Re: Topení uhlím v Dakonu
Dobrý den,
jak udržet při stáložáru teplotu 50 st.
jak udržet při stáložáru teplotu 50 st.
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Dobrý večer. Tak jsem si pročetl vaše příspěvky a chci se podělit o své zkušenosti. Kotel Dakon DOR 32 mám již asi 20 let. Teď již druhý, koupil jsem ho jako použitý, starý cca 2 roky a teď s ním topím asi pátým rokem. Ten první začal téct. Tolik k historii. Z počátku jsem se též učil topit. Mám totiž komín spíše poddimenzovaný, tak jej musím udržovat v neustálé čistotě, to znamená 2 až 4x za zimu vyčistit, a též kotel, ten i častěji, vše dle potřeby, to se pozná na tahu. Dále je bezpodmínečný přívod vzduchu do kotelny, v případě že se uzavře přívod vzduchu či se ztíží, pak to kouří. Nevím jak to máte u jiných kotlů, píše se tu o štělování šroubkem, ale já primární vzduch nastavuji jen regulátorem tahu. Téměř všechny problémy v předchozích příspěvcích spočívají ve správném seřízení kotle. Nelze radit způsobem "dusivka na dva závity a sekundární vzduch na půl", každý kotel se musí seřídit individuálně dle barvy a délky plamene. Bouchání kotle je z přemíry hořlavých plynů a malého přívodu vzduchu a též odvodu spalin, v jejich nevyváženosti, spíše prudké změně poměrů.
Při zatápění já postupuji takto: dolů papír, zapálím se shora, čistící tyčí zastrčím dále na rošt, popelová dvířka jsou zavřena-vyvěsím z regulátoru tahu, klapky do komína otevřeny i zatápěcí. Na papír třísky, dřevo, po rozhoření se uzavře zatápěcí klapka a dále se přikládá dříví, uhlí. Kotel nesmí dehtovat, to je špatně. Výkon sníží i topení pouze dřevem, to se snáze reguluje. Jinak ty úpravy výkonu zde uvedené nepovažuji za dobré. vhodnější je slabší kotel. Zatím vše , pokračovat mohu zase příště.
Při zatápění já postupuji takto: dolů papír, zapálím se shora, čistící tyčí zastrčím dále na rošt, popelová dvířka jsou zavřena-vyvěsím z regulátoru tahu, klapky do komína otevřeny i zatápěcí. Na papír třísky, dřevo, po rozhoření se uzavře zatápěcí klapka a dále se přikládá dříví, uhlí. Kotel nesmí dehtovat, to je špatně. Výkon sníží i topení pouze dřevem, to se snáze reguluje. Jinak ty úpravy výkonu zde uvedené nepovažuji za dobré. vhodnější je slabší kotel. Zatím vše , pokračovat mohu zase příště.
Rozvinutá délka kouřovodu nesmí být delší jak 1/4 účinné výšky
komína, ne však delší jak 3 metry !!! Kouřovod musí od spotřebiče (kamen) neustále stoupat směrem ke komínu.
ČSN 73 4201 Komíny a kouřovody
Účinná výška komínového průduchu je rozdíl výšek mezi sopouchem komína a ústím komína (odchodem spalin do ovzduší).
Sopouch, je otvor v komínovém plášti a komínové vložce, sloužící k propojení průduchu kouřovodu spotřebiče s průduchem komína.
komína, ne však delší jak 3 metry !!! Kouřovod musí od spotřebiče (kamen) neustále stoupat směrem ke komínu.
ČSN 73 4201 Komíny a kouřovody
Účinná výška komínového průduchu je rozdíl výšek mezi sopouchem komína a ústím komína (odchodem spalin do ovzduší).
Sopouch, je otvor v komínovém plášti a komínové vložce, sloužící k propojení průduchu kouřovodu spotřebiče s průduchem komína.
Dobrý den.
