Vsetínská kyselica
Vsetínská kyselica - polévka recept na přípravu
Z historie: Na Valašsku se muselo velmi tvrdě a těžce pracovat a proto jídlo muselo být lehce stravitelné, ale zároveň velmi syté a zdravé, bez nutnosti vařit další hlavní jídlo, na které již nebyl čas.Kyselica toto splňovala nejlépe.
Složení:
- 200g kosti (koleno, maso - uzené vepřové),či klobásky
- hříbky sušené(musí se předem namočit), nebo čerstvé (václavky)
- 300g zemáků nakrájených na kostečky
- 400g kysaného zelí i se zelnicú (lák, ve kterém je zelí ponořeno)
- 1/2 litru šlehačky, či smetany, která se pak zahustí moukou
- 2 užičky hladké mouky na zatřepání
- sůl
- vegeta
- pepř
- sušený česnek
Postup: Vyvaří se kosti (koleno, maso - uzené), pak se vytáhne a dájí se do té samé vody vařit hřiby a pak se přidají zemáky (nejlepší jsou zavařené václavky, ty se mohou vařit jen s bramborama, pokud budou sušené, budou to trvat déle.
Po 5 minutách přidáme vymačkané kyselé zelí, nadrobno nakrájené a necháme tak ještě 5-10 minut povařit.
Potom vlijeme do toho aspoň 1/2 litru zatřepané šlehačky (do které rozmícháme 2 lžíce hladké mouky), nebo může být i smetana.
Necháme povařit 5 minut a nakonec tam přidáme nakrájené uzené (maso, nebo nejlépe žebro) podle chuti dolijeme zelnicu a dochutíme solí, vegetou, pepřem,(můžeme přidat sušeného česneku, ne čerstvý, přerazil by chuť). Necháme přejít varem a po vypnutí plotny tam rozdrtíme majoránku! Mńam, Mńam :)))
Upozornění: zelí musí být vymačkané od zelnice, jinak by se šlehačka srazila. Zelnica sa tam leje až po tom co šlehačka přejde varem.
12LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Slepičí polévka pravá - hodová - recept
Složení:- 1/2 větší slepice (1,5 kg)
- 1,5 l vody
- 1 cibule se slupkou
- 1 mrkev
- 1 celer
- 1 petržel
- 3 stroučky česneku
- 5 až 10 kuliček celého pepře (dle zvyku)
- sůl
- nudličky
Postup:
Slepici omyjeme, naporcujeme a vložíme do většího hrnce (aby nám tam vše vlezlo) s vodou, přidáme sůl, cibuli, česnek a vaříme (asi 3 hodiny) až je slepičí maso skoro měkké.
Pak přidáme kořenovou zeleninu a maso dovaříme.
Nakonec polévku můžeme přecedit a tím jí zbavit možných úlomků kostí atd. Nudle můžeme uvařit zvlášť a přidat nyní do polévky.
Zdravá polévka s čerstvých rajských jablíček
Ingredience:- 1,5 litru vody, nebo lépe vývar z kostí
- 50 dkg čerstvých rajčat
- 2 dkg cibule
- sůl
- 4 dkg tuku
- 4 dkg mouky na jíšku
- podle chuti ocet, nebo sladké, či kyselé mléko
Postup:
Opláchneme rajská jablka, pokrájíme a dusíme, či vaříme.
Odvar procedíme - protlačíme přes cedník do vývaru. Zahustíme jíškou, přidáme smaženou cibulku a dle chuti přidáme ocet, nebo kyselé mléko.
Pro větší zahuštění polévky může přidat těstoviny, nebo rýži.
POLÉVKA HRÁŠKOVÝ KRÉM
Ingredience:- máslo
- mouka hladká
- mléko
- hrášek sterilovaný (mražený nebo čerstvý)
- sůl
- petr. nať
- žemle
Postup:
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vodou nebo vývarem, rozšleháme osolíme, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Přidáme mléko, prolisovaný sterilovaný hrášek i s nálevem (mražený nebo čerstvý vaříme v polévce a po změknutí promixujeme v hladkou kaši). Přidáme nasekanou petrželovou nať, přivedeme do varu dalším 5 minut. Podáváme s nakrájenou a nasucho opraženou žemlí.
Mléčná polévka s dbrobením recept
Ingredience:3/4 litru mléka
3/4 litru vody
2 vejce
15 dkg mouky
sůl
Drobení:
připravíme ze 2 vajec a 15 dkg mouky.
Postup:
Do vroucí vody přidáme sůl a zavaříme drobení. Povaříme a zalijeme mlékem.
PÓRKOVÁ POLÉVKA
- 1 ks pórku
- olej
- 6 kostek taveného sýru
- 3 ks brambory
- mouka hladká
- sůl, pepř mletý
- lísteček máty
Na kolečka nakrájený pórek dozlatova osmahneme na oleji ( čím více osmahneme tím je lepší), zasypeme hladkou moukou, uděláme jíšku, kterou zalijeme vodou, dobře promícháme a rozvaříme. Přidáme brambory nakrájené na kostky a tavený sýr rozškvedlaný v troše vody. Dochutíme solí a mletým pepřem.. Doprostřed talíře na vůni, chuť a ozdobu dáme lístek máty.
Editace: 9.6.2011 - 14:10
Počet článků v kategorii: 12
Url:vsetinska-kyselica