Citronová omáčka
AD MOB
Citronová omáčka recept
Ingredience:- 4 dkg másla
- 4 dkg hladké mouky
- 0,5 litru vývaru z kostí, či masoxu - bujonu a zeleniny
- 0,25 litru smetany sladké, nebo mléka
- 2 ks žloutku
- sůl
Postup:
Viz světlá omáčka
Do světlé zahuštěné omáčky přidáme
- z 1/4 citronu nastrouhanou kůru (nutno dobře umýt, ale pokud máte nedůvěru, tak kůru do omáčky nedávejte)
- z půlky citronu šťávu
- 1 dkg cukru
- omáčka musí mít jemnou pikantní chuť
Date: 06.07.2011 - 11:29
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Omáčka s majoránkou recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo lépe vývaru z kostí (telecí, drůbeží maso s 1 mrkví, 5 dkg celeru, 1 petržel, 1 cibule)
- sůl
- majoránka
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
- přidáme mezi dlaněmi rozemnutou majoránku
- krátce povaříme
Svíčková omáčka recept
Ingredience:- 4 dkg másla
- 2 dkg petržele
- 2 dkg mrkve
- 3 dkg celeru
- 3 dkg cibule
- 4 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- kousek bobkového listu
- 3 dkg mouky hladké
- ocet
Postup:
- na másle podusíme nakrájenou zeleninu na látky
- přidáme cibuli
- smažíme až cibule počíná růžovět
- pak vše zasypeme moukou
- po opražení přidáme koření
- rozvaříme vývarem z kostí (či bujunové kostky)
- pak omáčku vaříme až do změknutí zeleniny
- vše přecedíme a zeleninu prolísujeme
- omáčku osolíme
- osladíme
- okyselíme
Svíčková omáčka je vhodná k sekané pečeni, či hovězímu masu.
Hořčičná omáčka recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo lépe vývaru z kostí (telecí, drůbeží maso s 1 mrkví, 5 dkg celeru, 1 petržel, 1 cibule)
- sůl
- 3 dkg cibule
- 2 lžíce hořčice
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
- přidáme nastrouhanou cibulku, hořčici a vše krátce povaříme
Koprová omáčka recept
Ingredience:- 0,25 l vody, lépe vývaru z kostí a atd.
- 0,25 l mléka
- 0,25 l smetany
- 4 dkg tuku (másla)
- 5 dkg mouky
- sůl
- ocet
- cukr
- 1 svazeček koprové nati
Postup:
- Na rozpálený tuk (máslo) dáme mouku a zpěníme až zbělí a zbaví se syrové vůně.
- Pak ji postupným přiléváním vody rozmícháme na kašičku, posolíme a necháme 20 minut vařit.
- Pak do vařící omáčky vmícháme mléko, dodáme chuti a necháme chvilku povařit i s koprem opláchnutým a na drobno nakrájeným.
- Omáčka musí být zahoustlá, krémovitá.
- Vlijeme a vmícháme smetanu.
Houbová omáčka recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo lépe vývaru z kostí (telecí, drůbeží maso s 1 mrkví, 5 dkg celeru, 1 petržel, 1 cibule)
- sůl
- 15 dkg čerstvých hub (hříbky, křemenáče atd.), nebo
- 1 dkg sušených hub
- 3 dkg cibule
- 1 dkg másla
- kmín
- zelená petržel
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
- čerstvé houby očistíme, omyjeme, nakrájíme na drobné kousky
- na másle zpěníme cibulku
- přidáme houby, kmín dusíme do měkka
- měkké houby přidáme do základní omáčky a povaříme
- do hotové omáčky přidáme nasekanou petržel
- Pokud přidáváme sušené houby:
- houby opereme
- houby namočíme na 2 hodiny do studené vody (lépe přes noc)
- pak je posekáme s trochou kmínu
- podusíme a přidáme do omáčky
Editace: 6.7.2011 - 11:47
Počet článků v kategorii: 15
Url:citronova-omacka
AD