Mám Dakon DOR 24 čerstvě, asi 4 měsíce. Jelikož jsem rozený panelákový typ a teď po přestěhování na venkov jsem s ním dost bojoval potřeboval bych od vás poradit. Vím co je pro Dakon určeno za palivo. Zatím pálím hnědé uhlí, které mám v kolně po tchánovi. Je ho celkem dost. Pravda je zde výběr všech velikostí. Mám problém takový: když zatápim, hodim tam nějaký papír, třísky, zapálím, nechám rohořet, pak dám uhlí. Při roztápění mám tedy roztápěcí klapku otevřenou, většinou mám spodní dvířka zavřené protože mám otevřenou násypku. Tu po nasypání uhlím zavírám a otevírám spodní dvířka ale v případě že dobře hořím nechám jen otvor pro vzduch a dvířka zavírám. Většinou nechám roztopit s otevřenou roztápěcí klapkou na 70°C (což je asi 20 - 30 min dle teploty kotle před zatopením) a poté zavírám klapku a už si jen hraju s terciálním vzduchem a spodním přívodem vzduchu. A tady je kámen úrazu. Ať dělám to či ono stejně mi vždy teplota kotle klesne přesně na 62°C a mám po teple. Ale jde o to, že byli i chvíle, kdy jsem v pohodě se zavřenou klapkou natopil krásně i na 85°C jako nic. Běžnější jev byl, že jsem dal po roztopení uhlí asi jen do čtvrt násypky, nechal prohořet na roztápěcí klapku, tu jsem pak zavřel a krásně mi to sálalo teplo kolem 75°C hodně hodně dlouho ale nejčastěji jde o popsaný případ. Komín je v pohodě, táhne dobře, což je poznat na roztápění. Poraďte mi prosím kde dělám chybu. Přece nemůžu topit s otevřenou klapkou. To pak uhlí mizí před očima. V jakých teplotách se pohybujete vy? Já bych byl vděčný za pravidelných aspoň 70 - 75°C. Děkuji za všechny rady.
Mám Dakon DOR 24 čerstvě, asi 4 měsíce. Jelikož jsem rozený panelákový typ a teď po přestěhování na venkov jsem s ním dost bojoval potřeboval bych od vás poradit. Vím co je pro Dakon určeno za palivo. Zatím pálím hnědé uhlí, které mám v kolně po tchánovi. Je ho celkem dost. Pravda je zde výběr všech velikostí. Mám problém takový: když zatápim, hodim tam nějaký papír, třísky, zapálím, nechám rohořet, pak dám uhlí. Při roztápění mám tedy roztápěcí klapku otevřenou, většinou mám spodní dvířka zavřené protože mám otevřenou násypku. Tu po nasypání uhlím zavírám a otevírám spodní dvířka ale v případě že dobře hořím nechám jen otvor pro vzduch a dvířka zavírám. Většinou nechám roztopit s otevřenou roztápěcí klapkou na 70°C (což je asi 20 - 30 min dle teploty kotle před zatopením) a poté zavírám klapku a už si jen hraju s terciálním vzduchem a spodním přívodem vzduchu. A tady je kámen úrazu. Ať dělám to či ono stejně mi vždy teplota kotle klesne přesně na 62°C a mám po teple. Ale jde o to, že byli i chvíle, kdy jsem v pohodě se zavřenou klapkou natopil krásně i na 85°C jako nic. Běžnější jev byl, že jsem dal po roztopení uhlí asi jen do čtvrt násypky, nechal prohořet na roztápěcí klapku, tu jsem pak zavřel a krásně mi to sálalo teplo kolem 75°C hodně hodně dlouho ale nejčastěji jde o popsaný případ. Komín je v pohodě, táhne dobře, což je poznat na roztápění. Poraďte mi prosím kde dělám chybu. Přece nemůžu topit s otevřenou klapkou. To pak uhlí mizí před očima. V jakých teplotách se pohybujete vy? Já bych byl vděčný za pravidelných aspoň 70 - 75°C. Děkuji za všechny rady.
Jak si jednoduše vyrobit pec - kamna z barelu ukazuje následující video:
**VIDEO YOUTUBE
**VIDEO YOUTUBE
Udírna ze sudů - barelů
**VIDEO YOUTUBE
**VIDEO YOUTUBE
**VIDEO YOUTUBE
Udírna ze sudů - barelů
**VIDEO YOUTUBE
Kazdopadne chvalim za dobrej napad kterej se me osvedcil pro nepretrzity topeni.Jsem zvedavej jak bude kotel stihat pri minus 15.Plusy:snizeni spotreby,zlepseni doby a prubehu spalovani,malo popela(za tyden dva popelniky),zanedbatelne zanášení kotle a kouřovodu.Mínusy:Trochu pracnejsi rostovani,ale zadna tragedie.
Editace: 1323339770
Počet článků v kategorii: 401
Url:re-topeni-uhlim-v-dakonu-id-54