Ananas původ a zpracování
AD MOB
Původ, pěstování a zpracování ananasu
Ananas je tropické ovoce pocházející z Jižní Ameriky.
Ananas - jak se co dělá - video
Ve videu se dozvíme a uvidíme celé zpracování ananasu od pěstování, sklizně, mytí, třídění, až po konečnou úpravu.12LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Dýňový kompot recept
Ingredience:- 75 dkg očištěné dýně
- 1/2 l 4% octa
- 1/2 l vody
- 50 dkg cukru
- 2 citrony
- několik hřebíčků
- kousek skořice
Postup:
Zralou dýni rozkrájíme na měsíčky. Odstraníme slupku a měkký vnitřek. Pak dužninu nakrájíme na kostky. Zalijeme v nádobě roztokem octa, cukru a vody, zatížíme a necháme v roztoku 2 dny odležet. Pak roztok scedíme a dáme převařit. Do vařícího roztoku vhazujeme po částech dýni a povaříme, až zesklovatí. Pak dýni vyjmeme a dáme do sklenic. Prokládáme ji citronem na kolečka rozkrájeným zbaveným jader. Zbylou šťávu svaříme, až je syrupovitá a nalijeme do sklenic na prochladlou dýni.
Angreštový jam recept
Ingredience:- 1 kg ovoce
- 50-70 dkg cukru
Postup:
Angrešt i cukru rozdělíme na poloviny. Polovinu angreštu umeleme a dáme rozvařit s polovinou cukru. Druhou část angreštu rozkrájíme na poloviny a přidáme i s druhou polovinou a vaříme až do rosolovitého stavu.
Jablkový kompot recept
Ingredience:- 2 kg jblek
- 3/4 l vody
- 20-25 dkg cukru
- sterilizujeme při +80°C 20 až 30 minut dle tvrdosti ovoce
Postup:
- Na kompot jsou vhodná jablka s jemnou bílou dužninou, nepřezrálá,bez hniloby a jiného poškození.
- Jablka loupeme, čtvrtíme, vykrojíme jaderníky.
- Aby nezačala hnědnout, vhazujeme je do okyselené vody (na špičku nože kyseliny citronové).
- Ve sklenicích je pak okamžitě zaléváme cukerným roztokem.
- Sterizizujeme.
Angreštový kompot recept
Ingredience:- 5 kg ovoce
- 75 dkg cukru krystal
- 1 1/2 litru vody
- Sterilizace při +85°C po dobu 20 minut
Postup:
Zralý, ale tvrdý angrešt zbavíme okvětí a stopek, můžeme i propíchnout, aby nepukal, urovnáme do sklenic, prosypeme cukrem, zalijeme vodou, zavíčkujeme a sterilizujeme. Někdo sklenice po sterilizaci obrací víčkem dolů po dobu než vychladnou, na studenou vlhkou utěrku. Kontrolu těsnosti poznáme podle poklepu na víčko. Netěsné víčko má plechový dutý zvuk.
Brusinkový kompot recept
Brusinky dobře rosolují a nekazí se díky dostatku kyselin a pektinů. Ingredience:- 1 kg ovoce
- 30-40 dkg cukru
Postup:
Brusinky omyjeme, přebereme a bez vody postavíme na plotnu až pustí šťávu. Pak přidáme cukr a vaříme 10 minut. Plní se za horka a hned můžeme víčkovat. Můžeme přidat i skořici.
Editace: 5.7.2020 - 11:01
Počet článků v kategorii: 12
Url:ananas-puvod-zpracovani
AD