Koprová omáčka
Koprová omáčka recept
Ingredience:- 0,25 l vody, lépe vývaru z kostí a atd.
- 0,25 l mléka
- 0,25 l smetany
- 4 dkg tuku (másla)
- 5 dkg mouky
- sůl
- ocet
- cukr
- 1 svazeček koprové nati
Postup:
- Na rozpálený tuk (máslo) dáme mouku a zpěníme až zbělí a zbaví se syrové vůně.
- Pak ji postupným přiléváním vody rozmícháme na kašičku, posolíme a necháme 20 minut vařit.
- Pak do vařící omáčky vmícháme mléko, dodáme chuti a necháme chvilku povařit i s koprem opláchnutým a na drobno nakrájeným.
- Omáčka musí být zahoustlá, krémovitá.
- Vlijeme a vmícháme smetanu.
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Křenová omáčka - chrenová omáčka recept
Ingredience:- olej
- mouka hladká
- vývar z masa
- mléko
- smetana
- sůl
- ocet
- cukr
- citron
- křen
- máslo
Postup:
Na přípravu omáčky můžeme využít recept zahuštěné světlé omáčky
- Z oleje a hladké mouky připravíme světlou jíšku,
- zalijeme ji vývarem z masa s mlékem,
- rozšleháme,
- přivedeme k varu a vaříme 20 minut.
- Přidáme smetanu, sůl, cukr, citronovou šťávu a omáčku přecedíme. Vložíme očištěný a nastrouhaný křen, máslo, přivedeme k varu a vaříme 5 minut.
Citronová omáčka recept
Ingredience:- 4 dkg másla
- 4 dkg hladké mouky
- 0,5 litru vývaru z kostí, či masoxu - bujonu a zeleniny
- 0,25 litru smetany sladké, nebo mléka
- 2 ks žloutku
- sůl
Postup:
Viz světlá omáčka
Do světlé zahuštěné omáčky přidáme
- z 1/4 citronu nastrouhanou kůru (nutno dobře umýt, ale pokud máte nedůvěru, tak kůru do omáčky nedávejte)
- z půlky citronu šťávu
- 1 dkg cukru
- omáčka musí mít jemnou pikantní chuť
Date: 06.07.2011 - 11:29
Bílá omáčka základní recept
Ingredience:- 1/4 l vody, lépe vývaru z kostí a zeleniny, či kostka bujonu, nebo masoxu atd.
- 0,5 l mléka
- 4 dkg tuku
- 5 dkg mouky hladké
Postup:
- Na rozpálený tuk (máslo) dáme mouku a zpěníme až zbělí a zbaví se syrové vůně.
- Pak ji s postupným přiléváním vody rozmícháme, posolíme a necháme 20 minut vařit.
- Pak do vařící omáčky vmícháme mléko, dodáme chuti a necháme chvilku povařit.
- Omáčka musí být zahoustlá, krémovitá.
Svíčková omáčka recept
Ingredience:- 4 dkg másla
- 2 dkg petržele
- 2 dkg mrkve
- 3 dkg celeru
- 3 dkg cibule
- 4 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- kousek bobkového listu
- 3 dkg mouky hladké
- ocet
Postup:
- na másle podusíme nakrájenou zeleninu na látky
- přidáme cibuli
- smažíme až cibule počíná růžovět
- pak vše zasypeme moukou
- po opražení přidáme koření
- rozvaříme vývarem z kostí (či bujunové kostky)
- pak omáčku vaříme až do změknutí zeleniny
- vše přecedíme a zeleninu prolísujeme
- omáčku osolíme
- osladíme
- okyselíme
Svíčková omáčka je vhodná k sekané pečeni, či hovězímu masu.
Hořčičná omáčka recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo lépe vývaru z kostí (telecí, drůbeží maso s 1 mrkví, 5 dkg celeru, 1 petržel, 1 cibule)
- sůl
- 3 dkg cibule
- 2 lžíce hořčice
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
- přidáme nastrouhanou cibulku, hořčici a vše krátce povaříme
Editace: 16.6.2011 - 21:12
Počet článků v kategorii: 15
Url:koprova-omacka