Jahodový kompot
Jahodový kompot recept
Ingredience:- 2 kg jahod
- 1/4 l vody
- 85 dkg cukru
- sterilizujeme při +80°C 20 minut
Postup:
- Na kompot jsou vhodné menší jahody, pěkně vybarvené, čisté.
- Cukr s vodou rozvaříme a házíme do něj po částech jahody bez stopek a zahřejeme do varu.
- Pak sundáme z plotny, jahody vybereme do porcelánové mísy kvůli ochlazení.
- Pak je zalijeme zchladlým cukerným roztokem.
- Druhý den vložíme do sklenic.
- Sterilizujeme, jahody zůstanou ponořeny a nevyplavou.
12LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Hruškový kompot recept
Ingredience:- 2 kg oloupaných hrušek
- 3/4 l vody
- 30 dkg cukru
- na špičku nože kyseliny citronové
- sterilizujeme při +80°C 30 minut
- na 1 litr vody 40 dkg cukru
Postup:
- Hrušky mají být jednoho druhu, zatvrdlé.
- Plody mohou být různě veliké.
- Před loupáním hrušek si nachystáme vodu s kyselinou citronovou (na špičku nože na 1 litr kyseliny), do které pokládáme oloupané hrušky.
- Tvrdé hrušky předem v okyselené vodě povaříme.
- Jsou li zralejší, rovnáme je do sklenic bez předvaření.
- Zaléváme cukerným roztokem.
- Sterilizujeme.
- Můžeme přidat plody šípku, nebo šťávu z brusinek.
Angreštový kompot recept
Ingredience:- 5 kg ovoce
- 75 dkg cukru krystal
- 1 1/2 litru vody
- Sterilizace při +85°C po dobu 20 minut
Postup:
Zralý, ale tvrdý angrešt zbavíme okvětí a stopek, můžeme i propíchnout, aby nepukal, urovnáme do sklenic, prosypeme cukrem, zalijeme vodou, zavíčkujeme a sterilizujeme. Někdo sklenice po sterilizaci obrací víčkem dolů po dobu než vychladnou, na studenou vlhkou utěrku. Kontrolu těsnosti poznáme podle poklepu na víčko. Netěsné víčko má plechový dutý zvuk.
Jablečná přesnídávka
- 5 kg oloupaných jablek
- 3 balíčky vanilkového pudinku
- 0,5 kg cukru
- 1,5 l vody
Jablka rozvaříme ve vodě, vychladlé rozmixujeme. Přidáme cukr a uvedeme do varu. Ve vodě rozmícháme puding a vlijeme do rozmixovaných jablek. Nalejeme do sklenic a sterilujeme 20 min. při 80 st. C.
K jablečnému základu můžeme přidat rozvařené a rozmixované broskve nebo jahody nebo meruňky.
Angreštový jam recept
Ingredience:- 1 kg ovoce
- 50-70 dkg cukru
Postup:
Angrešt i cukru rozdělíme na poloviny. Polovinu angreštu umeleme a dáme rozvařit s polovinou cukru. Druhou část angreštu rozkrájíme na poloviny a přidáme i s druhou polovinou a vaříme až do rosolovitého stavu.
Borůvková marmeláda recept
Ingredience:- 1 kg borůvek
- 10-25 dkg cukru
Postup:
Na marmeládu se může ovoce prolisovat. Vaříme až zhoustne kaše na poloviční objem. Pak přidáme cukr. Povaříme tak dlouho, až se kapka kaše neroztéká na talíři. Naléváme do sklenic a zavíčkujeme. Povidla do husta uvařená nemusíme již sladit.
Datum: / Thursday, June 16, 2011 - 9:45
Počet článků v kategorii: 12
Url:jahodovy-kompot