Hanácká kyselica starodávná
Kyselica z Hané - starodávný mlynářčin recept
Složení:- 300g kysaného zelí
- 200g klobásy
- 300g brambor
- 0,5 litru smetany
- houby (sušené nutno namočit)
- sůl
- kmín
- bobkový list
Postup:
Kysané zelí propláchneme, překrájíme a dáme vařit do osolené vody s kmínem. Zvlášť uvaříme brambory nakrájené na kostky. Ve smetaně rozšleháme hladkou mouku, za stálého šlehání ji přilijeme k poloměkkému zelí, přidáme houby ( sušené - namočené a povařené) a vaříme asi půl hodiny. Přidáme uvařené brambory.Dochutíme vývarem z bobkového listu. Můžeme přidat zakysanou smetanu a nakrájenou, na tuku osmahnutou klobásku.
12LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
POLÉVKA Z VAJEČNÉ JÍŠKY - hanácká receptůra
Velmi rychlá, jednoduchá a výborná polévka!Složení:
- kořenová zelenina
- sůl
- kmín
- olej
- mouka hladká
- 2 vejce
- petrželová nať
Postup:
Z oleje a hladké mouky připravíme světlou jíšku, vmícháme rozšlehané vejce, necháme srazit a vysušit. Vaječnou jíšku zalijeme masovým vývarem nebo vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme kmín, nastrouhanou zeleninu a vaříme. Nakonec do polévky dáme petrželovou nať.
Vsetínská kyselica - polévka recept na přípravu
Z historie: Na Valašsku se muselo velmi tvrdě a těžce pracovat a proto jídlo muselo být lehce stravitelné, ale zároveň velmi syté a zdravé, bez nutnosti vařit další hlavní jídlo, na které již nebyl čas.Kyselica toto splňovala nejlépe.
Složení:
- 200g kosti (koleno, maso - uzené vepřové),či klobásky
- hříbky sušené(musí se předem namočit), nebo čerstvé (václavky)
- 300g zemáků nakrájených na kostečky
- 400g kysaného zelí i se zelnicú (lák, ve kterém je zelí ponořeno)
- 1/2 litru šlehačky, či smetany, která se pak zahustí moukou
- 2 užičky hladké mouky na zatřepání
- sůl
- vegeta
- pepř
- sušený česnek
Postup: Vyvaří se kosti (koleno, maso - uzené), pak se vytáhne a dájí se do té samé vody vařit hřiby a pak se přidají zemáky (nejlepší jsou zavařené václavky, ty se mohou vařit jen s bramborama, pokud budou sušené, budou to trvat déle.
Po 5 minutách přidáme vymačkané kyselé zelí, nadrobno nakrájené a necháme tak ještě 5-10 minut povařit.
Potom vlijeme do toho aspoň 1/2 litru zatřepané šlehačky (do které rozmícháme 2 lžíce hladké mouky), nebo může být i smetana.
Necháme povařit 5 minut a nakonec tam přidáme nakrájené uzené (maso, nebo nejlépe žebro) podle chuti dolijeme zelnicu a dochutíme solí, vegetou, pepřem,(můžeme přidat sušeného česneku, ne čerstvý, přerazil by chuť). Necháme přejít varem a po vypnutí plotny tam rozdrtíme majoránku! Mńam, Mńam :)))
Upozornění: zelí musí být vymačkané od zelnice, jinak by se šlehačka srazila. Zelnica sa tam leje až po tom co šlehačka přejde varem.
PÓRKOVÁ POLÉVKA
- 1 ks pórku
- olej
- 6 kostek taveného sýru
- 3 ks brambory
- mouka hladká
- sůl, pepř mletý
- lísteček máty
Na kolečka nakrájený pórek dozlatova osmahneme na oleji ( čím více osmahneme tím je lepší), zasypeme hladkou moukou, uděláme jíšku, kterou zalijeme vodou, dobře promícháme a rozvaříme. Přidáme brambory nakrájené na kostky a tavený sýr rozškvedlaný v troše vody. Dochutíme solí a mletým pepřem.. Doprostřed talíře na vůni, chuť a ozdobu dáme lístek máty.
Česneková polévka s vejcem - oukrop.
Ingredience:- 1,5 litru vody
- 7 stroužků česneku
- drcený kmín
- 30 dkg oškrábaných brambor
- 5 dkg sádla vepřového
- 10 dkg chleba (lepší je starší, ale nezávadný)
- sůl
- 4 vejce (pro 4 osoby)
- 2 kostky hovězího bujónu
Postup:
Brambory nakrájíme na kostečky 2cm x 2cm a uvaříme je se solí a bujónem do měkka.
Utřeme česnek se špetkou soli, smícháme se sádlem a přidáme do hrnce.
Přidáme vejce tak, že žloutek oddělíme od bílku. Bílek trochu rozšleháme a žloutek zůstane v polévce celý.
5 minut ještě pro jistotu povaříme povaříme a podáváme s osmaženým chlebem nakrájeným na kostečky.
Zdravá polévka s čerstvých rajských jablíček
Ingredience:- 1,5 litru vody, nebo lépe vývar z kostí
- 50 dkg čerstvých rajčat
- 2 dkg cibule
- sůl
- 4 dkg tuku
- 4 dkg mouky na jíšku
- podle chuti ocet, nebo sladké, či kyselé mléko
Postup:
Opláchneme rajská jablka, pokrájíme a dusíme, či vaříme.
Odvar procedíme - protlačíme přes cedník do vývaru. Zahustíme jíškou, přidáme smaženou cibulku a dle chuti přidáme ocet, nebo kyselé mléko.
Pro větší zahuštění polévky může přidat těstoviny, nebo rýži.
Editace: 9.6.2011 - 14:31
Počet článků v kategorii: 12
Url:hanacka-kyselica-starodavna