Re: Dakon DOR 24 bouchání a problémy se spalováním
Přesně tak, hrubé uhlí hoří pomaleji, vydrží déle a zároveň ohřev vody v systému
je lépe kontrolovatelný.
Ořech 2, je vhodnější v mrazových dnech, nebo jak uvedl MJ pokud je v okruhu
zapojena akumulační nádrž, protože drobné uhlí se rychleji vznítí a pak může nastat
problém s přetopením kotle.
Vše je třeba nejdříve testovat v menších dávkách.
Uhelný prach se většinou dává až na vrstvu uhlí či dřeva tak,
že se nejdříve vloží nějaké polínko (deska) na povrch uhlí a
pak se na ni nasype uhelný prach, který by jinak zadusil plameny
mezi kousky dřeva / uhlí a pokud v spalovacím prostoru "zhasnou"
plameny, výkon kotle jde okamžitě o 80% dolů a z komína se začne kouřit.
V teplejších dnech lze topit buď dřívím, nebo hrubšími kusy uhlí.
Jak uvedl MJ, polínka pod spalovacím prostorem (v zadní části roštu )
působí, jako knot svíčky, snadno se rozhoří a vzniklé plameny pak již
stráví CO vytvořený z uhlí, které je za poleny v násypce, takže
opravdu se z komína vůbec nekouří ihned od zátopu a to se příznivě
projeví i na spotřebě paliva.
je lépe kontrolovatelný.
Ořech 2, je vhodnější v mrazových dnech, nebo jak uvedl MJ pokud je v okruhu
zapojena akumulační nádrž, protože drobné uhlí se rychleji vznítí a pak může nastat
problém s přetopením kotle.
Vše je třeba nejdříve testovat v menších dávkách.
Uhelný prach se většinou dává až na vrstvu uhlí či dřeva tak,
že se nejdříve vloží nějaké polínko (deska) na povrch uhlí a
pak se na ni nasype uhelný prach, který by jinak zadusil plameny
mezi kousky dřeva / uhlí a pokud v spalovacím prostoru "zhasnou"
plameny, výkon kotle jde okamžitě o 80% dolů a z komína se začne kouřit.
V teplejších dnech lze topit buď dřívím, nebo hrubšími kusy uhlí.
Jak uvedl MJ, polínka pod spalovacím prostorem (v zadní části roštu )
působí, jako knot svíčky, snadno se rozhoří a vzniklé plameny pak již
stráví CO vytvořený z uhlí, které je za poleny v násypce, takže
opravdu se z komína vůbec nekouří ihned od zátopu a to se příznivě
projeví i na spotřebě paliva.
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Obrázek opatření - zátky proti bouchání kotle. Je to roura délky zhruba o 1cm
kratší než je šířka násypky. Průměr zvolte také takový aby trubka prošla těsně horní částí násypky.
Přivaří se do středu oko na vytáhnutí pro další přikládání. Pozor na případ kdy je trubka
rozžhavená, nebezpečí popálení při vytahování, či požáru po odložení mimo kotel.
Používám při topení štěpkou a pokud tam tuto zátku nemám, tak dochází k výbuchům
plynu při dohořívání v násypce, ale s trubkou nad palivem zatím bez problémů.
kratší než je šířka násypky. Průměr zvolte také takový aby trubka prošla těsně horní částí násypky.
Přivaří se do středu oko na vytáhnutí pro další přikládání. Pozor na případ kdy je trubka
rozžhavená, nebezpečí popálení při vytahování, či požáru po odložení mimo kotel.
Používám při topení štěpkou a pokud tam tuto zátku nemám, tak dochází k výbuchům
plynu při dohořívání v násypce, ale s trubkou nad palivem zatím bez problémů.
S ekonomickou a energetickou krizí se nejedna domácnost zamýšlí nad tím,
jak ušetřit za energie.
Jednou z možností v rodinných domcích je příprava pokrmů na klasickém
sporáku na tuhá paliva - dřevo.
Provoz sporáku je velmi šetrný a navíc v zimních měsících příjemně vytápí
místnost, kde je umístěn.
Výhodou je, že okamžitě po zatopení jsou plotna i spalinová roura rozehřáty
na vysokou teplotu a za pár sekund či minut je v kuchyni příjemně teplo.
