Okurková omáčka
Okurková omáčka recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo lépe vývaru z kostí (telecí, drůbeží maso s 1 mrkví, 5 dkg celeru, 1 petržel, 1 cibule)
- sůl
- 2 ks kyselých okůrků
- 1 dkg cukru moučka
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
- přidáme na kostečky nakrájenou okurku
- dle chuti osladíme
- omáčku prohřejeme
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Česneková omáčka z vývaru tradiční recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo vývaru z kostí
- sůl
- 3 stroučky česnkeku
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
- česnek oloupáme, rozkrájíme, posypeme solí a protlačíme lisem
- přidáme do základní omáčky a promícháme
- protože solíme česnek, není třeba solit omáčku
Svíčková omáčka recept
Ingredience:- 4 dkg másla
- 2 dkg petržele
- 2 dkg mrkve
- 3 dkg celeru
- 3 dkg cibule
- 4 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- kousek bobkového listu
- 3 dkg mouky hladké
- ocet
Postup:
- na másle podusíme nakrájenou zeleninu na látky
- přidáme cibuli
- smažíme až cibule počíná růžovět
- pak vše zasypeme moukou
- po opražení přidáme koření
- rozvaříme vývarem z kostí (či bujunové kostky)
- pak omáčku vaříme až do změknutí zeleniny
- vše přecedíme a zeleninu prolísujeme
- omáčku osolíme
- osladíme
- okyselíme
Svíčková omáčka je vhodná k sekané pečeni, či hovězímu masu.
Zeleninová omáčka recept
Ingredience:- 20 dkg zeleniny (chřest, celer, pórek, či míchaná zelenina)
- 3 dkg mouky hladké
- 4 dkg másla
- 0,5 litru vody (nebo vývaru z kostí, či z bujonové kostky)
- sůl
- petržel
Postup:
- zeleninu očistíme, opereme, pokrájíme na malé kousky
- tvrdší části zeleniny dáme vařit do osolené vody či vývaru z kostí, nebo bujonu
- měkké části podusíme na rozpuštěném másle
- podušenou zeleninu zaprášíme moukou
- pak jí necháme zpěnit, osolíme a přidáváme po částech vývar
- dostatečně zředěnou omáčku vaříme, až do změknutí zeleniny
- hotovou omáčku zjemníme žloutkem rozmíchaným v troše ochladlé omáčky
Rajská omáčka z domácích jablíček základní recept
Ingredience:- 3 dkg másla
- 3 dkg cibule
- 3 dkg mouky hladké
- 0,25 kg rajských jablek
- 2 lžíce rajského protlaku
- 3 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- špetka tymiánu
- malý kousek bobkového listu
- sůl
- 1 kávová lžička cukru
- ocet
Postup:
- na másle zpěníme cibuli
- přisypeme mouku
- osmažíme jíšku
- rozvaříme s voudou, lépe s vývarem masovým
- přidáme na čtvrtky rozkrájená jablíčka
- přidáme koření
- vše společně vaříme asi ještě 10 minut
- pak omáčku přecedíme a jablíčka prolísujeme
- omáčku ochutíme, osolíme, osladíme, okyselíme
- Používáme-li rajský protlak místo jablíček:
- nejdříve rozvaříme jíšku na hodně hustou omáčku
- necháme povařit
- přidáme protlak a prohřejeme
Citronová omáčka recept
Ingredience:- 4 dkg másla
- 4 dkg hladké mouky
- 0,5 litru vývaru z kostí, či masoxu - bujonu a zeleniny
- 0,25 litru smetany sladké, nebo mléka
- 2 ks žloutku
- sůl
Postup:
Viz světlá omáčka
Do světlé zahuštěné omáčky přidáme
- z 1/4 citronu nastrouhanou kůru (nutno dobře umýt, ale pokud máte nedůvěru, tak kůru do omáčky nedávejte)
- z půlky citronu šťávu
- 1 dkg cukru
- omáčka musí mít jemnou pikantní chuť
Date: 06.07.2011 - 11:29
Datum: / Monday, July 04, 2011 - 15:45
Počet článků v kategorii: 15
Url:okurkova-omacka