Houbová omáčka
Houbová omáčka recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo lépe vývaru z kostí (telecí, drůbeží maso s 1 mrkví, 5 dkg celeru, 1 petržel, 1 cibule)
- sůl
- 15 dkg čerstvých hub (hříbky, křemenáče atd.), nebo
- 1 dkg sušených hub
- 3 dkg cibule
- 1 dkg másla
- kmín
- zelená petržel
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
- čerstvé houby očistíme, omyjeme, nakrájíme na drobné kousky
- na másle zpěníme cibulku
- přidáme houby, kmín dusíme do měkka
- měkké houby přidáme do základní omáčky a povaříme
- do hotové omáčky přidáme nasekanou petržel
- Pokud přidáváme sušené houby:
- houby opereme
- houby namočíme na 2 hodiny do studené vody (lépe přes noc)
- pak je posekáme s trochou kmínu
- podusíme a přidáme do omáčky
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Rajská omáčka z domácích jablíček základní recept
Ingredience:- 3 dkg másla
- 3 dkg cibule
- 3 dkg mouky hladké
- 0,25 kg rajských jablek
- 2 lžíce rajského protlaku
- 3 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- špetka tymiánu
- malý kousek bobkového listu
- sůl
- 1 kávová lžička cukru
- ocet
Postup:
- na másle zpěníme cibuli
- přisypeme mouku
- osmažíme jíšku
- rozvaříme s voudou, lépe s vývarem masovým
- přidáme na čtvrtky rozkrájená jablíčka
- přidáme koření
- vše společně vaříme asi ještě 10 minut
- pak omáčku přecedíme a jablíčka prolísujeme
- omáčku ochutíme, osolíme, osladíme, okyselíme
- Používáme-li rajský protlak místo jablíček:
- nejdříve rozvaříme jíšku na hodně hustou omáčku
- necháme povařit
- přidáme protlak a prohřejeme
Zeleninová omáčka recept
Ingredience:- 20 dkg zeleniny (chřest, celer, pórek, či míchaná zelenina)
- 3 dkg mouky hladké
- 4 dkg másla
- 0,5 litru vody (nebo vývaru z kostí, či z bujonové kostky)
- sůl
- petržel
Postup:
- zeleninu očistíme, opereme, pokrájíme na malé kousky
- tvrdší části zeleniny dáme vařit do osolené vody či vývaru z kostí, nebo bujonu
- měkké části podusíme na rozpuštěném másle
- podušenou zeleninu zaprášíme moukou
- pak jí necháme zpěnit, osolíme a přidáváme po částech vývar
- dostatečně zředěnou omáčku vaříme, až do změknutí zeleniny
- hotovou omáčku zjemníme žloutkem rozmíchaným v troše ochladlé omáčky
Hořčičná omáčka recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo lépe vývaru z kostí (telecí, drůbeží maso s 1 mrkví, 5 dkg celeru, 1 petržel, 1 cibule)
- sůl
- 3 dkg cibule
- 2 lžíce hořčice
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
- přidáme nastrouhanou cibulku, hořčici a vše krátce povaříme
Citronová omáčka recept
Ingredience:- 4 dkg másla
- 4 dkg hladké mouky
- 0,5 litru vývaru z kostí, či masoxu - bujonu a zeleniny
- 0,25 litru smetany sladké, nebo mléka
- 2 ks žloutku
- sůl
Postup:
Viz světlá omáčka
Do světlé zahuštěné omáčky přidáme
- z 1/4 citronu nastrouhanou kůru (nutno dobře umýt, ale pokud máte nedůvěru, tak kůru do omáčky nedávejte)
- z půlky citronu šťávu
- 1 dkg cukru
- omáčka musí mít jemnou pikantní chuť
Date: 06.07.2011 - 11:29
Křenová omáčka - chrenová omáčka recept
Ingredience:- olej
- mouka hladká
- vývar z masa
- mléko
- smetana
- sůl
- ocet
- cukr
- citron
- křen
- máslo
Postup:
Na přípravu omáčky můžeme využít recept zahuštěné světlé omáčky
- Z oleje a hladké mouky připravíme světlou jíšku,
- zalijeme ji vývarem z masa s mlékem,
- rozšleháme,
- přivedeme k varu a vaříme 20 minut.
- Přidáme smetanu, sůl, cukr, citronovou šťávu a omáčku přecedíme. Vložíme očištěný a nastrouhaný křen, máslo, přivedeme k varu a vaříme 5 minut.
Editace: 5.7.2011 - 10:06
Počet článků v kategorii: 15
Url:houbova-omacka