Mléčná polévka s drobením
Mléčná polévka s dbrobením recept
Ingredience:3/4 litru mléka
3/4 litru vody
2 vejce
15 dkg mouky
sůl
Drobení:
připravíme ze 2 vajec a 15 dkg mouky.
Postup:
Do vroucí vody přidáme sůl a zavaříme drobení. Povaříme a zalijeme mlékem.
12LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
POLÉVKA HRÁŠKOVÝ KRÉM
Ingredience:- máslo
- mouka hladká
- mléko
- hrášek sterilovaný (mražený nebo čerstvý)
- sůl
- petr. nať
- žemle
Postup:
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vodou nebo vývarem, rozšleháme osolíme, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Přidáme mléko, prolisovaný sterilovaný hrášek i s nálevem (mražený nebo čerstvý vaříme v polévce a po změknutí promixujeme v hladkou kaši). Přidáme nasekanou petrželovou nať, přivedeme do varu dalším 5 minut. Podáváme s nakrájenou a nasucho opraženou žemlí.
Vsetínská kyselica - polévka recept na přípravu
Z historie: Na Valašsku se muselo velmi tvrdě a těžce pracovat a proto jídlo muselo být lehce stravitelné, ale zároveň velmi syté a zdravé, bez nutnosti vařit další hlavní jídlo, na které již nebyl čas.Kyselica toto splňovala nejlépe.
Složení:
- 200g kosti (koleno, maso - uzené vepřové),či klobásky
- hříbky sušené(musí se předem namočit), nebo čerstvé (václavky)
- 300g zemáků nakrájených na kostečky
- 400g kysaného zelí i se zelnicú (lák, ve kterém je zelí ponořeno)
- 1/2 litru šlehačky, či smetany, která se pak zahustí moukou
- 2 užičky hladké mouky na zatřepání
- sůl
- vegeta
- pepř
- sušený česnek
Postup: Vyvaří se kosti (koleno, maso - uzené), pak se vytáhne a dájí se do té samé vody vařit hřiby a pak se přidají zemáky (nejlepší jsou zavařené václavky, ty se mohou vařit jen s bramborama, pokud budou sušené, budou to trvat déle.
Po 5 minutách přidáme vymačkané kyselé zelí, nadrobno nakrájené a necháme tak ještě 5-10 minut povařit.
Potom vlijeme do toho aspoň 1/2 litru zatřepané šlehačky (do které rozmícháme 2 lžíce hladké mouky), nebo může být i smetana.
Necháme povařit 5 minut a nakonec tam přidáme nakrájené uzené (maso, nebo nejlépe žebro) podle chuti dolijeme zelnicu a dochutíme solí, vegetou, pepřem,(můžeme přidat sušeného česneku, ne čerstvý, přerazil by chuť). Necháme přejít varem a po vypnutí plotny tam rozdrtíme majoránku! Mńam, Mńam :)))
Upozornění: zelí musí být vymačkané od zelnice, jinak by se šlehačka srazila. Zelnica sa tam leje až po tom co šlehačka přejde varem.
Česneková polévka s vejcem - oukrop.
Ingredience:- 1,5 litru vody
- 7 stroužků česneku
- drcený kmín
- 30 dkg oškrábaných brambor
- 5 dkg sádla vepřového
- 10 dkg chleba (lepší je starší, ale nezávadný)
- sůl
- 4 vejce (pro 4 osoby)
- 2 kostky hovězího bujónu
Postup:
Brambory nakrájíme na kostečky 2cm x 2cm a uvaříme je se solí a bujónem do měkka.
Utřeme česnek se špetkou soli, smícháme se sádlem a přidáme do hrnce.
Přidáme vejce tak, že žloutek oddělíme od bílku. Bílek trochu rozšleháme a žloutek zůstane v polévce celý.
5 minut ještě pro jistotu povaříme povaříme a podáváme s osmaženým chlebem nakrájeným na kostečky.
PÓRKOVÁ POLÉVKA
- 1 ks pórku
- olej
- 6 kostek taveného sýru
- 3 ks brambory
- mouka hladká
- sůl, pepř mletý
- lísteček máty
Na kolečka nakrájený pórek dozlatova osmahneme na oleji ( čím více osmahneme tím je lepší), zasypeme hladkou moukou, uděláme jíšku, kterou zalijeme vodou, dobře promícháme a rozvaříme. Přidáme brambory nakrájené na kostky a tavený sýr rozškvedlaný v troše vody. Dochutíme solí a mletým pepřem.. Doprostřed talíře na vůni, chuť a ozdobu dáme lístek máty.
Kyselica z Hané - starodávný mlynářčin recept
Složení:- 300g kysaného zelí
- 200g klobásy
- 300g brambor
- 0,5 litru smetany
- houby (sušené nutno namočit)
- sůl
- kmín
- bobkový list
Postup:
Kysané zelí propláchneme, překrájíme a dáme vařit do osolené vody s kmínem. Zvlášť uvaříme brambory nakrájené na kostky. Ve smetaně rozšleháme hladkou mouku, za stálého šlehání ji přilijeme k poloměkkému zelí, přidáme houby ( sušené - namočené a povařené) a vaříme asi půl hodiny. Přidáme uvařené brambory.Dochutíme vývarem z bobkového listu. Můžeme přidat zakysanou smetanu a nakrájenou, na tuku osmahnutou klobásku.
Editace: 14.5.2020 - 13:48
Počet článků v kategorii: 12
Url:mlecna-polevka-s-drobenim