Slepičí polévka pravá
Slepičí polévka pravá - hodová - recept
Složení:- 1/2 větší slepice (1,5 kg)
- 1,5 l vody
- 1 cibule se slupkou
- 1 mrkev
- 1 celer
- 1 petržel
- 3 stroučky česneku
- 5 až 10 kuliček celého pepře (dle zvyku)
- sůl
- nudličky
Postup:
Slepici omyjeme, naporcujeme a vložíme do většího hrnce (aby nám tam vše vlezlo) s vodou, přidáme sůl, cibuli, česnek a vaříme (asi 3 hodiny) až je slepičí maso skoro měkké.
Pak přidáme kořenovou zeleninu a maso dovaříme.
Nakonec polévku můžeme přecedit a tím jí zbavit možných úlomků kostí atd. Nudle můžeme uvařit zvlášť a přidat nyní do polévky.
12LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Vsetínská kyselica - polévka recept na přípravu
Z historie: Na Valašsku se muselo velmi tvrdě a těžce pracovat a proto jídlo muselo být lehce stravitelné, ale zároveň velmi syté a zdravé, bez nutnosti vařit další hlavní jídlo, na které již nebyl čas.Kyselica toto splňovala nejlépe.
Složení:
- 200g kosti (koleno, maso - uzené vepřové),či klobásky
- hříbky sušené(musí se předem namočit), nebo čerstvé (václavky)
- 300g zemáků nakrájených na kostečky
- 400g kysaného zelí i se zelnicú (lák, ve kterém je zelí ponořeno)
- 1/2 litru šlehačky, či smetany, která se pak zahustí moukou
- 2 užičky hladké mouky na zatřepání
- sůl
- vegeta
- pepř
- sušený česnek
Postup: Vyvaří se kosti (koleno, maso - uzené), pak se vytáhne a dájí se do té samé vody vařit hřiby a pak se přidají zemáky (nejlepší jsou zavařené václavky, ty se mohou vařit jen s bramborama, pokud budou sušené, budou to trvat déle.
Po 5 minutách přidáme vymačkané kyselé zelí, nadrobno nakrájené a necháme tak ještě 5-10 minut povařit.
Potom vlijeme do toho aspoň 1/2 litru zatřepané šlehačky (do které rozmícháme 2 lžíce hladké mouky), nebo může být i smetana.
Necháme povařit 5 minut a nakonec tam přidáme nakrájené uzené (maso, nebo nejlépe žebro) podle chuti dolijeme zelnicu a dochutíme solí, vegetou, pepřem,(můžeme přidat sušeného česneku, ne čerstvý, přerazil by chuť). Necháme přejít varem a po vypnutí plotny tam rozdrtíme majoránku! Mńam, Mńam :)))
Upozornění: zelí musí být vymačkané od zelnice, jinak by se šlehačka srazila. Zelnica sa tam leje až po tom co šlehačka přejde varem.
Kyselica z Hané - starodávný mlynářčin recept
Složení:- 300g kysaného zelí
- 200g klobásy
- 300g brambor
- 0,5 litru smetany
- houby (sušené nutno namočit)
- sůl
- kmín
- bobkový list
Postup:
Kysané zelí propláchneme, překrájíme a dáme vařit do osolené vody s kmínem. Zvlášť uvaříme brambory nakrájené na kostky. Ve smetaně rozšleháme hladkou mouku, za stálého šlehání ji přilijeme k poloměkkému zelí, přidáme houby ( sušené - namočené a povařené) a vaříme asi půl hodiny. Přidáme uvařené brambory.Dochutíme vývarem z bobkového listu. Můžeme přidat zakysanou smetanu a nakrájenou, na tuku osmahnutou klobásku.
Mléčná polévka s dbrobením recept
Ingredience:3/4 litru mléka
3/4 litru vody
2 vejce
15 dkg mouky
sůl
Drobení:
připravíme ze 2 vajec a 15 dkg mouky.
Postup:
Do vroucí vody přidáme sůl a zavaříme drobení. Povaříme a zalijeme mlékem.
LETNÍ POLÉVKA
Složení:- 2 - 3 kelímky bílého jogurtu
- okurek
- olivy (kdo nemá rád, nemusí dávat)
- česnek
- čerstvý kopr
- olivový olej
- sůl
Postup vaření:
Okurek nakrájíme na malé kostičky, přidáme nasekaný čerstvý kopr, sůl, trochu oleje, olivy a zamícháme. Vmícháme bílý jogurt. Může se přidat dle chuti trochu vody. K polévce lze podávat pečivo.
Česneková polévka s vejcem - oukrop.
Ingredience:- 1,5 litru vody
- 7 stroužků česneku
- drcený kmín
- 30 dkg oškrábaných brambor
- 5 dkg sádla vepřového
- 10 dkg chleba (lepší je starší, ale nezávadný)
- sůl
- 4 vejce (pro 4 osoby)
- 2 kostky hovězího bujónu
Postup:
Brambory nakrájíme na kostečky 2cm x 2cm a uvaříme je se solí a bujónem do měkka.
Utřeme česnek se špetkou soli, smícháme se sádlem a přidáme do hrnce.
Přidáme vejce tak, že žloutek oddělíme od bílku. Bílek trochu rozšleháme a žloutek zůstane v polévce celý.
5 minut ještě pro jistotu povaříme povaříme a podáváme s osmaženým chlebem nakrájeným na kostečky.
Datum: / Tuesday, June 14, 2011 - 9:30
Počet článků v kategorii: 12
Url:slepici-polevka-prava