Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Revize kotlů


AD MOB

Může mi někdo poskytnout kontakty (seznam techniků) pro revize kotlů DAKON?
Děkuji.

396LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


118

Pecky ze švestek jako palivo | pecky-ze-svestek-jako-palivo-id-318


V pěstitelských pálenicích vznikají jako odpad zbytky kvasu, které obsahují pecky.
Tyto pecky po vysušení vykazují při spalování vysokou výhřevnost.
Na obrázku zařízení na odstraňování - filtrování pecek z odpadu po destilaci
v pěstitelské pálenici.
Zařízení se podobá mlýnku na ovoce, tedy šnek posunuje zbytky a tekuté části
propadají sítem, pecky jsou pak vytláčeny šnekem do odpadní nádoby.
Na měření destilátu je použito zařízení firmy Tepron.

132

Re: Dakon 24 nám vydržel 26 let | re-dakon-24-nam-vydrzel-26-let-id-388


od: honza
na kotle Dakon nedam dopustit jeden slouzi s malimy opravamy 26 let. jiny nam vydrzel 18 let,a nyni ho mame 13 let. je pravda ze zadni klapka pada ale to mi nevadi protoze spadne vzdy kdyz je na kotlu 40 stupnu.Musel jsem sice za ty roky udelat nejake zmeny ale jsem spokojeny
72

Re: Dakon dor 20 | re-dakon-dor-20-id-88


Dehtování kotle
Regulátor tahu je asi lepší používat jen na roztápění a pak jej povolit, aby se řetízek (lanko)
uvonil. Pokud plameny nedokáží strávit všechen CO (kouří se z komína), je nutné
přidat sekundární vzduch (klapky po stranách kotle).
Pokud ani to nepomáhá, je třeba přiškrtit primární dusivku na spodních dvířkách kotle
(za předpokladu, že ve spalovacím prostoru hoři plameny).
Při dokonalém spalování se kotel nezadehtuje, ulpí na něm jen vrstvička suchých sazí.
248

Jak poznat který kouř je ekologický a který ne | jak-poznat-ktery-kour-je-ekologicky-a-ktery-ne-id-623


Jak vizuálně poznat kdy nám kamna dobře spalují a kdy ne podle barvy a délky kouře vystupujícího z komínu.
Viditelný kouř táhnoucí se obcí jsou také velké ztráty pro vaši peněženku, protože se
vypařuje palivo bez dalšího spálení a tedy bez předání energie do otopného systému.

Všeobecně lze říci, že dokonalé spalování je u plynových kotlů takže pozorujte jaký "kouř" z vychází
z komínů k nimž jsou tyto kotle připojeny.
Za teplého počasí bychom neviděli nic, žádné spaliny. Za chladného počasí uvidíme jen bílé obláčky
kondenzačních par (vzduch obsahuje vlhkost a i hořením plynu vzniká voda - vodní pára).

Z komínu vychází sice bílí kouř, ale táhne se mnoho metrů od komína a nerozpouští se ve vzduchu
• tento jev vzniká při roztápění kotle, či krbu. Vzplálo velké množství drobného paliva a nestačí shořet,
protože nemá dostatek vzduchu. Tento kouř většinou za několik sekund či minut zmizí, jakmile shoří
prvotní dávka třísek i drobného paliva a začnou hořet hrubší polínka.

Palivo je rozhořelé ale přesto bílý kouř se táhne i dvacet metrů od komína
• mokré, nebo vlhké dříví (lidé topí dřevem ale nemají jej řádně vysušeno, je třeba si uvědomit že dřevo
musí schnout nejméně 2 roky, ale 5 roků sušené dřevo již dává při spalování ty nejlepší výsledky.
Problém je v tom, že lidé prodali na vesnicích zahrady i dvory a mnohdy nemají dřevo kde sušit, tak jej
mají pod plachtou na ulici jen půl roku a už s tímto mokrým dřevem topí. Nejen že protopí nejméně dvakrát
tolik, jakoby topili suchým dřívím, ale navíc si sousedé myslí, že spalují zakázaný odpad.
• patrně málo vzduchu, který přichází do plamenů (přidat sekundární, či terciární vzduch do plamenů)
• plameny uhasly (zkusit přidat primární vzduch, u krbu můžete zkusit stříknout na dřevo podpalovač a znovu zapálit)
u kotlů se spodním odhoříváním je problém jak rychle zapálit paliv aby hned hořelo směrem do spalovací komory
u kotlů Dakon DOR D kde je terciární přívod vzduchu zapalit kousek PE-PO v trubičce pro přívod vzduchu
a zatlačím je otvorem do spalovací
komory, od něj okamžitě chytí vznikající CO a je po problému ale pozor na vznik požáru - jen pro šikovné)

Černý kouř vychází z komína
• velmi nedokonalé a ztrátové hoření, je třeba přidat vzduch, zatápět řádně třískami a dřevem, řádně
vše nechat rozhořet aby se spotřebič prohřál, nezahlcovat spotřebič velkým množstvím rychle hořícího
paliva (drobných třísek, štěpky)
• možná má komín špatný tah, nechat prohlédnout a vyčistit odborníkem

Pozor na inverzi, komíny jakoby ztratily tah, kouř klesá k zemi, špatné rozptylové podmínky.
Na obrázku vidíme stav, kdy lidé topí sice ekologicky dřívím, ale je inverze a tehdy je třeba
buď topit jen plynem, nebo dbát na správné rozhoření kotle pomalu drobnými třískami, aby v kotli neustále
hořelo hned od prvního zapálení a nedošlo k zahlcení plamenů a tím ke jejich zhasnutí - bez plamenů se začne z
komína intenzivně kouřit.

Pokud máte možnost, dejte si na dvorek zrcátko tak aby jste v něm viděli vrchol komína a mohli snadno kontrolovat
kouř vystupující z komína.


Správné dokonalé spalování, vodní páry za chladného počasí kondenzují až po opuštění komína a
během několika okamžiků se rozplynou ve vzduchu. Při teplotách nad +5 stupňů zpravidla není vidět
vůbec nic.



Pokud není inverze, jsou obce bez kouře



Komín na obrázku chrlí mnoho prachu a také CO - nedokonalé spalování, není použito filtrační zařízení - běžný stav v Československu před rokem
1989

39

Chladící okruh netěsnost | chladici-okruh-netesnost-id-48


Citace:
Mirka
mam problem ohledne prehrati kotle dakon dor 16
chladici smicka ochladilakotel coz je vporadku ale stale mi kape
voda z vystupu chladici vody co mam delat dekuji za odpoved


Pokud je kotel v záruce, tak ať opravu provede ten, kdo spoj špatně
utěsnil.
Jinak někdy stačí dotáhnout, jindy se musí závitový spoj rozebrat a znovu utěsnit
(znovu je to práce pro řemeslníka).


Editace: 1476358923
Počet článků v kategorii: 396
Url:revize-kotlu-id-2222

AD
11 Share
Share
Tweet