Re: Grilování rady návody nápady
Další výbornou pomůckou je teflonová podložka pro grilování.
Dělali jsme na tom maso, buřty, hermelíny ,volská oka a zeleninu.
Teflonová podložka je vhodná na grilování nebo na pečení (v troubě nahradí plech).
Výborná pomůcka pro přípravu masa a zeleniny během grilování na zahradě.
Lze jí i srolovat.
Odolnost: do 380°C
Upozornění!
Podložku nepoužívejte přímo přes otevřený plamen.
Na podložku nepoužívejte kovové nádobí a předměty, jelikož by mohly poškodit povrch podložky.
Dělali jsme na tom maso, buřty, hermelíny ,volská oka a zeleninu.
Teflonová podložka je vhodná na grilování nebo na pečení (v troubě nahradí plech).
Výborná pomůcka pro přípravu masa a zeleniny během grilování na zahradě.
Lze jí i srolovat.
Odolnost: do 380°C
Upozornění!
Podložku nepoužívejte přímo přes otevřený plamen.
Na podložku nepoužívejte kovové nádobí a předměty, jelikož by mohly poškodit povrch podložky.
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Tady jsem natočil, jak přikládám já. Palivo je předehřáté na těch cihlách,
kterými jsem zmenšil prostor pro odhořívání. Je horké a stačí jen prošťárnout
žhavý popel, shrnout palivo na něj a už to zase burácí jako v pekle.
Na polovině roštu jsou položeny cihly, aby kotel neměl takový výkon.
kterými jsem zmenšil prostor pro odhořívání. Je horké a stačí jen prošťárnout
žhavý popel, shrnout palivo na něj a už to zase burácí jako v pekle.
Na polovině roštu jsou položeny cihly, aby kotel neměl takový výkon.

Výborně. Vyzkouším až bude trochu chladno a potřeba topit.
Myslím, že informací jsem za tu dobu získal dost.
Jěště že majitelů dorů je dost a tak se mi dostalo odpovědí.
Počítám, že se ještě ozvu, protože "ideální to hned nebude" , tak budu ještě další rady potřebovat.
Mockrát děkuji.
Myslím, že informací jsem za tu dobu získal dost.
Jěště že majitelů dorů je dost a tak se mi dostalo odpovědí.
Počítám, že se ještě ozvu, protože "ideální to hned nebude" , tak budu ještě další rady potřebovat.
Mockrát děkuji.
Já když roztápím zcela studený kotel, tak se tomu taky zpočátku nechce,
ale jak si plameny najdou cestu do spalovací komory, tak už to jen hučí
(drobné třísky a papír). Pak se přidávají již hrubší třísky, kůry a na to
polínka. Na ně (kdo topí uhlím) se přidá vrstvička drobného uhlí a nechá rozhořet.
Pak se přidá další palivo, vždy tak, aby se oheň neuhasil.
Roztápěcí klapku uzavírám po jedné minutě, kdy již šlehají plameny
v spalovací komoře, aby mi neprasklo něco v komíně. Pokud to má tendenci
k vyhasnutí, tak roztápěcí klapku ještě otevřu, nebo když je venku nad
nulou, tak ji mám podloženou z jedné strany kulatinou, ohnutou do písmene U
a nasunutou na zadní lamelu pod klapkou. Průměr kulatiny nedovolí aby klapka
byla zcela uzavřena - ležela na lamele - a to zlepší odtah spalin i hoření.
ale jak si plameny najdou cestu do spalovací komory, tak už to jen hučí
(drobné třísky a papír). Pak se přidávají již hrubší třísky, kůry a na to
polínka. Na ně (kdo topí uhlím) se přidá vrstvička drobného uhlí a nechá rozhořet.
Pak se přidá další palivo, vždy tak, aby se oheň neuhasil.
Roztápěcí klapku uzavírám po jedné minutě, kdy již šlehají plameny
v spalovací komoře, aby mi neprasklo něco v komíně. Pokud to má tendenci
k vyhasnutí, tak roztápěcí klapku ještě otevřu, nebo když je venku nad
nulou, tak ji mám podloženou z jedné strany kulatinou, ohnutou do písmene U
a nasunutou na zadní lamelu pod klapkou. Průměr kulatiny nedovolí aby klapka
byla zcela uzavřena - ležela na lamele - a to zlepší odtah spalin i hoření.
Pokud v krbových kamnech špatně hoří, i když je komín v řádném stavu
a předepsaných parametrů, zkuste pár zkušeností:
Dřevo nepřikládejte rovně, ale šikmo - nejníže u dvířek, nejvýše pak bude
u zadní stěny. Takto shoří i jednotlivá polínka, protože plameny budou
neustále zahřívat celý povrch polene.
Pokud dáváte polena vodorovně,
budete muset dát dvě a mezi nimi malou mezeru, asi 1 až 2 cm, ve které
bude hořet. Polena je, ale po čase nutno k sobě přiblížit, jinak mají tendenci
přestat hořet a jen čoudí.
Pokud máte na spodní straně malý rošt uprostřed, zkuste jej nadzvednout
a podložit - třeba dvěma kousky šamotu po stranách.
Lépe se vyhrabuje popel, ale hlavně se zlepší přívod vzduchu ze spodní části,
což oceníte zejména při roztápění.
a předepsaných parametrů, zkuste pár zkušeností:
Dřevo nepřikládejte rovně, ale šikmo - nejníže u dvířek, nejvýše pak bude
u zadní stěny. Takto shoří i jednotlivá polínka, protože plameny budou
neustále zahřívat celý povrch polene.

