principu přisávání falešného vzduchu do komína pomocí
překlápěcích dvířek, které se tím více překlápí, čím
větší tah komín vytváří a po vyklopení kolem nich proudí do komína
falešný vzduch, který sníží odtah spalin z kotle a tím v kotle hoří stejnoměrně.
Oceníme hlavně za větrného počasí, nebo když kotel dříve velmi rychle "vyhořel".
Podobný systém by byl možná vhodný i do odtahu spalin, že by po vyhoření
paliva v kotli uzavřel odtah spalin na minimum aby tah komína po vyhoření paliva,
neochlazoval nadměrně kotel a tím i vodu v systému.
**VIDEO YOUTUBE
překlápěcích dvířek, které se tím více překlápí, čím
větší tah komín vytváří a po vyklopení kolem nich proudí do komína
falešný vzduch, který sníží odtah spalin z kotle a tím v kotle hoří stejnoměrně.
Oceníme hlavně za větrného počasí, nebo když kotel dříve velmi rychle "vyhořel".
Podobný systém by byl možná vhodný i do odtahu spalin, že by po vyhoření
paliva v kotli uzavřel odtah spalin na minimum aby tah komína po vyhoření paliva,
neochlazoval nadměrně kotel a tím i vodu v systému.
**VIDEO YOUTUBE
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Žárový způsob topeni v Dakonu DOR je stav, kdy jsme ohřáli
vodu v systému na určenou teplotu, pak dosypeme palivo do
násypky aniž bychom provedli roštování popele a u kotle
přiškrtíme přívod vzduchu i komínovou klapku tak aby uhlí
v násypce jen žhnulo. Tento způsob se nejčastěji používá
při nočním provozu, abychom ráno snadno roztopili a navíc
tento způsob je i ekonomický, ale chce to určitou zkušenost,
aby z komína nevycházel kouř jen bílé vodní páry, čili aby
i při tomto způsobu topení bylo palivo dokonale spalováno.
vodu v systému na určenou teplotu, pak dosypeme palivo do
násypky aniž bychom provedli roštování popele a u kotle
přiškrtíme přívod vzduchu i komínovou klapku tak aby uhlí
v násypce jen žhnulo. Tento způsob se nejčastěji používá
při nočním provozu, abychom ráno snadno roztopili a navíc
tento způsob je i ekonomický, ale chce to určitou zkušenost,
aby z komína nevycházel kouř jen bílé vodní páry, čili aby
i při tomto způsobu topení bylo palivo dokonale spalováno.
Ahoj,
máme kotel Dakon DOR 16 a topíme hnědým uhlím. První 2 roky jsme měli topení bez nejmenších obtíží, ale koncem jara a i teď na podzim nám kotel prohořívá do násypky na palivo.
První násypka vyhoří bez problémů, vše hoří a jde jak má. Po přiložení druhé násypky začne asi do hodiny hořet palivo v celé násypce až nahoru. Máme tedy celou násypku plnou žhavého uhlí a kotel se samozřejmě přetápí.
Kotel čistíme pravidelně, obě zadní komory i rouru do komína i protahujeme celý komín.
Nevíte prosím někdo, čím by to mohlo být? Jsme z toho už úplně zoufalí. Zkoušeli jsme i Vámi doporučované snížení výkonu, ale i tak se dostaví prohoření paliva v násypce.
Děkuji moc za veškeré rady a typy.
Martina
máme kotel Dakon DOR 16 a topíme hnědým uhlím. První 2 roky jsme měli topení bez nejmenších obtíží, ale koncem jara a i teď na podzim nám kotel prohořívá do násypky na palivo.
První násypka vyhoří bez problémů, vše hoří a jde jak má. Po přiložení druhé násypky začne asi do hodiny hořet palivo v celé násypce až nahoru. Máme tedy celou násypku plnou žhavého uhlí a kotel se samozřejmě přetápí.
Kotel čistíme pravidelně, obě zadní komory i rouru do komína i protahujeme celý komín.
Nevíte prosím někdo, čím by to mohlo být? Jsme z toho už úplně zoufalí. Zkoušeli jsme i Vámi doporučované snížení výkonu, ale i tak se dostaví prohoření paliva v násypce.
Děkuji moc za veškeré rady a typy.
Martina
Plnometr plm je jeden kubický metr 1m³ dříví bez vzduchových mezer.
Představte si dřevěnou kostku jejíž délka hrany je 1 m.
