Játrová omáčka
Játrová omáčka (smetanová) nešizená recept
Ingredience:- olej
- cibule
- kmín
- mouka hladká
- vývar z masa
- játra (hovězí, vepřová nebo drůbeží)
- sůl
- mléko
- smetana
Postup:
- Syrová játra rozemeleme a rozmícháme v malém množství vody nebo vývaru.
- Na tuku zpěníme očištěnou a na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a opražíme do růžova.
- Zalijeme vývarem z masa, prošleháme, přidáme kmín, sůl, přivedeme k varu a vaříme 15 minut.
- Přes síto přecedíme, přidáme játra s vodou, přivedeme k varu a vaříme 15 minut.
- Podle chuti osolíme, opět přivedeme k varu a ještě 5 minut vaříme. Pokud chceme mít omáčku smetanovou, místo vody přilijeme mléko, přivedeme k varu a zahustíme smetanou.
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Citronová omáčka recept
Ingredience:- 4 dkg másla
- 4 dkg hladké mouky
- 0,5 litru vývaru z kostí, či masoxu - bujonu a zeleniny
- 0,25 litru smetany sladké, nebo mléka
- 2 ks žloutku
- sůl
Postup:
Viz světlá omáčka
Do světlé zahuštěné omáčky přidáme
- z 1/4 citronu nastrouhanou kůru (nutno dobře umýt, ale pokud máte nedůvěru, tak kůru do omáčky nedávejte)
- z půlky citronu šťávu
- 1 dkg cukru
- omáčka musí mít jemnou pikantní chuť
Date: 06.07.2011 - 11:29
Svíčková omáčka recept
Ingredience:- 4 dkg másla
- 2 dkg petržele
- 2 dkg mrkve
- 3 dkg celeru
- 3 dkg cibule
- 4 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- kousek bobkového listu
- 3 dkg mouky hladké
- ocet
Postup:
- na másle podusíme nakrájenou zeleninu na látky
- přidáme cibuli
- smažíme až cibule počíná růžovět
- pak vše zasypeme moukou
- po opražení přidáme koření
- rozvaříme vývarem z kostí (či bujunové kostky)
- pak omáčku vaříme až do změknutí zeleniny
- vše přecedíme a zeleninu prolísujeme
- omáčku osolíme
- osladíme
- okyselíme
Svíčková omáčka je vhodná k sekané pečeni, či hovězímu masu.
Omáčka zahuštěná zlatou jíškou základní recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo vývaru z kostí (telecí, kuře + kořenová zelenina)
- sůl
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
Křenová omáčka - chrenová omáčka recept
Ingredience:- olej
- mouka hladká
- vývar z masa
- mléko
- smetana
- sůl
- ocet
- cukr
- citron
- křen
- máslo
Postup:
Na přípravu omáčky můžeme využít recept zahuštěné světlé omáčky
- Z oleje a hladké mouky připravíme světlou jíšku,
- zalijeme ji vývarem z masa s mlékem,
- rozšleháme,
- přivedeme k varu a vaříme 20 minut.
- Přidáme smetanu, sůl, cukr, citronovou šťávu a omáčku přecedíme. Vložíme očištěný a nastrouhaný křen, máslo, přivedeme k varu a vaříme 5 minut.
Houbová omáčka recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo lépe vývaru z kostí (telecí, drůbeží maso s 1 mrkví, 5 dkg celeru, 1 petržel, 1 cibule)
- sůl
- 15 dkg čerstvých hub (hříbky, křemenáče atd.), nebo
- 1 dkg sušených hub
- 3 dkg cibule
- 1 dkg másla
- kmín
- zelená petržel
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
- čerstvé houby očistíme, omyjeme, nakrájíme na drobné kousky
- na másle zpěníme cibulku
- přidáme houby, kmín dusíme do měkka
- měkké houby přidáme do základní omáčky a povaříme
- do hotové omáčky přidáme nasekanou petržel
- Pokud přidáváme sušené houby:
- houby opereme
- houby namočíme na 2 hodiny do studené vody (lépe přes noc)
- pak je posekáme s trochou kmínu
- podusíme a přidáme do omáčky
Editace: 5.7.2011 - 13:35
Počet článků v kategorii: 15
Url:jatrova-omacka