PÓRKOVÁ POLÉVKA
PÓRKOVÁ POLÉVKA
- 1 ks pórku
- olej
- 6 kostek taveného sýru
- 3 ks brambory
- mouka hladká
- sůl, pepř mletý
- lísteček máty
Na kolečka nakrájený pórek dozlatova osmahneme na oleji ( čím více osmahneme tím je lepší), zasypeme hladkou moukou, uděláme jíšku, kterou zalijeme vodou, dobře promícháme a rozvaříme. Přidáme brambory nakrájené na kostky a tavený sýr rozškvedlaný v troše vody. Dochutíme solí a mletým pepřem.. Doprostřed talíře na vůni, chuť a ozdobu dáme lístek máty.
12LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
POLÉVKA Z VAJEČNÉ JÍŠKY - hanácká receptůra
Velmi rychlá, jednoduchá a výborná polévka!Složení:
- kořenová zelenina
- sůl
- kmín
- olej
- mouka hladká
- 2 vejce
- petrželová nať
Postup:
Z oleje a hladké mouky připravíme světlou jíšku, vmícháme rozšlehané vejce, necháme srazit a vysušit. Vaječnou jíšku zalijeme masovým vývarem nebo vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme kmín, nastrouhanou zeleninu a vaříme. Nakonec do polévky dáme petrželovou nať.
POLÉVKA MASOVÝ KRÉM - recept
Ingredience:- vývar z masa
- hovězí maso přední (vepřová plec)
- olej
- cibule
- hladká mouka
- kořenová zelenina
- máslo
- petr. nať
Postup:
Maso vaříme v osolené vodě do měkka asi 2 hodiny. Uvařené maso rychle zchladíme,nakrájíme nadrobno nebo jemně rozemeleme.. Cibuli osmažíme na tuku dorůžova, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou zásmažku. Zalijeme vývarem z masa, rozšleháme, přidáme očištěnou, nakrájenou zeleninu (může být i mražená zeleninová směs) a přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Přidáme rozemleté uvařené maso, sekanou petrželovou nať, zjemníme máslem a opět vaříme dalším asi 5 minut.
Selská polévka lahodná recept
Ingredience:- máslo
- mouka hladká
- sůl
- mléko
- houby sušené
- nudle pološiroké
- nať petželky
Postup:
- Z másla a mouky připravíme světlou jíšku,
- zalijeme vodou,
- rozšleháme,
- osolíme,
- přivedeme k varu a vaříme 10 minut.
- Přidáme mléko,
- uvařené nakrájené houby i s vývarem,
- pološiroké nudle,
- sekanou petrželovou nať
- a opět přivedeme k varu.
- Vaříme ještě dalším 10 minut.
Date: 13.07.2011 - 14:01
Česneková polévka s vejcem - oukrop.
Ingredience:- 1,5 litru vody
- 7 stroužků česneku
- drcený kmín
- 30 dkg oškrábaných brambor
- 5 dkg sádla vepřového
- 10 dkg chleba (lepší je starší, ale nezávadný)
- sůl
- 4 vejce (pro 4 osoby)
- 2 kostky hovězího bujónu
Postup:
Brambory nakrájíme na kostečky 2cm x 2cm a uvaříme je se solí a bujónem do měkka.
Utřeme česnek se špetkou soli, smícháme se sádlem a přidáme do hrnce.
Přidáme vejce tak, že žloutek oddělíme od bílku. Bílek trochu rozšleháme a žloutek zůstane v polévce celý.
5 minut ještě pro jistotu povaříme povaříme a podáváme s osmaženým chlebem nakrájeným na kostečky.
Zdravá polévka s čerstvých rajských jablíček
Ingredience:- 1,5 litru vody, nebo lépe vývar z kostí
- 50 dkg čerstvých rajčat
- 2 dkg cibule
- sůl
- 4 dkg tuku
- 4 dkg mouky na jíšku
- podle chuti ocet, nebo sladké, či kyselé mléko
Postup:
Opláchneme rajská jablka, pokrájíme a dusíme, či vaříme.
Odvar procedíme - protlačíme přes cedník do vývaru. Zahustíme jíškou, přidáme smaženou cibulku a dle chuti přidáme ocet, nebo kyselé mléko.
Pro větší zahuštění polévky může přidat těstoviny, nebo rýži.
Datum: / 17.12.2010 - 13:38
Počet článků v kategorii: 12
Url:porkova-polevka