Prostorový pmr metr je krychle o hraně 1 m vyplněná skládaným dřevem s mezerami, čili jedná 1 m3 dřeva, které je naskládáno například v lese volně na hromadě.
Prostorový metr sypaný prms - volně sypané materiály (štěpka) nezhuštěné o objemu 1m³.
Představte si dřevěnou kostku jejíž délka hrany je 1 m.
Prostorový pmr metr je krychle o hraně 1 m vyplněná skládaným dřevem s mezerami, čili jedná 1 m3 dřeva, které je naskládáno například v lese volně na hromadě.
Prostorový metr sypaný prms - volně sypané materiály (štěpka) nezhuštěné o objemu 1m³.
Chyby při zatápění:
Princip hoření kotle, krbu, kamen můžete vidět kdykoliv, když zapálíte sirku,
svíčku, či škrtnete zapalovačem a začne hořet plamínek (pokud máte dost plynu v jeho zásobníku).
U svíčky plamen nahřívá vosk, který taje, vzlíná knotem k jeho horní části, odpařuje se a shoří.
Pokud plamen sfoukneme, od knotu se bude po nějakou dobu kouřit. Kouř můžeme bezprostředně
po zhasnutí svíčky snadno zapálit aniž bychom museli zapálit knot.
Na tomto principu pracují i všechny kamna, kotle a krby.
Abychom zapálili bez kouře, je nutné mít nachystán tenký suchý papír, tlustší papír, třísky tenké asi do průměru 3mm,
třísky silnější do průměru 5 mm.
U krbových kamen dávám nejprve dvě polínka asi do hmotnosti 1 kg a na ně teprve třísky.
Vše na sebe na skládáme od nejtenčího papíru až po hrubé třísky. Na to můžeme dát 5 třísek o průměru do 20 mm a dvě
polínka o průměru 50 mm.
Vše zapálíme tenkým papírem a necháme řádně rozhořet, pak již můžeme přidávat polínka většího průměru ALE!
Pamatujte:
Čím hrubší polena, tím hůře chytnou, pomaleji shoří, tím zároveň pomalejší prohřátí místnosti, ale nehrozí
tak poškození kamen, či komína.
Proto pro rychlejší prohřátí topíme drobnějšími poleny a na udržování teploty volíme polena o větším průměru.
Jedno poleno samotné má tendenci přestat hořet - pokud kamna nejsou řádně prohřátá a není vytvořen
dostatečný žhavý podklad, proto je lepší mít dvě polínka vedle sebe asi s 1 cm mezerou a uvidíte jak v té mezeře
mezi nimi bude stále žhavá hmota a neustále bude šlehat plamínek (pokud bude patřičný přívod vzduchu potřebného k hoření).
Krbová kamna potřebují nejdříve prohřát spalovací prostor na samozápalnou teplotu a vytvořit dostatečnou žhavou vrstvu dohořívajícího paliva,
jakmile palivo dohořívá tak se na něj vloží jedno až dvě
polínka a přívody vzduchu se uzavřou, dle návodu výrobce.
Tím že jsou kamna již rozehřátá, poleno zplynuje i při uzavřeném přívodu vzduchu a hoření je nejekonomičtější - po polenu běhají jen modré plamínky.
Na této žhavé hrani již dochází k samozápalu plynů.
Pokud chci více tepla, nebo nebyla kamna ještě řádně prohřátá a poleno jen doutná (kouří se z komína), musím přidat vzduch. Zpravidla ten,
který jde do spalovacího prostoru nad dvířky krbových kamen a
někdy i přidat další polínko.
Po polínku mi přinejmenším běhají namodralé plamínky, to je znak, že vznikající plyn se spaluje.
Polínka, která přikládám již na rozžhavenou vrstvu dohořívajících uhlíku,
kladu blíže sklu dvířek. Zdá se mi, že přes sklo jde do místnosti daleko
více tepla, než když je polínko až u zadní stěny krbových kamen.
A také rozhořívání je rychlejší, když pustím na polínko vzduch nade dvířky.
Zatápění na způsob táboráku
Dáme dvě polínka jako základnu - stěny, vyplníme papírem a třískami
a na ně naskládáme další polínka jako by trámy na strop.
Mezery mezi polínky jsou asi 10 až 20 mm.
U krbových kamen zapalujeme odshora, jako svíčku
kouskem podpalovače položeného na drobné třísky. Na tento plamínek
můžeme naložit ještě další třísky pro snadnější rozhoření.
Odspodu by chytilo všechno palivo najednou, komín je studený, nemá tah
neodvádí dobře spaliny, tím do kamen nepřivádí ani dostatek vzduchu,
palivo zhasne a jen dýmí!
