Re: První dojmy s Dakonem rok v. 2011 M.Jakeš
Jak vzniká ta velká mezera za těmi ježky při roštování, to je z
důvodu rychlého odsypání vyhořelého popele do popelníku.
Páka roštování se musí dát zpět na střed, jinak bude vzadu velká mezera.
Poloha střední polohy páky by měla být vyznačena na krytu kotle,
pokud tak nemáte, tak si tam zkuste udělat značku fixkou.
Když tam navaříte pásovinu, aby nevypadávalo mnoho popele,
tak se obávám, že bude problém při zbavování se kamení,
kterého je v uhlí stále více.
důvodu rychlého odsypání vyhořelého popele do popelníku.
Páka roštování se musí dát zpět na střed, jinak bude vzadu velká mezera.
Poloha střední polohy páky by měla být vyznačena na krytu kotle,
pokud tak nemáte, tak si tam zkuste udělat značku fixkou.
Když tam navaříte pásovinu, aby nevypadávalo mnoho popele,
tak se obávám, že bude problém při zbavování se kamení,
kterého je v uhlí stále více.
401LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Mám Dakon DOR 24 čerstvě, asi 4 měsíce. Jelikož jsem rozený panelákový typ a teď po přestěhování na venkov jsem s ním dost bojoval potřeboval bych od vás poradit. Vím co je pro Dakon určeno za palivo. Zatím pálím hnědé uhlí, které mám v kolně po tchánovi. Je ho celkem dost. Pravda je zde výběr všech velikostí. Mám problém takový: když zatápim, hodim tam nějaký papír, třísky, zapálím, nechám rohořet, pak dám uhlí. Při roztápění mám tedy roztápěcí klapku otevřenou, většinou mám spodní dvířka zavřené protože mám otevřenou násypku. Tu po nasypání uhlím zavírám a otevírám spodní dvířka ale v případě že dobře hořím nechám jen otvor pro vzduch a dvířka zavírám. Většinou nechám roztopit s otevřenou roztápěcí klapkou na 70°C (což je asi 20 - 30 min dle teploty kotle před zatopením) a poté zavírám klapku a už si jen hraju s terciálním vzduchem a spodním přívodem vzduchu. A tady je kámen úrazu. Ať dělám to či ono stejně mi vždy teplota kotle klesne přesně na 62°C a mám po teple. Ale jde o to, že byli i chvíle, kdy jsem v pohodě se zavřenou klapkou natopil krásně i na 85°C jako nic. Běžnější jev byl, že jsem dal po roztopení uhlí asi jen do čtvrt násypky, nechal prohořet na roztápěcí klapku, tu jsem pak zavřel a krásně mi to sálalo teplo kolem 75°C hodně hodně dlouho ale nejčastěji jde o popsaný případ. Komín je v pohodě, táhne dobře, což je poznat na roztápění. Poraďte mi prosím kde dělám chybu. Přece nemůžu topit s otevřenou klapkou. To pak uhlí mizí před očima. V jakých teplotách se pohybujete vy? Já bych byl vděčný za pravidelných aspoň 70 - 75°C. Děkuji za všechny rady.
Od: Marek
Zdravím.Mam kotel Dakon dor 16 a poslední dobou mi nechce udržovat stálou teplotu,dočetl jsem se,že může být uvolněná těsnící hmota ze dna okraje komory,je to jak je popelník?
Nebo to může dělat uhlí.Mam kotel 4 roky a nikdy to nedělalo.Díky
Nebo to může dělat uhlí.Mam kotel 4 roky a nikdy to nedělalo.Díky
dobrý den,
taky se potýkám s boucháním a odfukováním kotle, problém nastává jen když chci přiložit a po přiložení, to je strachu
koupil jsem barák, cca 20let a tipuju stáří kotle podobné (dakon dor 32), ale byl tu technik a kotel je v pohodě, ono se v něm možná víc než 10 posledních let netopilo...
topím Bílina ořech, sem tam navrch pár briket union trojky
topím podle návodů od známých ze vsi, dosud jsem byl v bytovce takže leda termostat od plyn kotle... klasicky roztop, pak zasypat uhlím, potud je to bez problému. jen tedy musím podotknout, že zapalovací klapku zavírám tak po dvou minutách max, u dusivky nechávám tak 1cm a klapku do komína po chvíli na 3/4, na noc 1/2 anebo úplně zavřená. důvod je ten, že kotel mi jede tak na 50-60°, vydrží někdy i celý den a v baráku příjemných cca 22°, radiátory plně otevřené.
