Omáčka se zlatou jíškou
Omáčka zahuštěná zlatou jíškou základní recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo vývaru z kostí (telecí, kuře + kořenová zelenina)
- sůl
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Svíčková omáčka recept
Ingredience:- 4 dkg másla
- 2 dkg petržele
- 2 dkg mrkve
- 3 dkg celeru
- 3 dkg cibule
- 4 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- kousek bobkového listu
- 3 dkg mouky hladké
- ocet
Postup:
- na másle podusíme nakrájenou zeleninu na látky
- přidáme cibuli
- smažíme až cibule počíná růžovět
- pak vše zasypeme moukou
- po opražení přidáme koření
- rozvaříme vývarem z kostí (či bujunové kostky)
- pak omáčku vaříme až do změknutí zeleniny
- vše přecedíme a zeleninu prolísujeme
- omáčku osolíme
- osladíme
- okyselíme
Svíčková omáčka je vhodná k sekané pečeni, či hovězímu masu.
Bílá omáčka základní recept
Ingredience:- 1/4 l vody, lépe vývaru z kostí a zeleniny, či kostka bujonu, nebo masoxu atd.
- 0,5 l mléka
- 4 dkg tuku
- 5 dkg mouky hladké
Postup:
- Na rozpálený tuk (máslo) dáme mouku a zpěníme až zbělí a zbaví se syrové vůně.
- Pak ji s postupným přiléváním vody rozmícháme, posolíme a necháme 20 minut vařit.
- Pak do vařící omáčky vmícháme mléko, dodáme chuti a necháme chvilku povařit.
- Omáčka musí být zahoustlá, krémovitá.
Houbová omáčka recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo lépe vývaru z kostí (telecí, drůbeží maso s 1 mrkví, 5 dkg celeru, 1 petržel, 1 cibule)
- sůl
- 15 dkg čerstvých hub (hříbky, křemenáče atd.), nebo
- 1 dkg sušených hub
- 3 dkg cibule
- 1 dkg másla
- kmín
- zelená petržel
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
- čerstvé houby očistíme, omyjeme, nakrájíme na drobné kousky
- na másle zpěníme cibulku
- přidáme houby, kmín dusíme do měkka
- měkké houby přidáme do základní omáčky a povaříme
- do hotové omáčky přidáme nasekanou petržel
- Pokud přidáváme sušené houby:
- houby opereme
- houby namočíme na 2 hodiny do studené vody (lépe přes noc)
- pak je posekáme s trochou kmínu
- podusíme a přidáme do omáčky
Zahuštěná světlá omáčka základní recept pro množství dalších omáček
Ingredience:- 4 dkg másla
- 4 dkg hladké mouky
- 0,5 litru vývaru z kostí, či masoxu - bujonu a zeleniny
- 0,25 litru smetany sladké, nebo mléka
- 2 ks žloutku
- sůl
Postup:
- rozpustíme máslo a přidáme mouku
- vše zpěníme a mouka zbělí a pozbude syrové chutí
- vše po částech rozvaříme vývarem a osolíme
- necháme asi 15-20 minut povařit do krémovité hustoty
- v mléce či smetaně rozkvedláme žloutky a za stálého míchání je přilijeme do omáčky, ale už nevaříme, aby se žloutky nesrazily
Játrová omáčka (smetanová) nešizená recept
Ingredience:- olej
- cibule
- kmín
- mouka hladká
- vývar z masa
- játra (hovězí, vepřová nebo drůbeží)
- sůl
- mléko
- smetana
Postup:
- Syrová játra rozemeleme a rozmícháme v malém množství vody nebo vývaru.
- Na tuku zpěníme očištěnou a na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a opražíme do růžova.
- Zalijeme vývarem z masa, prošleháme, přidáme kmín, sůl, přivedeme k varu a vaříme 15 minut.
- Přes síto přecedíme, přidáme játra s vodou, přivedeme k varu a vaříme 15 minut.
- Podle chuti osolíme, opět přivedeme k varu a ještě 5 minut vaříme. Pokud chceme mít omáčku smetanovou, místo vody přilijeme mléko, přivedeme k varu a zahustíme smetanou.
Editace: 4.7.2011 - 15:44
Počet článků v kategorii: 15
Url:omacka-se-zlatou-jiskou