Re: Dakon 32 rok 2011 spokojenost
U těch automatických kotlů je nevýhoda, že více
paliva pročmoudí čekáním na poklesnutí teploty
v systému, jak ho pak spálí když jedou na plný výkon.
Je to obdobné, jako byl a je pohotovostní režim například u
přehrávačů videa , nic z toho a spotřeba několikanásobná,
než kdyby si uživatel zařízení spustil jen po dobu sledování
pořadu.
Souhlasím s vámi v tom, že ekologický výrobek by měl mít
znatelně nižší spotřebu paliva, než neekologický, jinak je to
postavené na hlavu a slovo "ekologický" ztrácí na důstojnosti.
paliva pročmoudí čekáním na poklesnutí teploty
v systému, jak ho pak spálí když jedou na plný výkon.
Je to obdobné, jako byl a je pohotovostní režim například u
přehrávačů videa , nic z toho a spotřeba několikanásobná,
než kdyby si uživatel zařízení spustil jen po dobu sledování
pořadu.
Souhlasím s vámi v tom, že ekologický výrobek by měl mít
znatelně nižší spotřebu paliva, než neekologický, jinak je to
postavené na hlavu a slovo "ekologický" ztrácí na důstojnosti.
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Dobrý den, prosím o radu. Máme již několik let kotel Dakon DOR 24 a celkem bez problémů. Až v letošním roce začal kotel zničeho nic kouřit. Normálně zatopíme, kotel hoří, přikládáme a najednou třeba po 3 i více hodinách začne sám zničeho nic kouřit a to je tam třeba pouze žhavé uhlí nebo pár neshořených kusů uhlí. Komín máme čistěný v říjnu 2015. Někdy kouří každý den, někdy několik dnů nekouří. Děje se to i když je třeba čerstvě vyčistěný,.
Aby se maso k roštu nepřipalovalo, nahřátý rošt potřu šťávou z
z rozkrojené cibule - rozkrojím cibuli napříč aby léta vytvářela kružnice,
(ne po slupce), aby šťáva mohla vytékat a tímto řezem potřu dráty
roštu.
Pak položím na takto ošetřené dráty roštu maso, či to co budu grilovat
a maso se by se již nemělo připékat na dráty.
z rozkrojené cibule - rozkrojím cibuli napříč aby léta vytvářela kružnice,
(ne po slupce), aby šťáva mohla vytékat a tímto řezem potřu dráty
roštu.
Pak položím na takto ošetřené dráty roštu maso, či to co budu grilovat
a maso se by se již nemělo připékat na dráty.
Jak vzniká ta velká mezera za těmi ježky při roštování, to je z
důvodu rychlého odsypání vyhořelého popele do popelníku.
Páka roštování se musí dát zpět na střed, jinak bude vzadu velká mezera.
Poloha střední polohy páky by měla být vyznačena na krytu kotle,
pokud tak nemáte, tak si tam zkuste udělat značku fixkou.
Když tam navaříte pásovinu, aby nevypadávalo mnoho popele,
tak se obávám, že bude problém při zbavování se kamení,
kterého je v uhlí stále více.
důvodu rychlého odsypání vyhořelého popele do popelníku.
Páka roštování se musí dát zpět na střed, jinak bude vzadu velká mezera.
Poloha střední polohy páky by měla být vyznačena na krytu kotle,
pokud tak nemáte, tak si tam zkuste udělat značku fixkou.
Když tam navaříte pásovinu, aby nevypadávalo mnoho popele,
tak se obávám, že bude problém při zbavování se kamení,
kterého je v uhlí stále více.
Dehet, který snižuje účinnost kotle odstraňují i kominické firmy!
Kotel roztopíme na +90°C a to měkkým dřevem jen v takové míře,
aby po dosažení této teploty již dřevo bylo vyhořelé, bez kouře.
Popel vybereme a nasypeme do prázdné popelnice, aby nám oxid uhelnatý
nezpůsobil otravu a aby v popelnici nedošlo k hoření obsahu (zalijeme vodou v popelnici pro jistotu).
Někdo žhavý popel nevybírá, aby neklesala příliš teplota vody v kotle, ale
je tu zvýšené riziko otravy oxidem uhelnatým !!!!
Hasící přístroj by měl být v kotelně samozřejmostí.
Místnost kotelny je nutné velmi dobře větrat, aby nedošlo snadno k otravě a
jedna osoba (či lépe osoby) se musí občas podívat (co 2 minuty) na osobu která kotel čistí zda není v
ohrožení života a popřípadě byly schopny okamžitě vytáhnout osobu v ohrožení
na čerstvý vzduch a poskytnout první pomoc.
Odjistíme a odklopíme krycí desku a roztápěcí klapku. Komínovou klapku
musíme mít otevřenou abychom odváděli prach a případné spaliny do komína.
Dehet z topných částí při této teplotě lze škrabkou snadněji sloupat, jako za studena.
Oloupaný dehet vyčistíme přes čistící víko.
Nakonec čistící víko řádně usadíme, zajistíme roztápěcí klapku a krycí desku.
Kotel roztopíme na +90°C a to měkkým dřevem jen v takové míře,
aby po dosažení této teploty již dřevo bylo vyhořelé, bez kouře.
Popel vybereme a nasypeme do prázdné popelnice, aby nám oxid uhelnatý
nezpůsobil otravu a aby v popelnici nedošlo k hoření obsahu (zalijeme vodou v popelnici pro jistotu).
Někdo žhavý popel nevybírá, aby neklesala příliš teplota vody v kotle, ale
je tu zvýšené riziko otravy oxidem uhelnatým !!!!
Hasící přístroj by měl být v kotelně samozřejmostí.
Místnost kotelny je nutné velmi dobře větrat, aby nedošlo snadno k otravě a
jedna osoba (či lépe osoby) se musí občas podívat (co 2 minuty) na osobu která kotel čistí zda není v
ohrožení života a popřípadě byly schopny okamžitě vytáhnout osobu v ohrožení
na čerstvý vzduch a poskytnout první pomoc.
Odjistíme a odklopíme krycí desku a roztápěcí klapku. Komínovou klapku
musíme mít otevřenou abychom odváděli prach a případné spaliny do komína.
Dehet z topných částí při této teplotě lze škrabkou snadněji sloupat, jako za studena.
Oloupaný dehet vyčistíme přes čistící víko.
Nakonec čistící víko řádně usadíme, zajistíme roztápěcí klapku a krycí desku.
Taky jsem tam nechal vrstvičku popela aby to hořelo, kde má
tedy aby se cihle utěsnily.
Zajímavý je, že kotel hřeje víc, jako když sem jel na celý rošt
Je to tím že kotel stačí spalinám odebrat téměř všecko teplo.
tedy aby se cihle utěsnily.
Zajímavý je, že kotel hřeje víc, jako když sem jel na celý rošt
Je to tím že kotel stačí spalinám odebrat téměř všecko teplo.
Editace: 1328522973
Počet článků v kategorii: 401
Url:re-dakon-32-rok-2011-spokojenost-id-72