Hořčičná omáčka
Hořčičná omáčka recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo lépe vývaru z kostí (telecí, drůbeží maso s 1 mrkví, 5 dkg celeru, 1 petržel, 1 cibule)
- sůl
- 3 dkg cibule
- 2 lžíce hořčice
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
- přidáme nastrouhanou cibulku, hořčici a vše krátce povaříme
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Rajská omáčka z domácích jablíček základní recept
Ingredience:- 3 dkg másla
- 3 dkg cibule
- 3 dkg mouky hladké
- 0,25 kg rajských jablek
- 2 lžíce rajského protlaku
- 3 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- špetka tymiánu
- malý kousek bobkového listu
- sůl
- 1 kávová lžička cukru
- ocet
Postup:
- na másle zpěníme cibuli
- přisypeme mouku
- osmažíme jíšku
- rozvaříme s voudou, lépe s vývarem masovým
- přidáme na čtvrtky rozkrájená jablíčka
- přidáme koření
- vše společně vaříme asi ještě 10 minut
- pak omáčku přecedíme a jablíčka prolísujeme
- omáčku ochutíme, osolíme, osladíme, okyselíme
- Používáme-li rajský protlak místo jablíček:
- nejdříve rozvaříme jíšku na hodně hustou omáčku
- necháme povařit
- přidáme protlak a prohřejeme
Bílá omáčka základní recept
Ingredience:- 1/4 l vody, lépe vývaru z kostí a zeleniny, či kostka bujonu, nebo masoxu atd.
- 0,5 l mléka
- 4 dkg tuku
- 5 dkg mouky hladké
Postup:
- Na rozpálený tuk (máslo) dáme mouku a zpěníme až zbělí a zbaví se syrové vůně.
- Pak ji s postupným přiléváním vody rozmícháme, posolíme a necháme 20 minut vařit.
- Pak do vařící omáčky vmícháme mléko, dodáme chuti a necháme chvilku povařit.
- Omáčka musí být zahoustlá, krémovitá.
Zeleninová omáčka recept
Ingredience:- 20 dkg zeleniny (chřest, celer, pórek, či míchaná zelenina)
- 3 dkg mouky hladké
- 4 dkg másla
- 0,5 litru vody (nebo vývaru z kostí, či z bujonové kostky)
- sůl
- petržel
Postup:
- zeleninu očistíme, opereme, pokrájíme na malé kousky
- tvrdší části zeleniny dáme vařit do osolené vody či vývaru z kostí, nebo bujonu
- měkké části podusíme na rozpuštěném másle
- podušenou zeleninu zaprášíme moukou
- pak jí necháme zpěnit, osolíme a přidáváme po částech vývar
- dostatečně zředěnou omáčku vaříme, až do změknutí zeleniny
- hotovou omáčku zjemníme žloutkem rozmíchaným v troše ochladlé omáčky
Okurková omáčka recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo lépe vývaru z kostí (telecí, drůbeží maso s 1 mrkví, 5 dkg celeru, 1 petržel, 1 cibule)
- sůl
- 2 ks kyselých okůrků
- 1 dkg cukru moučka
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
- přidáme na kostečky nakrájenou okurku
- dle chuti osladíme
- omáčku prohřejeme
Česneková omáčka z vývaru tradiční recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo vývaru z kostí
- sůl
- 3 stroučky česnkeku
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
- česnek oloupáme, rozkrájíme, posypeme solí a protlačíme lisem
- přidáme do základní omáčky a promícháme
- protože solíme česnek, není třeba solit omáčku
Editace: 4.7.2011 - 15:42
Počet článků v kategorii: 15
Url:horcicna-omacka