Re: První dojmy s Dakonem rok v. 2011 M.Jakeš
Ono to není tak docela. Když se roštovací páka nechá přesně ve svislé poloze, horní strany ježkových roštů se mírně svažují dozadu (u DOR 24) a právě i pak je tam na tu O2 mezera až běda velká. Páka se proto musí postrčit trochu dozadu, tím se hroty posledního ježka zvednou a je to celkem ok (pak je ale rošt vodorovně a ztratí se ta jeho svažitost). Já když jsem to zvážil, tak přesnost s jakou by se musela nastavovat ta páka byla moc velká, tak jsem to raději upravil. Když vezmu ten vinglík, co podpírá ty tři dříve zmíněné šamotky, tak je to ohlý plech s poměrně velkým poloměrem ohybu. Ta hrana tam chybí a právě proto tam při poklesu hrotů ježka rychle vzniká velká mezera. Tím, že jsem tam přichytil tu páskovinu, tak jsem tam tu hranu dotvořil, o ní se pak také lépe strouhá při velkém roštování spečená škvára. Nevím ale kamenům by to asi vadit nemělo, při sklopení roštu se světlost průchozího otvoru změní jen zcela zanedbatelně. Ještě jednou pro upřesnění: Páskovina je podélně přiložená k tomu vinglíku, horní hranou kousek pod hranou vinglíku (aby se dalo heftovat), dolní hranou je zároveň nebo opět lehce přesahuje spodní okraj vinglíku. Velké kusy spečené škváry to roštuje líp než před tím, to ji to nestrouhalo a velké kusy škváry se pak vracely zpět na rošt. Při malém roštování tam velký kamen nevleze a pokud se to šprajcne při velkém, tak to už je jedno, to už je to vyhaslé a studené.
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Anketní otázka
Dobrý den.
Komínová klapka slouží k regulaci odtahu spalin.
Využívá se například při dohoření paliva, pokud již nechceme přikládat,
tak komínovou klapku uzavřeme. Tím zabráníme rychlému ochlazování
kotle a navíc dohořelé zbytky paliva budou déle žhavé (i 8 a více hodin),
což usnadní další zátop.
Jinak komínová klapka při spalování by měla být plně otevřená. Časem
můžete zkoušet jí při hoření přivírat, ale to jen za situace, že máte komín
v perfektním stavu a tím i velmi dobrý odtah spalin, takže palivo velmi rychle
vyhoří.
Komínová klapka slouží k regulaci odtahu spalin.
Využívá se například při dohoření paliva, pokud již nechceme přikládat,
tak komínovou klapku uzavřeme. Tím zabráníme rychlému ochlazování
kotle a navíc dohořelé zbytky paliva budou déle žhavé (i 8 a více hodin),
což usnadní další zátop.
Jinak komínová klapka při spalování by měla být plně otevřená. Časem
můžete zkoušet jí při hoření přivírat, ale to jen za situace, že máte komín
v perfektním stavu a tím i velmi dobrý odtah spalin, takže palivo velmi rychle
vyhoří.
Spodní část řetízku s háčkem se upraví tak, že
háček se více rozevře. Jakmile regulátor zavře
dvířka přívodu primárního vzduchu, háček se
vyvleče z dříku šroubku klapky.
Tento způsob lze použít, když jsme naložili do
kotle jen málo paliva a nechceme po vyhoření,
aby dvířka regulátor znovu otevřel a tím došlo
k rychlému ochlazení vody v systémů, protože
vyhřátý komín má velký tah a nasával by přes
dvířka otevřená regulátorem studený vzduch.
Další možností je na rameno regulátoru udělat systém pastičky na myši.
Pokud se dvířka již přivřou a řetízek prohne / uvolní, systém se rozpojí.
Při dalším použití regulátoru, se jen tyčinka opět navleče do poutka.
Po dosažení teploty se řetízek prohne a pojistka vlastní vahou uvolní zajišťovací poutko a při když klesne teplota vody v kotli, tak už nedojde k opětovnému otevření dvířek primárního vzduchu a tím ochlazování vody v topném systému. Vhodně při topení menším množstvím paliva.
háček se více rozevře. Jakmile regulátor zavře
dvířka přívodu primárního vzduchu, háček se
vyvleče z dříku šroubku klapky.
