Brusinkový kompot
Brusinkový kompot recept
Brusinky dobře rosolují a nekazí se díky dostatku kyselin a pektinů. Ingredience:- 1 kg ovoce
- 30-40 dkg cukru
Postup:
Brusinky omyjeme, přebereme a bez vody postavíme na plotnu až pustí šťávu. Pak přidáme cukr a vaříme 10 minut. Plní se za horka a hned můžeme víčkovat. Můžeme přidat i skořici.
12LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Angreštový jam recept
Ingredience:- 1 kg ovoce
- 50-70 dkg cukru
Postup:
Angrešt i cukru rozdělíme na poloviny. Polovinu angreštu umeleme a dáme rozvařit s polovinou cukru. Druhou část angreštu rozkrájíme na poloviny a přidáme i s druhou polovinou a vaříme až do rosolovitého stavu.
Borůvková marmeláda recept
Ingredience:- 1 kg borůvek
- 10-25 dkg cukru
Postup:
Na marmeládu se může ovoce prolisovat. Vaříme až zhoustne kaše na poloviční objem. Pak přidáme cukr. Povaříme tak dlouho, až se kapka kaše neroztéká na talíři. Naléváme do sklenic a zavíčkujeme. Povidla do husta uvařená nemusíme již sladit.
Malinová marmeláda recept
Ingredience:- 1 kg ovoce
- 30-40 dkg cukru
Postup:
- Maliny prolisujeme za syrova.
- Předem rozvařené dají více marmelády, ale nebudou tak jemné.
- Za syrova se špatně lisují a je dobré je lisovat s rybízem.
- Vaříme nejdříve bez cukru, po zhoustnutí přidáme cukr a vaříme jen 5-7 minut.
- Rybízu můžeme přidat kolik chceme, ale malinová marmeláda ze samých malin je nejlepší.
- Vynikající je v koblihách, ale musí být tuhá, jinak teče.
Hruškový kompot recept
Ingredience:- 2 kg oloupaných hrušek
- 3/4 l vody
- 30 dkg cukru
- na špičku nože kyseliny citronové
- sterilizujeme při +80°C 30 minut
- na 1 litr vody 40 dkg cukru
Postup:
- Hrušky mají být jednoho druhu, zatvrdlé.
- Plody mohou být různě veliké.
- Před loupáním hrušek si nachystáme vodu s kyselinou citronovou (na špičku nože na 1 litr kyseliny), do které pokládáme oloupané hrušky.
- Tvrdé hrušky předem v okyselené vodě povaříme.
- Jsou li zralejší, rovnáme je do sklenic bez předvaření.
- Zaléváme cukerným roztokem.
- Sterilizujeme.
- Můžeme přidat plody šípku, nebo šťávu z brusinek.
Angreštový kompot recept
Ingredience:- 5 kg ovoce
- 75 dkg cukru krystal
- 1 1/2 litru vody
- Sterilizace při +85°C po dobu 20 minut
Postup:
Zralý, ale tvrdý angrešt zbavíme okvětí a stopek, můžeme i propíchnout, aby nepukal, urovnáme do sklenic, prosypeme cukrem, zalijeme vodou, zavíčkujeme a sterilizujeme. Někdo sklenice po sterilizaci obrací víčkem dolů po dobu než vychladnou, na studenou vlhkou utěrku. Kontrolu těsnosti poznáme podle poklepu na víčko. Netěsné víčko má plechový dutý zvuk.
Datum: / Thursday, June 16, 2011 - 8:35
Počet článků v kategorii: 12
Url:brusinkovy-kompot