Hruškový kompot
Hruškový kompot recept
Ingredience:- 2 kg oloupaných hrušek
- 3/4 l vody
- 30 dkg cukru
- na špičku nože kyseliny citronové
- sterilizujeme při +80°C 30 minut
- na 1 litr vody 40 dkg cukru
Postup:
- Hrušky mají být jednoho druhu, zatvrdlé.
- Plody mohou být různě veliké.
- Před loupáním hrušek si nachystáme vodu s kyselinou citronovou (na špičku nože na 1 litr kyseliny), do které pokládáme oloupané hrušky.
- Tvrdé hrušky předem v okyselené vodě povaříme.
- Jsou li zralejší, rovnáme je do sklenic bez předvaření.
- Zaléváme cukerným roztokem.
- Sterilizujeme.
- Můžeme přidat plody šípku, nebo šťávu z brusinek.
12LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Brusinkový kompot recept
Brusinky dobře rosolují a nekazí se díky dostatku kyselin a pektinů. Ingredience:- 1 kg ovoce
- 30-40 dkg cukru
Postup:
Brusinky omyjeme, přebereme a bez vody postavíme na plotnu až pustí šťávu. Pak přidáme cukr a vaříme 10 minut. Plní se za horka a hned můžeme víčkovat. Můžeme přidat i skořici.
Angreštový jam recept
Ingredience:- 1 kg ovoce
- 50-70 dkg cukru
Postup:
Angrešt i cukru rozdělíme na poloviny. Polovinu angreštu umeleme a dáme rozvařit s polovinou cukru. Druhou část angreštu rozkrájíme na poloviny a přidáme i s druhou polovinou a vaříme až do rosolovitého stavu.
Dýňový kompot recept
Ingredience:- 75 dkg očištěné dýně
- 1/2 l 4% octa
- 1/2 l vody
- 50 dkg cukru
- 2 citrony
- několik hřebíčků
- kousek skořice
Postup:
Zralou dýni rozkrájíme na měsíčky. Odstraníme slupku a měkký vnitřek. Pak dužninu nakrájíme na kostky. Zalijeme v nádobě roztokem octa, cukru a vody, zatížíme a necháme v roztoku 2 dny odležet. Pak roztok scedíme a dáme převařit. Do vařícího roztoku vhazujeme po částech dýni a povaříme, až zesklovatí. Pak dýni vyjmeme a dáme do sklenic. Prokládáme ji citronem na kolečka rozkrájeným zbaveným jader. Zbylou šťávu svaříme, až je syrupovitá a nalijeme do sklenic na prochladlou dýni.
Jahodový kompot recept
Ingredience:- 2 kg jahod
- 1/4 l vody
- 85 dkg cukru
- sterilizujeme při +80°C 20 minut
Postup:
- Na kompot jsou vhodné menší jahody, pěkně vybarvené, čisté.
- Cukr s vodou rozvaříme a házíme do něj po částech jahody bez stopek a zahřejeme do varu.
- Pak sundáme z plotny, jahody vybereme do porcelánové mísy kvůli ochlazení.
- Pak je zalijeme zchladlým cukerným roztokem.
- Druhý den vložíme do sklenic.
- Sterilizujeme, jahody zůstanou ponořeny a nevyplavou.
Malinová marmeláda recept
Ingredience:- 1 kg ovoce
- 30-40 dkg cukru
Postup:
- Maliny prolisujeme za syrova.
- Předem rozvařené dají více marmelády, ale nebudou tak jemné.
- Za syrova se špatně lisují a je dobré je lisovat s rybízem.
- Vaříme nejdříve bez cukru, po zhoustnutí přidáme cukr a vaříme jen 5-7 minut.
- Rybízu můžeme přidat kolik chceme, ale malinová marmeláda ze samých malin je nejlepší.
- Vynikající je v koblihách, ale musí být tuhá, jinak teče.
Editace: 16.6.2011 - 09:19
Počet článků v kategorii: 12
Url:hruskovy-kompot