Pokud se zapálí shora -
bude se vytvářet méně CO, plameny jej budou schopny strávit, komín
ještě nemá potřebný tah, tak se pomalu prohřeje, na čelním skle se nebude usazovat
dehet, sklo se také prohřeje pomalu a nemá takovou tendenci prasknout.
Při zatápění v krbových kamnech je někdy třeba zcela nedovírat na těsno
dvířka, aby se do spalovacího prostoru dostávalo větší množství vzduchu.
Po řádném prohřátí komína, spalovacího prostoru a rozhoření i větších kusů paliva
(asi 20 až 60 minut) lze již regulovat přívody vzduchu.
Spodní pod rošt u krbovek se téměř zavírá a horní nad dvířky,
se přivírá tak aby na polenech lehce poskakovaly plaménky. Počkáme jestli jsme
neubrali příliš vzduchu a pokud vše funguje, obyčejně toto seřízení stačí na celý
den.
Kamna, kotle s odhoříváním paliva, jak správně roztápět - například Dakon DOR na uhlí
Jsou to kamna kde je konstrukčně palivo odděleno v zásobníku od spalovací komory.
Palivo při odhořívání je automaticky doplňováno zesedáním ještě neshořelého paliva
do pracovního prostoru určeného k hoření.
Roztápíme řádně dřívím, po rozhoření ještě znovu přiložíme dříví tak aby se hned uhlí
nedostálo přímo do spalovací komory a nezadusilo plameny. Pak již zásobník můžeme naplnit uhlím.
Pokud palivo dohořelo nebo dohořívá a chceme znovu doplnit prázdný zásobník, vždy na žhavou hmotu
pro jistotu dejte polínka dřeva, které okamžitě chytí a máte jistotu, že oheň uhlí nezadusí.
Do plamenů u moderních kotlů je možné přivádět vzduch, pro dokonalé spalování, pokud jsou
tyto plameny tmavé a mdlé.
Kamna s prohoříváním paliva - například Petry
Uhlí aby vůbec nekouřilo se zapálí shora jako svíčka drobnými třískami a polínky obvyklým způsobem.
Uhlí jak postupně chytá tak uvolněný plyn prochází přes hořící žhavou vrstvu a CO dokonale shoří na CO2
bez kouře.
Dřevo v těchto kamnech můžete zapálit i ze spodní strany, pokud není příliš drobné, tak hoří po několika
sekundách rovněž bez kouře, jen pokud se kamna zahltí příliš drobným palivem které rychle vzplane, pak
budou kouřit.
Další způsob
Na jedné straně uhlí a na druhé polovině či třetině rychle zápalné dříví.
Dříví rychleji začne hořet a plameny stráví i kouř z uhlí na vedlejší části.
Princip dakonu na odhořívání paliva si můžeme představit jako svíčku, kdy
tělo je v zásobníku a plamen šlehá do spalovacího prostoru.
Pokud je plamen jasný, z komínu se nekouří. Pokud kotel zadusíme
tak plamen může zhasnout a nastane nedokonalé spalování a kouří se z komína.
Platí i pro dřevo!
- Vložíme příliš mnoho snadno hořlavého materiálu (slámy, třísek, štěpky),
který všechen rychle vzplane (pokud je zapálen od spodku) a uvolní veliké množství plynu - CO, který ale nemá dostatek
vzduchu - kyslíku, tím nakonec zhasne plamen a z komína se valí hustý dým, který se táhne
i stovky metrů a zadýmí celou obec. Obyčejně to bývá při prvním podzimním zátopu, kdy se v domácnosti
nahromadilo veliké množství starého papíru, kterého se chce majitel najednou zbavit. - Sice jsme správně zatopily, ale plameny jsme zadusili mokrým palivem. Opět jde z komína hustý kouř táhnoucí se do daleka.
- Zadusili jsme plamen při přikládání drobným palivem, například štěpkou, zase se bude kouřit hustě. Zde je lepší přikládat tak, aby vždy část původního paliva stále hořela a plamen nezhasl (třeba jen na jednu polovinu a druhou nechat dohořívat).
- Bylo použito nevhodné, či zakázané palivo. Vyvarujte se toho!
Princip hoření kotle, krbu, kamen můžete vidět kdykoliv, když zapálíte sirku,
svíčku, či škrtnete zapalovačem a začne hořet plamínek (pokud máte dost plynu v jeho zásobníku).