V kombinaci s hrnci a kastroly s indukčním dnem (teplo je směřováno do hrnce),
nebo titanové nádobí, dosáhneme ještě výraznějších úspor při přípravě pokrmů.
Navíc kuchyňský sporák může být nádhernou dekorací místnosti, ve které
si pak každý rád posedí.
Zdroj obrázku: //cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kohleherd.jpg
jak ušetřit za energie.
Jednou z možností v rodinných domcích je příprava pokrmů na klasickém
sporáku na tuhá paliva - dřevo.
Provoz sporáku je velmi šetrný a navíc v zimních měsících příjemně vytápí
místnost, kde je umístěn.
Výhodou je, že okamžitě po zatopení jsou plotna i spalinová roura rozehřáty
na vysokou teplotu a za pár sekund či minut je v kuchyni příjemně teplo.
V kombinaci s hrnci a kastroly s indukčním dnem (teplo je směřováno do hrnce),
nebo titanové nádobí, dosáhneme ještě výraznějších úspor při přípravě pokrmů.
Navíc kuchyňský sporák může být nádhernou dekorací místnosti, ve které
si pak každý rád posedí.
Zdroj obrázku: //cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kohleherd.jpg
ŽDB GROUP a.s.
Závod VIADRUS
Bezručova 300
735 93 Bohumín
Česká republika
Infolinka:
800 - 133 133 (zdarma z ČR)
E-mail: info@viadrus.cz
Web: //www.viadrus.cz,
http://www.viadrus.com
Vedení závodu
telefon: +420 596 083 201
fax: +420 596 082 808
Závod VIADRUS
Bezručova 300
735 93 Bohumín
Česká republika
Infolinka:
800 - 133 133 (zdarma z ČR)
E-mail: info@viadrus.cz
Web: //www.viadrus.cz,
http://www.viadrus.com
Vedení závodu
telefon: +420 596 083 201
fax: +420 596 082 808
Citace:
Velké palivo (kostka, brikety) se do DOR 24 a nižší vůbec nehodí. Jednak se to seká v násypce, jednak se to nedostane dozadu za prvni přepážku. Pokud to pak vzadu vyhoří, začne to tudy táhnout hafo studeného vzduchu a kotel začne blbě hořet. Topím teď brikety zbylé po Viadrus U22 z loňska a musím přikládat jen míň a dozadu to postrkávat pohrabáčem. Na velké kusy paliva je dělaná DOR 25 MAX a vyšší, tam se nic sekat nebude a dozadu se to dostane taky snadno.
V DOR 24 lze celkem snadno spalovat dřevo když se otevře clonka v přikládacích dvířkách. Dřevo v násypce pak prohoří a spolehlivě se sesune dolu. Pokud máte kotel bez aku, můžete mít přitom problém s jeho varem.
Je asi ještě jedna možnost, tu ale nemám vyzkoušenou. Přikládat dřevo do kotle nastojato, lidi si to celkem pochvalují. Někteří to i prosypávají ořechem 2, pilinami apod.
Velké palivo (kostka, brikety) se do DOR 24 a nižší vůbec nehodí. Jednak se to seká v násypce, jednak se to nedostane dozadu za prvni přepážku. Pokud to pak vzadu vyhoří, začne to tudy táhnout hafo studeného vzduchu a kotel začne blbě hořet. Topím teď brikety zbylé po Viadrus U22 z loňska a musím přikládat jen míň a dozadu to postrkávat pohrabáčem. Na velké kusy paliva je dělaná DOR 25 MAX a vyšší, tam se nic sekat nebude a dozadu se to dostane taky snadno.
V DOR 24 lze celkem snadno spalovat dřevo když se otevře clonka v přikládacích dvířkách. Dřevo v násypce pak prohoří a spolehlivě se sesune dolu. Pokud máte kotel bez aku, můžete mít přitom problém s jeho varem.
Je asi ještě jedna možnost, tu ale nemám vyzkoušenou. Přikládat dřevo do kotle nastojato, lidi si to celkem pochvalují. Někteří to i prosypávají ořechem 2, pilinami apod.
Zdravím Admina a mám otázku...lze topit v Dakonu 24 tak, že přidám k uhlí Ořech 1 také mokré dřevo? Mám předimenzovaný kotel a tím bych mohl snížit hoření. Mokré dřevo bude hořet pomaleji..Neublížím tím kotli?