Tento způsob lze použít, když jsme naložili do
kotle jen málo paliva a nechceme po vyhoření,
aby dvířka regulátor znovu otevřel a tím došlo
k rychlému ochlazení vody v systémů, protože
vyhřátý komín má velký tah a nasával by přes
dvířka otevřená regulátorem studený vzduch.
Další možností je na rameno regulátoru udělat systém pastičky na myši.
Pokud se dvířka již přivřou a řetízek prohne / uvolní, systém se rozpojí.
Při dalším použití regulátoru, se jen tyčinka opět navleče do poutka.
Po dosažení teploty se řetízek prohne a pojistka vlastní vahou uvolní zajišťovací poutko a při když klesne teplota vody v kotli, tak už nedojde k opětovnému otevření dvířek primárního vzduchu a tím ochlazování vody v topném systému. Vhodně při topení menším množstvím paliva.
Zde je návod na použití Dakon Dor:
https://www.okhelp.cz/images/dum-zahrada/DOR-Kompletni-navod.pdf
Nejdříve si vše pročtěte.
https://www.okhelp.cz/images/dum-zahrada/DOR-Kompletni-navod.pdf
Nejdříve si vše pročtěte.
- První je třeba nechat prohlédnout komín a řádně jej vyčistit.
- Dále roura od kotle do komína zda není děravá a shnilá za ty roky.
- Kotel je také nutno prohlédnout a vyčistit.
- Zkontrolovat stav vody v topném systému, popřípadě doplnit do
výšky jedné třetiny expanzní nádoby. - Pokud je v systému zapojeno oběhové čerpadlo, je třeba
zkontrolovat, jestli není zadřené (zda se otáčí rotor), nebo spálené. - Roztápění se dělá s otevřenou komínovou i roztápěcí klapkou.
- Poprvé dejte více papíru a drobných třísek. Jakmile vše bude
hořet asi dvě minuty, můžete shora přiložit další drobné dříví
a nechat 5 minut hořet.
Zavřít spodní popelová dvířka po 10 minutách a zkusit regulovat
rychlost hoření dusivkou. Šroubem na ní otáčet tak, aby spodní
mezera byla asi do 1cm.
Boční otvory nechat prozatím zavřené. - Pokud v kotle dobře hoří, zavřete roztápěcí klapku - páka u
odvodu kouře se přitiskne směrem ke kotlu.
Komínová klapka zůstává otevřená a uzavíráte jí až vše vyhoří,
aby uhlí zůstalo dlouho žhavé.
Při prvním zátopu po rozhoření dřeva přiložte jen 2 kg uhlí a
za hodinu vyhoří. Pokud je to málo, přiložte další 2 kg. Tak
postupně zjistíte, kolik paliva Vám bude stačit na ohřátí vody
v systému aniž by došlo k přetopení kotle.
Jakmile teplota na kotlu bude +80 , už by měla být teplá i zpátečka
vratné vody.
Aby se maso k roštu nepřipalovalo, nahřátý rošt potřu šťávou z
z rozkrojené cibule - rozkrojím cibuli napříč aby léta vytvářela kružnice,
(ne po slupce), aby šťáva mohla vytékat a tímto řezem potřu dráty
roštu.
Pak položím na takto ošetřené dráty roštu maso, či to co budu grilovat
a maso se by se již nemělo připékat na dráty.
z rozkrojené cibule - rozkrojím cibuli napříč aby léta vytvářela kružnice,
(ne po slupce), aby šťáva mohla vytékat a tímto řezem potřu dráty
roštu.
Pak položím na takto ošetřené dráty roštu maso, či to co budu grilovat
a maso se by se již nemělo připékat na dráty.
Editace: 1320484842
Počet článků v kategorii: 401
Url:re-prvni-dojmy-s-dakonem-rok-v-2011-m-jakes-id-35