U svíčky plamen nahřívá vosk, který taje, vzlíná knotem k jeho horní části, odpařuje se a shoří.
Pokud plamen sfoukneme, od knotu se bude po nějakou dobu kouřit. Kouř můžeme bezprostředně
po zhasnutí svíčky snadno zapálit aniž bychom museli zapálit knot.
Na tomto principu pracují i všechny kamna, kotle a krby.
Abychom zapálili bez kouře, je nutné mít nachystán tenký suchý papír, tlustší papír, třísky tenké asi do průměru 3mm,
třísky silnější do průměru 5 mm.
U krbových kamen dávám nejprve dvě polínka asi do hmotnosti 1 kg a na ně teprve třísky.
Vše na sebe na skládáme od nejtenčího papíru až po hrubé třísky. Na to můžeme dát 5 třísek o průměru do 20 mm a dvě
polínka o průměru 50 mm.
Vše zapálíme tenkým papírem a necháme řádně rozhořet, pak již můžeme přidávat polínka většího průměru ALE!
Pamatujte:
Čím hrubší polena, tím hůře chytnou, pomaleji shoří, tím zároveň pomalejší prohřátí místnosti, ale nehrozí
tak poškození kamen, či komína.
Proto pro rychlejší prohřátí topíme drobnějšími poleny a na udržování teploty volíme polena o větším průměru.
Jedno poleno samotné má tendenci přestat hořet - pokud kamna nejsou řádně prohřátá a není vytvořen
dostatečný žhavý podklad, proto je lepší mít dvě polínka vedle sebe asi s 1 cm mezerou a uvidíte jak v té mezeře
mezi nimi bude stále žhavá hmota a neustále bude šlehat plamínek (pokud bude patřičný přívod vzduchu potřebného k hoření).
Krbová kamna potřebují nejdříve prohřát spalovací prostor na samozápalnou teplotu a vytvořit dostatečnou žhavou vrstvu dohořívajícího paliva,
jakmile palivo dohořívá tak se na něj vloží jedno až dvě
polínka a přívody vzduchu se uzavřou, dle návodu výrobce.
Tím že jsou kamna již rozehřátá, poleno zplynuje i při uzavřeném přívodu vzduchu a hoření je nejekonomičtější - po polenu běhají jen modré plamínky.
Na této žhavé hrani již dochází k samozápalu plynů.
Pokud chci více tepla, nebo nebyla kamna ještě řádně prohřátá a poleno jen doutná (kouří se z komína), musím přidat vzduch. Zpravidla ten,
který jde do spalovacího prostoru nad dvířky krbových kamen a
někdy i přidat další polínko.
Po polínku mi přinejmenším běhají namodralé plamínky, to je znak, že vznikající plyn se spaluje.
Polínka, která přikládám již na rozžhavenou vrstvu dohořívajících uhlíku,
kladu blíže sklu dvířek. Zdá se mi, že přes sklo jde do místnosti daleko
více tepla, než když je polínko až u zadní stěny krbových kamen.
A také rozhořívání je rychlejší, když pustím na polínko vzduch nade dvířky.
Zatápění na způsob táboráku
Dáme dvě polínka jako základnu - stěny, vyplníme papírem a třískami
a na ně naskládáme další polínka jako by trámy na strop.
Mezery mezi polínky jsou asi 10 až 20 mm.
U krbových kamen zapalujeme odshora, jako svíčku
kouskem podpalovače položeného na drobné třísky. Na tento plamínek
můžeme naložit ještě další třísky pro snadnější rozhoření.
Odspodu by chytilo všechno palivo najednou, komín je studený, nemá tah
neodvádí dobře spaliny, tím do kamen nepřivádí ani dostatek vzduchu,
palivo zhasne a jen dýmí!
Pokud se zapálí shora -
bude se vytvářet méně CO, plameny jej budou schopny strávit, komín
ještě nemá potřebný tah, tak se pomalu prohřeje, na čelním skle se nebude usazovat
dehet, sklo se také prohřeje pomalu a nemá takovou tendenci prasknout.
Při zatápění v krbových kamnech je někdy třeba zcela nedovírat na těsno
dvířka, aby se do spalovacího prostoru dostávalo větší množství vzduchu.
Po řádném prohřátí komína, spalovacího prostoru a rozhoření i větších kusů paliva
(asi 20 až 60 minut) lze již regulovat přívody vzduchu.