Díky Pavel
Dobrý den.
Mám Dakon DOR 24 čerstvě, asi 4 měsíce. Jelikož jsem rozený panelákový typ a teď po přestěhování na venkov jsem s ním dost bojoval potřeboval bych od vás poradit. Vím co je pro Dakon určeno za palivo. Zatím pálím hnědé uhlí, které mám v kolně po tchánovi. Je ho celkem dost. Pravda je zde výběr všech velikostí. Mám problém takový: když zatápim, hodim tam nějaký papír, třísky, zapálím, nechám rohořet, pak dám uhlí. Při roztápění mám tedy roztápěcí klapku otevřenou, většinou mám spodní dvířka zavřené protože mám otevřenou násypku. Tu po nasypání uhlím zavírám a otevírám spodní dvířka ale v případě že dobře hořím nechám jen otvor pro vzduch a dvířka zavírám. Většinou nechám roztopit s otevřenou roztápěcí klapkou na 70°C (což je asi 20 - 30 min dle teploty kotle před zatopením) a poté zavírám klapku a už si jen hraju s terciálním vzduchem a spodním přívodem vzduchu. A tady je kámen úrazu. Ať dělám to či ono stejně mi vždy teplota kotle klesne přesně na 62°C a mám po teple. Ale jde o to, že byli i chvíle, kdy jsem v pohodě se zavřenou klapkou natopil krásně i na 85°C jako nic. Běžnější jev byl, že jsem dal po roztopení uhlí asi jen do čtvrt násypky, nechal prohořet na roztápěcí klapku, tu jsem pak zavřel a krásně mi to sálalo teplo kolem 75°C hodně hodně dlouho ale nejčastěji jde o popsaný případ. Komín je v pohodě, táhne dobře, což je poznat na roztápění. Poraďte mi prosím kde dělám chybu. Přece nemůžu topit s otevřenou klapkou. To pak uhlí mizí před očima. V jakých teplotách se pohybujete vy? Já bych byl vděčný za pravidelných aspoň 70 - 75°C. Děkuji za všechny rady.
Mám Dakon DOR 24 čerstvě, asi 4 měsíce. Jelikož jsem rozený panelákový typ a teď po přestěhování na venkov jsem s ním dost bojoval potřeboval bych od vás poradit. Vím co je pro Dakon určeno za palivo. Zatím pálím hnědé uhlí, které mám v kolně po tchánovi. Je ho celkem dost. Pravda je zde výběr všech velikostí. Mám problém takový: když zatápim, hodim tam nějaký papír, třísky, zapálím, nechám rohořet, pak dám uhlí. Při roztápění mám tedy roztápěcí klapku otevřenou, většinou mám spodní dvířka zavřené protože mám otevřenou násypku. Tu po nasypání uhlím zavírám a otevírám spodní dvířka ale v případě že dobře hořím nechám jen otvor pro vzduch a dvířka zavírám. Většinou nechám roztopit s otevřenou roztápěcí klapkou na 70°C (což je asi 20 - 30 min dle teploty kotle před zatopením) a poté zavírám klapku a už si jen hraju s terciálním vzduchem a spodním přívodem vzduchu. A tady je kámen úrazu. Ať dělám to či ono stejně mi vždy teplota kotle klesne přesně na 62°C a mám po teple. Ale jde o to, že byli i chvíle, kdy jsem v pohodě se zavřenou klapkou natopil krásně i na 85°C jako nic. Běžnější jev byl, že jsem dal po roztopení uhlí asi jen do čtvrt násypky, nechal prohořet na roztápěcí klapku, tu jsem pak zavřel a krásně mi to sálalo teplo kolem 75°C hodně hodně dlouho ale nejčastěji jde o popsaný případ. Komín je v pohodě, táhne dobře, což je poznat na roztápění. Poraďte mi prosím kde dělám chybu. Přece nemůžu topit s otevřenou klapkou. To pak uhlí mizí před očima. V jakých teplotách se pohybujete vy? Já bych byl vděčný za pravidelných aspoň 70 - 75°C. Děkuji za všechny rady.
Editace: 1334063105
Počet článků v kategorii: 401
Url:re-dakon-dor-24-bouchani-a-problemy-se-spalovanim-id-101