Letní polévka
LETNÍ POLÉVKA
Složení:- 2 - 3 kelímky bílého jogurtu
- okurek
- olivy (kdo nemá rád, nemusí dávat)
- česnek
- čerstvý kopr
- olivový olej
- sůl
Postup vaření:
Okurek nakrájíme na malé kostičky, přidáme nasekaný čerstvý kopr, sůl, trochu oleje, olivy a zamícháme. Vmícháme bílý jogurt. Může se přidat dle chuti trochu vody. K polévce lze podávat pečivo.
12LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
PÓRKOVÁ POLÉVKA
- 1 ks pórku
- olej
- 6 kostek taveného sýru
- 3 ks brambory
- mouka hladká
- sůl, pepř mletý
- lísteček máty
Na kolečka nakrájený pórek dozlatova osmahneme na oleji ( čím více osmahneme tím je lepší), zasypeme hladkou moukou, uděláme jíšku, kterou zalijeme vodou, dobře promícháme a rozvaříme. Přidáme brambory nakrájené na kostky a tavený sýr rozškvedlaný v troše vody. Dochutíme solí a mletým pepřem.. Doprostřed talíře na vůni, chuť a ozdobu dáme lístek máty.
POLÉVKA Z VAJEČNÉ JÍŠKY - hanácká receptůra
Velmi rychlá, jednoduchá a výborná polévka!Složení:
- kořenová zelenina
- sůl
- kmín
- olej
- mouka hladká
- 2 vejce
- petrželová nať
Postup:
Z oleje a hladké mouky připravíme světlou jíšku, vmícháme rozšlehané vejce, necháme srazit a vysušit. Vaječnou jíšku zalijeme masovým vývarem nebo vodou, rozšleháme, osolíme, přidáme kmín, nastrouhanou zeleninu a vaříme. Nakonec do polévky dáme petrželovou nať.
POLÉVKA HRÁŠKOVÝ KRÉM
Ingredience:- máslo
- mouka hladká
- mléko
- hrášek sterilovaný (mražený nebo čerstvý)
- sůl
- petr. nať
- žemle
Postup:
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vodou nebo vývarem, rozšleháme osolíme, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Přidáme mléko, prolisovaný sterilovaný hrášek i s nálevem (mražený nebo čerstvý vaříme v polévce a po změknutí promixujeme v hladkou kaši). Přidáme nasekanou petrželovou nať, přivedeme do varu dalším 5 minut. Podáváme s nakrájenou a nasucho opraženou žemlí.
Slepičí polévka pravá - hodová - recept
Složení:- 1/2 větší slepice (1,5 kg)
- 1,5 l vody
- 1 cibule se slupkou
- 1 mrkev
- 1 celer
- 1 petržel
- 3 stroučky česneku
- 5 až 10 kuliček celého pepře (dle zvyku)
- sůl
- nudličky
Postup:
Slepici omyjeme, naporcujeme a vložíme do většího hrnce (aby nám tam vše vlezlo) s vodou, přidáme sůl, cibuli, česnek a vaříme (asi 3 hodiny) až je slepičí maso skoro měkké.
Pak přidáme kořenovou zeleninu a maso dovaříme.
Nakonec polévku můžeme přecedit a tím jí zbavit možných úlomků kostí atd. Nudle můžeme uvařit zvlášť a přidat nyní do polévky.
Česneková polévka s vejcem - oukrop.
Ingredience:- 1,5 litru vody
- 7 stroužků česneku
- drcený kmín
- 30 dkg oškrábaných brambor
- 5 dkg sádla vepřového
- 10 dkg chleba (lepší je starší, ale nezávadný)
- sůl
- 4 vejce (pro 4 osoby)
- 2 kostky hovězího bujónu
Postup:
Brambory nakrájíme na kostečky 2cm x 2cm a uvaříme je se solí a bujónem do měkka.
Utřeme česnek se špetkou soli, smícháme se sádlem a přidáme do hrnce.
Přidáme vejce tak, že žloutek oddělíme od bílku. Bílek trochu rozšleháme a žloutek zůstane v polévce celý.
5 minut ještě pro jistotu povaříme povaříme a podáváme s osmaženým chlebem nakrájeným na kostečky.
Datum: / Wednesday, June 08, 2011 - 19:3
Počet článků v kategorii: 12
Url:letni-polevka