Spodní pod rošt u krbovek se téměř zavírá a horní nad dvířky,
se přivírá tak aby na polenech lehce poskakovaly plaménky. Počkáme jestli jsme
neubrali příliš vzduchu a pokud vše funguje, obyčejně toto seřízení stačí na celý
den.
Kamna, kotle s odhoříváním paliva, jak správně roztápět - například Dakon DOR na uhlí
Jsou to kamna kde je konstrukčně palivo odděleno v zásobníku od spalovací komory.
Palivo při odhořívání je automaticky doplňováno zesedáním ještě neshořelého paliva
do pracovního prostoru určeného k hoření.
Roztápíme řádně dřívím, po rozhoření ještě znovu přiložíme dříví tak aby se hned uhlí
nedostálo přímo do spalovací komory a nezadusilo plameny. Pak již zásobník můžeme naplnit uhlím.
Pokud palivo dohořelo nebo dohořívá a chceme znovu doplnit prázdný zásobník, vždy na žhavou hmotu
pro jistotu dejte polínka dřeva, které okamžitě chytí a máte jistotu, že oheň uhlí nezadusí.
Do plamenů u moderních kotlů je možné přivádět vzduch, pro dokonalé spalování, pokud jsou
tyto plameny tmavé a mdlé.
Kamna s prohoříváním paliva - například Petry
Uhlí aby vůbec nekouřilo se zapálí shora jako svíčka drobnými třískami a polínky obvyklým způsobem.
Uhlí jak postupně chytá tak uvolněný plyn prochází přes hořící žhavou vrstvu a CO dokonale shoří na CO2
bez kouře.
Dřevo v těchto kamnech můžete zapálit i ze spodní strany, pokud není příliš drobné, tak hoří po několika
sekundách rovněž bez kouře, jen pokud se kamna zahltí příliš drobným palivem které rychle vzplane, pak
budou kouřit.
Další způsob
Na jedné straně uhlí a na druhé polovině či třetině rychle zápalné dříví.
Dříví rychleji začne hořet a plameny stráví i kouř z uhlí na vedlejší části.
Princip dakonu na odhořívání paliva si můžeme představit jako svíčku, kdy
tělo je v zásobníku a plamen šlehá do spalovacího prostoru.
Pokud je plamen jasný, z komínu se nekouří. Pokud kotel zadusíme
tak plamen může zhasnout a nastane nedokonalé spalování a kouří se z komína.
Platí i pro dřevo!
O firmě:
Firma Novos Nová Paka byla založena v roce 1998.
Její činnost byla zpočátku zaměřena na stavební zakázky. Později, s ohledem na požadavky trhu a zkušenosti z dřívějšího působení ve výrobě betonových prvků, byl postupně vyvinut komínový systém, který dostal obchodní název Komíny CZ. Tento systém se objevil na trhu v roce 2003.
Kontaktní adresa:
Komíny CZ
PETROVICE (u Nového Bydžova)
503 55
Stránky:
www.kominycz.org
Propagace:
Třívrstvý komínový systém záruka 30 let !!! Pro všechny druhy paliv. Jednoduchá montáž !!
https://www.okhelp.cz/images/dum-zahrada/Kominy_CZ_Keramo.pdf
Kvalitní nerezový komín pro všechna použití:
https://www.okhelp.cz/images/dum-zahrada/Kominy_CZ_Nerezo.pdf
Komínový nádstavec
https://www.okhelp.cz/images/dum-zahrada/Kominy_CZ_Renovo.pdf
Firma Novos Nová Paka byla založena v roce 1998.
Její činnost byla zpočátku zaměřena na stavební zakázky. Později, s ohledem na požadavky trhu a zkušenosti z dřívějšího působení ve výrobě betonových prvků, byl postupně vyvinut komínový systém, který dostal obchodní název Komíny CZ. Tento systém se objevil na trhu v roce 2003.
Kontaktní adresa:
Komíny CZ
PETROVICE (u Nového Bydžova)
503 55
Stránky:
www.kominycz.org
Propagace:
Třívrstvý komínový systém záruka 30 let !!! Pro všechny druhy paliv. Jednoduchá montáž !!
https://www.okhelp.cz/images/dum-zahrada/Kominy_CZ_Keramo.pdf
Kvalitní nerezový komín pro všechna použití:
https://www.okhelp.cz/images/dum-zahrada/Kominy_CZ_Nerezo.pdf
Komínový nádstavec
https://www.okhelp.cz/images/dum-zahrada/Kominy_CZ_Renovo.pdf
Editace: 1418124260
Počet článků v kategorii: 401
Url:regulator-kominoveho-tahu-id-803