Zahuštěná světlá omáčka
Zahuštěná světlá omáčka základní recept pro množství dalších omáček
Ingredience:- 4 dkg másla
- 4 dkg hladké mouky
- 0,5 litru vývaru z kostí, či masoxu - bujonu a zeleniny
- 0,25 litru smetany sladké, nebo mléka
- 2 ks žloutku
- sůl
Postup:
- rozpustíme máslo a přidáme mouku
- vše zpěníme a mouka zbělí a pozbude syrové chutí
- vše po částech rozvaříme vývarem a osolíme
- necháme asi 15-20 minut povařit do krémovité hustoty
- v mléce či smetaně rozkvedláme žloutky a za stálého míchání je přilijeme do omáčky, ale už nevaříme, aby se žloutky nesrazily
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Omáčka zahuštěná zlatou jíškou základní recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo vývaru z kostí (telecí, kuře + kořenová zelenina)
- sůl
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
Křenová omáčka - chrenová omáčka recept
Ingredience:- olej
- mouka hladká
- vývar z masa
- mléko
- smetana
- sůl
- ocet
- cukr
- citron
- křen
- máslo
Postup:
Na přípravu omáčky můžeme využít recept zahuštěné světlé omáčky
- Z oleje a hladké mouky připravíme světlou jíšku,
- zalijeme ji vývarem z masa s mlékem,
- rozšleháme,
- přivedeme k varu a vaříme 20 minut.
- Přidáme smetanu, sůl, cukr, citronovou šťávu a omáčku přecedíme. Vložíme očištěný a nastrouhaný křen, máslo, přivedeme k varu a vaříme 5 minut.
Zeleninová omáčka recept
Ingredience:- 20 dkg zeleniny (chřest, celer, pórek, či míchaná zelenina)
- 3 dkg mouky hladké
- 4 dkg másla
- 0,5 litru vody (nebo vývaru z kostí, či z bujonové kostky)
- sůl
- petržel
Postup:
- zeleninu očistíme, opereme, pokrájíme na malé kousky
- tvrdší části zeleniny dáme vařit do osolené vody či vývaru z kostí, nebo bujonu
- měkké části podusíme na rozpuštěném másle
- podušenou zeleninu zaprášíme moukou
- pak jí necháme zpěnit, osolíme a přidáváme po částech vývar
- dostatečně zředěnou omáčku vaříme, až do změknutí zeleniny
- hotovou omáčku zjemníme žloutkem rozmíchaným v troše ochladlé omáčky
Koprová omáčka recept
Ingredience:- 0,25 l vody, lépe vývaru z kostí a atd.
- 0,25 l mléka
- 0,25 l smetany
- 4 dkg tuku (másla)
- 5 dkg mouky
- sůl
- ocet
- cukr
- 1 svazeček koprové nati
Postup:
- Na rozpálený tuk (máslo) dáme mouku a zpěníme až zbělí a zbaví se syrové vůně.
- Pak ji postupným přiléváním vody rozmícháme na kašičku, posolíme a necháme 20 minut vařit.
- Pak do vařící omáčky vmícháme mléko, dodáme chuti a necháme chvilku povařit i s koprem opláchnutým a na drobno nakrájeným.
- Omáčka musí být zahoustlá, krémovitá.
- Vlijeme a vmícháme smetanu.
Hořčičná omáčka recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo lépe vývaru z kostí (telecí, drůbeží maso s 1 mrkví, 5 dkg celeru, 1 petržel, 1 cibule)
- sůl
- 3 dkg cibule
- 2 lžíce hořčice
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
- přidáme nastrouhanou cibulku, hořčici a vše krátce povaříme
Datum: / Tuesday, July 05, 2011 - 13:48
Počet článků v kategorii: 15
Url:zahustena-svetla-omacka