Křenová omáčka
Křenová omáčka - chrenová omáčka recept
Ingredience:- olej
- mouka hladká
- vývar z masa
- mléko
- smetana
- sůl
- ocet
- cukr
- citron
- křen
- máslo
Postup:
Na přípravu omáčky můžeme využít recept zahuštěné světlé omáčky
- Z oleje a hladké mouky připravíme světlou jíšku,
- zalijeme ji vývarem z masa s mlékem,
- rozšleháme,
- přivedeme k varu a vaříme 20 minut.
- Přidáme smetanu, sůl, cukr, citronovou šťávu a omáčku přecedíme. Vložíme očištěný a nastrouhaný křen, máslo, přivedeme k varu a vaříme 5 minut.
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Rajská omáčka z domácích jablíček základní recept
Ingredience:- 3 dkg másla
- 3 dkg cibule
- 3 dkg mouky hladké
- 0,25 kg rajských jablek
- 2 lžíce rajského protlaku
- 3 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- špetka tymiánu
- malý kousek bobkového listu
- sůl
- 1 kávová lžička cukru
- ocet
Postup:
- na másle zpěníme cibuli
- přisypeme mouku
- osmažíme jíšku
- rozvaříme s voudou, lépe s vývarem masovým
- přidáme na čtvrtky rozkrájená jablíčka
- přidáme koření
- vše společně vaříme asi ještě 10 minut
- pak omáčku přecedíme a jablíčka prolísujeme
- omáčku ochutíme, osolíme, osladíme, okyselíme
- Používáme-li rajský protlak místo jablíček:
- nejdříve rozvaříme jíšku na hodně hustou omáčku
- necháme povařit
- přidáme protlak a prohřejeme
Zahuštěná světlá omáčka základní recept pro množství dalších omáček
Ingredience:- 4 dkg másla
- 4 dkg hladké mouky
- 0,5 litru vývaru z kostí, či masoxu - bujonu a zeleniny
- 0,25 litru smetany sladké, nebo mléka
- 2 ks žloutku
- sůl
Postup:
- rozpustíme máslo a přidáme mouku
- vše zpěníme a mouka zbělí a pozbude syrové chutí
- vše po částech rozvaříme vývarem a osolíme
- necháme asi 15-20 minut povařit do krémovité hustoty
- v mléce či smetaně rozkvedláme žloutky a za stálého míchání je přilijeme do omáčky, ale už nevaříme, aby se žloutky nesrazily
Omáčka s majoránkou recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo lépe vývaru z kostí (telecí, drůbeží maso s 1 mrkví, 5 dkg celeru, 1 petržel, 1 cibule)
- sůl
- majoránka
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
- přidáme mezi dlaněmi rozemnutou majoránku
- krátce povaříme
Zeleninová omáčka recept
Ingredience:- 20 dkg zeleniny (chřest, celer, pórek, či míchaná zelenina)
- 3 dkg mouky hladké
- 4 dkg másla
- 0,5 litru vody (nebo vývaru z kostí, či z bujonové kostky)
- sůl
- petržel
Postup:
- zeleninu očistíme, opereme, pokrájíme na malé kousky
- tvrdší části zeleniny dáme vařit do osolené vody či vývaru z kostí, nebo bujonu
- měkké části podusíme na rozpuštěném másle
- podušenou zeleninu zaprášíme moukou
- pak jí necháme zpěnit, osolíme a přidáváme po částech vývar
- dostatečně zředěnou omáčku vaříme, až do změknutí zeleniny
- hotovou omáčku zjemníme žloutkem rozmíchaným v troše ochladlé omáčky
Svíčková omáčka recept
Ingredience:- 4 dkg másla
- 2 dkg petržele
- 2 dkg mrkve
- 3 dkg celeru
- 3 dkg cibule
- 4 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- kousek bobkového listu
- 3 dkg mouky hladké
- ocet
Postup:
- na másle podusíme nakrájenou zeleninu na látky
- přidáme cibuli
- smažíme až cibule počíná růžovět
- pak vše zasypeme moukou
- po opražení přidáme koření
- rozvaříme vývarem z kostí (či bujunové kostky)
- pak omáčku vaříme až do změknutí zeleniny
- vše přecedíme a zeleninu prolísujeme
- omáčku osolíme
- osladíme
- okyselíme
Svíčková omáčka je vhodná k sekané pečeni, či hovězímu masu.
Editace: 6.7.2011 - 11:27
Počet článků v kategorii: 15
Url:krenova-omacka