Re: Dakon DOR 24 bouchání a problémy se spalováním
dobrý den,
taky se potýkám s boucháním a odfukováním kotle, problém nastává jen když chci přiložit a po přiložení, to je strachu
koupil jsem barák, cca 20let a tipuju stáří kotle podobné (dakon dor 32), ale byl tu technik a kotel je v pohodě, ono se v něm možná víc než 10 posledních let netopilo...
topím Bílina ořech, sem tam navrch pár briket union trojky
topím podle návodů od známých ze vsi, dosud jsem byl v bytovce takže leda termostat od plyn kotle... klasicky roztop, pak zasypat uhlím, potud je to bez problému. jen tedy musím podotknout, že zapalovací klapku zavírám tak po dvou minutách max, u dusivky nechávám tak 1cm a klapku do komína po chvíli na 3/4, na noc 1/2 anebo úplně zavřená. důvod je ten, že kotel mi jede tak na 50-60°, vydrží někdy i celý den a v baráku příjemných cca 22°, radiátory plně otevřené.
co jsem si pročetl manuál k dakonu, tak by mělo být min 65°, z místních tipů a triků a videí koukám že tomu dáváte pořádně pod kotel a 80° není problém - neumím si předsavit v takovém pekle otevřít přikládací poklop a nebo jít s klidnou hlavou spát či do práce.. to pak máte v baráku 30° ne? anebo tam dáváte malé dávky a běháte přikládat každé dvě hodiny? chápu že se vše musí nějak vychytat, ale když ten dakon rozjedu na 80°, jak se zbavím přebytečného tepla, resp. energie? když to v takový raketě z ničeho nic zavřu, tak mi kotel bouchne, stejně když ho otevřu(?)
topení i výdrž kotle tak jak to je mi vyhovuje (radiátory otevřené, prakticky celý den ke kotli nemusím, příjemných 21-22°C,...) jen mám problém občas s tím boucháním když jdu po ránu na kotel (nehoří, ale když se trochu otevřou klapky, za chvíli zase jede) a fakt je taky ten že asi bude dost dehtovat... je to sotva měsíc co s ním vyvádím pokusy, tak se radši ptám jak to vše má být a funguje, ať si zkraje zajedu správný zvyky.
Díky za jakýkoliv reakce, věřím že se to tu omýlá stále dokola a pro vás to je směšný problém, ale pro někoho kdo nikdy netopil to jsou nervy když pak musí odejít do práce a neví co mu to doma dělá...
taky se potýkám s boucháním a odfukováním kotle, problém nastává jen když chci přiložit a po přiložení, to je strachu
koupil jsem barák, cca 20let a tipuju stáří kotle podobné (dakon dor 32), ale byl tu technik a kotel je v pohodě, ono se v něm možná víc než 10 posledních let netopilo...
topím Bílina ořech, sem tam navrch pár briket union trojky
topím podle návodů od známých ze vsi, dosud jsem byl v bytovce takže leda termostat od plyn kotle... klasicky roztop, pak zasypat uhlím, potud je to bez problému. jen tedy musím podotknout, že zapalovací klapku zavírám tak po dvou minutách max, u dusivky nechávám tak 1cm a klapku do komína po chvíli na 3/4, na noc 1/2 anebo úplně zavřená. důvod je ten, že kotel mi jede tak na 50-60°, vydrží někdy i celý den a v baráku příjemných cca 22°, radiátory plně otevřené.
co jsem si pročetl manuál k dakonu, tak by mělo být min 65°, z místních tipů a triků a videí koukám že tomu dáváte pořádně pod kotel a 80° není problém - neumím si předsavit v takovém pekle otevřít přikládací poklop a nebo jít s klidnou hlavou spát či do práce.. to pak máte v baráku 30° ne? anebo tam dáváte malé dávky a běháte přikládat každé dvě hodiny? chápu že se vše musí nějak vychytat, ale když ten dakon rozjedu na 80°, jak se zbavím přebytečného tepla, resp. energie? když to v takový raketě z ničeho nic zavřu, tak mi kotel bouchne, stejně když ho otevřu(?)
topení i výdrž kotle tak jak to je mi vyhovuje (radiátory otevřené, prakticky celý den ke kotli nemusím, příjemných 21-22°C,...) jen mám problém občas s tím boucháním když jdu po ránu na kotel (nehoří, ale když se trochu otevřou klapky, za chvíli zase jede) a fakt je taky ten že asi bude dost dehtovat... je to sotva měsíc co s ním vyvádím pokusy, tak se radši ptám jak to vše má být a funguje, ať si zkraje zajedu správný zvyky.
Díky za jakýkoliv reakce, věřím že se to tu omýlá stále dokola a pro vás to je směšný problém, ale pro někoho kdo nikdy netopil to jsou nervy když pak musí odejít do práce a neví co mu to doma dělá...
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Vypadávání klapky nad lamelami se může stát jen tehdy,
pokud není klapka zajištěna závlačkami.
V těch úchytech klapky jsou otvory (nutno očistit
a najít je), pak nasadit klapku a zajistit kusem drátu,
nebo nejlépe závlačkami.
pokud není klapka zajištěna závlačkami.