co jsem si pročetl manuál k dakonu, tak by mělo být min 65°, z místních tipů a triků a videí koukám že tomu dáváte pořádně pod kotel a 80° není problém - neumím si předsavit v takovém pekle otevřít přikládací poklop a nebo jít s klidnou hlavou spát či do práce.. to pak máte v baráku 30° ne? anebo tam dáváte malé dávky a běháte přikládat každé dvě hodiny? chápu že se vše musí nějak vychytat, ale když ten dakon rozjedu na 80°, jak se zbavím přebytečného tepla, resp. energie? když to v takový raketě z ničeho nic zavřu, tak mi kotel bouchne, stejně když ho otevřu(?)
topení i výdrž kotle tak jak to je mi vyhovuje (radiátory otevřené, prakticky celý den ke kotli nemusím, příjemných 21-22°C,...) jen mám problém občas s tím boucháním když jdu po ránu na kotel (nehoří, ale když se trochu otevřou klapky, za chvíli zase jede) a fakt je taky ten že asi bude dost dehtovat... je to sotva měsíc co s ním vyvádím pokusy, tak se radši ptám jak to vše má být a funguje, ať si zkraje zajedu správný zvyky.
Díky za jakýkoliv reakce, věřím že se to tu omýlá stále dokola a pro vás to je směšný problém, ale pro někoho kdo nikdy netopil to jsou nervy když pak musí odejít do práce a neví co mu to doma dělá...
taky se potýkám s boucháním a odfukováním kotle, problém nastává jen když chci přiložit a po přiložení, to je strachu
koupil jsem barák, cca 20let a tipuju stáří kotle podobné (dakon dor 32), ale byl tu technik a kotel je v pohodě, ono se v něm možná víc než 10 posledních let netopilo...
topím Bílina ořech, sem tam navrch pár briket union trojky
topím podle návodů od známých ze vsi, dosud jsem byl v bytovce takže leda termostat od plyn kotle... klasicky roztop, pak zasypat uhlím, potud je to bez problému. jen tedy musím podotknout, že zapalovací klapku zavírám tak po dvou minutách max, u dusivky nechávám tak 1cm a klapku do komína po chvíli na 3/4, na noc 1/2 anebo úplně zavřená. důvod je ten, že kotel mi jede tak na 50-60°, vydrží někdy i celý den a v baráku příjemných cca 22°, radiátory plně otevřené.
co jsem si pročetl manuál k dakonu, tak by mělo být min 65°, z místních tipů a triků a videí koukám že tomu dáváte pořádně pod kotel a 80° není problém - neumím si předsavit v takovém pekle otevřít přikládací poklop a nebo jít s klidnou hlavou spát či do práce.. to pak máte v baráku 30° ne? anebo tam dáváte malé dávky a běháte přikládat každé dvě hodiny? chápu že se vše musí nějak vychytat, ale když ten dakon rozjedu na 80°, jak se zbavím přebytečného tepla, resp. energie? když to v takový raketě z ničeho nic zavřu, tak mi kotel bouchne, stejně když ho otevřu(?)
topení i výdrž kotle tak jak to je mi vyhovuje (radiátory otevřené, prakticky celý den ke kotli nemusím, příjemných 21-22°C,...) jen mám problém občas s tím boucháním když jdu po ránu na kotel (nehoří, ale když se trochu otevřou klapky, za chvíli zase jede) a fakt je taky ten že asi bude dost dehtovat... je to sotva měsíc co s ním vyvádím pokusy, tak se radši ptám jak to vše má být a funguje, ať si zkraje zajedu správný zvyky.
Díky za jakýkoliv reakce, věřím že se to tu omýlá stále dokola a pro vás to je směšný problém, ale pro někoho kdo nikdy netopil to jsou nervy když pak musí odejít do práce a neví co mu to doma dělá...
Aby se maso k roštu nepřipalovalo, nahřátý rošt potřu šťávou z
z rozkrojené cibule - rozkrojím cibuli napříč aby léta vytvářela kružnice,
(ne po slupce), aby šťáva mohla vytékat a tímto řezem potřu dráty
roštu.
Pak položím na takto ošetřené dráty roštu maso, či to co budu grilovat
a maso se by se již nemělo připékat na dráty.
z rozkrojené cibule - rozkrojím cibuli napříč aby léta vytvářela kružnice,
(ne po slupce), aby šťáva mohla vytékat a tímto řezem potřu dráty
roštu.
Pak položím na takto ošetřené dráty roštu maso, či to co budu grilovat
a maso se by se již nemělo připékat na dráty.
Spalinová roura není děravá v spodní části?
Nemáte někoho známého kdo má stejný kotel, ale zkušenost s ním, aby se na to podíval?
On by přišel na to, kde je chyba.
Nemáte někoho známého kdo má stejný kotel, ale zkušenost s ním, aby se na to podíval?
On by přišel na to, kde je chyba.
Editace: 1320477815
Počet článků v kategorii: 401
Url:re-prvni-dojmy-s-dakonem-rok-v-2011-m-jakes-id-33