Česneková omáčka
Česneková omáčka z vývaru tradiční recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo vývaru z kostí
- sůl
- 3 stroučky česnkeku
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
- česnek oloupáme, rozkrájíme, posypeme solí a protlačíme lisem
- přidáme do základní omáčky a promícháme
- protože solíme česnek, není třeba solit omáčku
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Citronová omáčka recept
Ingredience:- 4 dkg másla
- 4 dkg hladké mouky
- 0,5 litru vývaru z kostí, či masoxu - bujonu a zeleniny
- 0,25 litru smetany sladké, nebo mléka
- 2 ks žloutku
- sůl
Postup:
Viz světlá omáčka
Do světlé zahuštěné omáčky přidáme
- z 1/4 citronu nastrouhanou kůru (nutno dobře umýt, ale pokud máte nedůvěru, tak kůru do omáčky nedávejte)
- z půlky citronu šťávu
- 1 dkg cukru
- omáčka musí mít jemnou pikantní chuť
Date: 06.07.2011 - 11:29
Zahuštěná světlá omáčka základní recept pro množství dalších omáček
Ingredience:- 4 dkg másla
- 4 dkg hladké mouky
- 0,5 litru vývaru z kostí, či masoxu - bujonu a zeleniny
- 0,25 litru smetany sladké, nebo mléka
- 2 ks žloutku
- sůl
Postup:
- rozpustíme máslo a přidáme mouku
- vše zpěníme a mouka zbělí a pozbude syrové chutí
- vše po částech rozvaříme vývarem a osolíme
- necháme asi 15-20 minut povařit do krémovité hustoty
- v mléce či smetaně rozkvedláme žloutky a za stálého míchání je přilijeme do omáčky, ale už nevaříme, aby se žloutky nesrazily
Játrová omáčka (smetanová) nešizená recept
Ingredience:- olej
- cibule
- kmín
- mouka hladká
- vývar z masa
- játra (hovězí, vepřová nebo drůbeží)
- sůl
- mléko
- smetana
Postup:
- Syrová játra rozemeleme a rozmícháme v malém množství vody nebo vývaru.
- Na tuku zpěníme očištěnou a na kostičky nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a opražíme do růžova.
- Zalijeme vývarem z masa, prošleháme, přidáme kmín, sůl, přivedeme k varu a vaříme 15 minut.
- Přes síto přecedíme, přidáme játra s vodou, přivedeme k varu a vaříme 15 minut.
- Podle chuti osolíme, opět přivedeme k varu a ještě 5 minut vaříme. Pokud chceme mít omáčku smetanovou, místo vody přilijeme mléko, přivedeme k varu a zahustíme smetanou.
Omáčka s majoránkou recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo lépe vývaru z kostí (telecí, drůbeží maso s 1 mrkví, 5 dkg celeru, 1 petržel, 1 cibule)
- sůl
- majoránka
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
- přidáme mezi dlaněmi rozemnutou majoránku
- krátce povaříme
Okurková omáčka recept
Ingredience:- 3 dkg mouky hladké
- 3 dkg tuku
- 0,5 litru vody, nebo lépe vývaru z kostí (telecí, drůbeží maso s 1 mrkví, 5 dkg celeru, 1 petržel, 1 cibule)
- sůl
- 2 ks kyselých okůrků
- 1 dkg cukru moučka
Postup:
- mouku nasypeme na rozpuštěný tuku a opražíme do růžova
- zalijeme jí a za stálého mícháníé rozvaříme, až je omáčka hladká
- osolíme jí a vaříme asi 20 minut
- přidáme na kostečky nakrájenou okurku
- dle chuti osladíme
- omáčku prohřejeme
Editace: 4.7.2011 - 15:43
Počet článků v kategorii: 15
Url:cesnekova-omacka