Pokud dáváte polena vodorovně,
budete muset dát dvě a mezi nimi malou mezeru, asi 1 až 2 cm, ve které
bude hořet. Polena je, ale po čase nutno k sobě přiblížit, jinak mají tendenci
přestat hořet a jen čoudí.
Pokud máte na spodní straně malý rošt uprostřed, zkuste jej nadzvednout
a podložit - třeba dvěma kousky šamotu po stranách.
Lépe se vyhrabuje popel, ale hlavně se zlepší přívod vzduchu ze spodní části,
což oceníte zejména při roztápění.
Mám Dakon DOR 24 čerstvě, asi 4 měsíce. Jelikož jsem rozený panelákový typ a teď po přestěhování na venkov jsem s ním dost bojoval
potřeboval bych od vás poradit. Vím co je pro Dakon určeno za palivo. Zatím pálím hnědé uhlí, které mám v kolně po tchánovi. Je ho celkem dost. Pravda je zde výběr všech velikostí. Mám problém takový: když zatápim, hodim tam nějaký papír, třísky, zapálím, nechám rohořet, pak dám uhlí. Při roztápění mám tedy roztápěcí klapku otevřenou, většinou mám spodní dvířka zavřené protože mám otevřenou násypku. Tu po nasypání uhlím zavírám a otevírám spodní dvířka ale v případě že dobře hořím nechám jen otvor pro vzduch a dvířka zavírám. Většinou nechám roztopit s otevřenou roztápěcí klapkou na 70°C (což je asi 20 - 30 min dle teploty kotle před zatopením) a poté zavírám klapku a už si jen hraju s terciálním vzduchem a spodním přívodem vzduchu. A tady je kámen úrazu. Ať dělám to či ono stejně mi vždy teplota kotle klesne přesně na 62°C a mám po teple. Ale jde o to, že byli i chvíle, kdy jsem v pohodě se zavřenou klapkou natopil krásně i na 85°C jako nic. Běžnější jev byl, že jsem dal po roztopení uhlí asi jen do čtvrt násypky, nechal prohořet na roztápěcí klapku, tu jsem pak zavřel a krásně mi to sálalo teplo kolem 75°C hodně hodně dlouho ale nejčastěji jde o popsaný případ. Komín je v pohodě, táhne dobře, což je poznat na roztápění. Poraďte mi prosím kde dělám chybu. Přece nemůžu topit s otevřenou klapkou. To pak uhlí mizí před očima. V jakých teplotách se pohybujete vy? Já bych byl vděčný za pravidelných aspoň 70 - 75°C. Děkuji za všechny rady.

Editace: 1563223454
Počet článků v kategorii: 401
Url:re-grilovani-rady-navody-napady-id-2335