Polévka z vaječné jíšky
POLÉVKA Z VAJEČNÉ JÍŠKY - hanácká receptůra
Velmi rychlá, jednoduchá a výborná polévka!Složení:
- kořenová zelenina
- sůl
- kmín
- olej
- mouka hladká
- 2 vejce
- petrželová nať
Postup:
Z oleje a hladké mouky připravíme světlou jíšku, vmícháme rozšlehané vejce, necháme srazit a vysušit. Vaječnou jíšku zalijeme masovým vývarem nebo vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme kmín, nastrouhanou zeleninu a vaříme. Nakonec do polévky dáme petrželovou nať.
12LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Mléčná polévka s dbrobením recept
Ingredience:3/4 litru mléka
3/4 litru vody
2 vejce
15 dkg mouky
sůl
Drobení:
připravíme ze 2 vajec a 15 dkg mouky.
Postup:
Do vroucí vody přidáme sůl a zavaříme drobení. Povaříme a zalijeme mlékem.
Selská polévka lahodná recept
Ingredience:- máslo
- mouka hladká
- sůl
- mléko
- houby sušené
- nudle pološiroké
- nať petželky
Postup:
- Z másla a mouky připravíme světlou jíšku,
- zalijeme vodou,
- rozšleháme,
- osolíme,
- přivedeme k varu a vaříme 10 minut.
- Přidáme mléko,
- uvařené nakrájené houby i s vývarem,
- pološiroké nudle,
- sekanou petrželovou nať
- a opět přivedeme k varu.
- Vaříme ještě dalším 10 minut.
Date: 13.07.2011 - 14:01
POLÉVKA HRÁŠKOVÝ KRÉM
Ingredience:- máslo
- mouka hladká
- mléko
- hrášek sterilovaný (mražený nebo čerstvý)
- sůl
- petr. nať
- žemle
Postup:
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vodou nebo vývarem, rozšleháme osolíme, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Přidáme mléko, prolisovaný sterilovaný hrášek i s nálevem (mražený nebo čerstvý vaříme v polévce a po změknutí promixujeme v hladkou kaši). Přidáme nasekanou petrželovou nať, přivedeme do varu dalším 5 minut. Podáváme s nakrájenou a nasucho opraženou žemlí.
Slepičí polévka pravá - hodová - recept
Složení:- 1/2 větší slepice (1,5 kg)
- 1,5 l vody
- 1 cibule se slupkou
- 1 mrkev
- 1 celer
- 1 petržel
- 3 stroučky česneku
- 5 až 10 kuliček celého pepře (dle zvyku)
- sůl
- nudličky
Postup:
Slepici omyjeme, naporcujeme a vložíme do většího hrnce (aby nám tam vše vlezlo) s vodou, přidáme sůl, cibuli, česnek a vaříme (asi 3 hodiny) až je slepičí maso skoro měkké.
Pak přidáme kořenovou zeleninu a maso dovaříme.
Nakonec polévku můžeme přecedit a tím jí zbavit možných úlomků kostí atd. Nudle můžeme uvařit zvlášť a přidat nyní do polévky.
Kyselica z Hané - starodávný mlynářčin recept
Složení:- 300g kysaného zelí
- 200g klobásy
- 300g brambor
- 0,5 litru smetany
- houby (sušené nutno namočit)
- sůl
- kmín
- bobkový list
Postup:
Kysané zelí propláchneme, překrájíme a dáme vařit do osolené vody s kmínem. Zvlášť uvaříme brambory nakrájené na kostky. Ve smetaně rozšleháme hladkou mouku, za stálého šlehání ji přilijeme k poloměkkému zelí, přidáme houby ( sušené - namočené a povařené) a vaříme asi půl hodiny. Přidáme uvařené brambory.Dochutíme vývarem z bobkového listu. Můžeme přidat zakysanou smetanu a nakrájenou, na tuku osmahnutou klobásku.
Editace: 9.6.2011 - 14:23
Počet článků v kategorii: 12
Url:polevka-z-vajecne-jisky