Angreštový kompot
Angreštový kompot recept
Ingredience:- 5 kg ovoce
- 75 dkg cukru krystal
- 1 1/2 litru vody
- Sterilizace při +85°C po dobu 20 minut
Postup:
Zralý, ale tvrdý angrešt zbavíme okvětí a stopek, můžeme i propíchnout, aby nepukal, urovnáme do sklenic, prosypeme cukrem, zalijeme vodou, zavíčkujeme a sterilizujeme. Někdo sklenice po sterilizaci obrací víčkem dolů po dobu než vychladnou, na studenou vlhkou utěrku. Kontrolu těsnosti poznáme podle poklepu na víčko. Netěsné víčko má plechový dutý zvuk.
12LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Původ, pěstování a zpracování ananasu
Ananas je tropické ovoce pocházející z Jižní Ameriky.
Ananas - jak se co dělá - video
Ve videu se dozvíme a uvidíme celé zpracování ananasu od pěstování, sklizně, mytí, třídění, až po konečnou úpravu.Broskvový jam recept
Ingredience:- 1 kg odpeckovaného ovoce
- 50 dkg cukru
- 1/4 l šťávy z rybízu, nebo jablek
Postup:
Ovoce (i bez slupky) pokrájíme na kousky a prosypeme jemným cukrem. Necháme do druhého dne uležet. Pak šťávu scedíme, přidáme šťávu z rybízu, či jablek a zahušťujeme až se obsah zmenší na 1/3. Přidáme ovoce a vaříme až do rosolovitého stavu.
Malinová marmeláda recept
Ingredience:- 1 kg ovoce
- 30-40 dkg cukru
Postup:
- Maliny prolisujeme za syrova.
- Předem rozvařené dají více marmelády, ale nebudou tak jemné.
- Za syrova se špatně lisují a je dobré je lisovat s rybízem.
- Vaříme nejdříve bez cukru, po zhoustnutí přidáme cukr a vaříme jen 5-7 minut.
- Rybízu můžeme přidat kolik chceme, ale malinová marmeláda ze samých malin je nejlepší.
- Vynikající je v koblihách, ale musí být tuhá, jinak teče.
Borůvková marmeláda recept
Ingredience:- 1 kg borůvek
- 10-25 dkg cukru
Postup:
Na marmeládu se může ovoce prolisovat. Vaříme až zhoustne kaše na poloviční objem. Pak přidáme cukr. Povaříme tak dlouho, až se kapka kaše neroztéká na talíři. Naléváme do sklenic a zavíčkujeme. Povidla do husta uvařená nemusíme již sladit.
Jablkový kompot recept
Ingredience:- 2 kg jblek
- 3/4 l vody
- 20-25 dkg cukru
- sterilizujeme při +80°C 20 až 30 minut dle tvrdosti ovoce
Postup:
- Na kompot jsou vhodná jablka s jemnou bílou dužninou, nepřezrálá,bez hniloby a jiného poškození.
- Jablka loupeme, čtvrtíme, vykrojíme jaderníky.
- Aby nezačala hnědnout, vhazujeme je do okyselené vody (na špičku nože kyseliny citronové).
- Ve sklenicích je pak okamžitě zaléváme cukerným roztokem.
- Sterizizujeme.
Editace: 16.6.2011 - 07:48
Počet článků v kategorii: 12
Url:angrestovy-kompot