V těch úchytech klapky jsou otvory (nutno očistit
a najít je), pak nasadit klapku a zajistit kusem drátu,
nebo nejlépe závlačkami.
Děkuji - vyzkouším.
Je 13. 3., spoiler jsem si udělal, 3 dny vyzkoušel a v průměru se mi ohřeje kotel na 50 stupňů o 5 minut dříve. Někomu se to může zdát málo, ale jak se říká "babka k babce"...
Je 13. 3., spoiler jsem si udělal, 3 dny vyzkoušel a v průměru se mi ohřeje kotel na 50 stupňů o 5 minut dříve. Někomu se to může zdát málo, ale jak se říká "babka k babce"...
S ekonomickou a energetickou krizí se nejedna domácnost zamýšlí nad tím,
jak ušetřit za energie.
Jednou z možností v rodinných domcích je příprava pokrmů na klasickém
sporáku na tuhá paliva - dřevo.
Provoz sporáku je velmi šetrný a navíc v zimních měsících příjemně vytápí
místnost, kde je umístěn.
Výhodou je, že okamžitě po zatopení jsou plotna i spalinová roura rozehřáty
na vysokou teplotu a za pár sekund či minut je v kuchyni příjemně teplo.
V kombinaci s hrnci a kastroly s indukčním dnem (teplo je směřováno do hrnce),
nebo titanové nádobí, dosáhneme ještě výraznějších úspor při přípravě pokrmů.
Navíc kuchyňský sporák může být nádhernou dekorací místnosti, ve které
si pak každý rád posedí.
Zdroj obrázku: //cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kohleherd.jpg
jak ušetřit za energie.
Jednou z možností v rodinných domcích je příprava pokrmů na klasickém
sporáku na tuhá paliva - dřevo.
Provoz sporáku je velmi šetrný a navíc v zimních měsících příjemně vytápí
místnost, kde je umístěn.
Výhodou je, že okamžitě po zatopení jsou plotna i spalinová roura rozehřáty
na vysokou teplotu a za pár sekund či minut je v kuchyni příjemně teplo.
V kombinaci s hrnci a kastroly s indukčním dnem (teplo je směřováno do hrnce),
nebo titanové nádobí, dosáhneme ještě výraznějších úspor při přípravě pokrmů.
Navíc kuchyňský sporák může být nádhernou dekorací místnosti, ve které
si pak každý rád posedí.
Zdroj obrázku: //cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kohleherd.jpg
50°C na výstupu u kotlů s ocelovým topným tělesem je nízká teplota.
Aby nedocházelo ke kondenzaci vodních par v nižších částech
kotle, kde se vrací chladná voda ze systému, tak na výstupu by mělo být
80°C a zpátečka by měla mít 40 až 50°C. Řeší se to pomocí směsné smyčky za kotlem,
která umožní, že část teplé vody z výstupu se hned vrací do zpátečky.
Udržet dlouhodobě postupně pomalu klesající teplotu lze pokud je do
systému zapojena akumulační nádrž, která dokáže naakumulovat teplo
v době plného výkonu kotle a pak jej postupně uvolňovat do systému.
Dále lze udržet pomalu klesající teplotu žárovým způsobem spalování paliva viz odkaz: http://dum-zahrada.okhelp.cz/forum/viewtopic.php?f=10&t=25
Aby nedocházelo ke kondenzaci vodních par v nižších částech
kotle, kde se vrací chladná voda ze systému, tak na výstupu by mělo být
80°C a zpátečka by měla mít 40 až 50°C. Řeší se to pomocí směsné smyčky za kotlem,
která umožní, že část teplé vody z výstupu se hned vrací do zpátečky.
Udržet dlouhodobě postupně pomalu klesající teplotu lze pokud je do
systému zapojena akumulační nádrž, která dokáže naakumulovat teplo
v době plného výkonu kotle a pak jej postupně uvolňovat do systému.
Dále lze udržet pomalu klesající teplotu žárovým způsobem spalování paliva viz odkaz: http://dum-zahrada.okhelp.cz/forum/viewtopic.php?f=10&t=25
Tak euforie pohasla.Nevím co dělám špatně,ale pomalu denně kotel čistím.Hlavně tu třetí sekci ten kouřovod s horní klapkou.Je skoro denně zanesenej,že to pak kouří do baráku.Když vyčistím,tak samozřejmě kotel jede jako blázen.Proč tomu tak je?Nekvalitní palivo?Beru hnědé Ledvice + roztápím dřevem.Jinak asi velice hloupá otázka a připomínka,když dám nové těsnící šňůry na horní plotny a dvířka,určitě jen situaci zlepším,že?už jsou maximálně sesedlé,skoro netěsní a hlavně jsou zadehtovaný atd.Prostě 13 let starý šňůry.Kotel je z roku 2001.Pochybuju,že je někdo někdy dával nový.
Editace: 1416494560
Počet článků v kategorii: 401
Url:re-dakon-dor-24-bouchani-a-problemy-se-spalovanim-id-774