Selská polévka
Selská polévka lahodná recept
Ingredience:- máslo
- mouka hladká
- sůl
- mléko
- houby sušené
- nudle pološiroké
- nať petželky
Postup:
- Z másla a mouky připravíme světlou jíšku,
- zalijeme vodou,
- rozšleháme,
- osolíme,
- přivedeme k varu a vaříme 10 minut.
- Přidáme mléko,
- uvařené nakrájené houby i s vývarem,
- pološiroké nudle,
- sekanou petrželovou nať
- a opět přivedeme k varu.
- Vaříme ještě dalším 10 minut.
Date: 13.07.2011 - 14:01
12LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Česneková polévka s vejcem - oukrop.
Ingredience:- 1,5 litru vody
- 7 stroužků česneku
- drcený kmín
- 30 dkg oškrábaných brambor
- 5 dkg sádla vepřového
- 10 dkg chleba (lepší je starší, ale nezávadný)
- sůl
- 4 vejce (pro 4 osoby)
- 2 kostky hovězího bujónu
Postup:
Brambory nakrájíme na kostečky 2cm x 2cm a uvaříme je se solí a bujónem do měkka.
Utřeme česnek se špetkou soli, smícháme se sádlem a přidáme do hrnce.
Přidáme vejce tak, že žloutek oddělíme od bílku. Bílek trochu rozšleháme a žloutek zůstane v polévce celý.
5 minut ještě pro jistotu povaříme povaříme a podáváme s osmaženým chlebem nakrájeným na kostečky.
Mléčná polévka s dbrobením recept
Ingredience:3/4 litru mléka
3/4 litru vody
2 vejce
15 dkg mouky
sůl
Drobení:
připravíme ze 2 vajec a 15 dkg mouky.
Postup:
Do vroucí vody přidáme sůl a zavaříme drobení. Povaříme a zalijeme mlékem.
Vsetínská kyselica - polévka recept na přípravu
Z historie: Na Valašsku se muselo velmi tvrdě a těžce pracovat a proto jídlo muselo být lehce stravitelné, ale zároveň velmi syté a zdravé, bez nutnosti vařit další hlavní jídlo, na které již nebyl čas.Kyselica toto splňovala nejlépe.
Složení:
- 200g kosti (koleno, maso - uzené vepřové),či klobásky
- hříbky sušené(musí se předem namočit), nebo čerstvé (václavky)
- 300g zemáků nakrájených na kostečky
- 400g kysaného zelí i se zelnicú (lák, ve kterém je zelí ponořeno)
- 1/2 litru šlehačky, či smetany, která se pak zahustí moukou
- 2 užičky hladké mouky na zatřepání
- sůl
- vegeta
- pepř
- sušený česnek
Postup: Vyvaří se kosti (koleno, maso - uzené), pak se vytáhne a dájí se do té samé vody vařit hřiby a pak se přidají zemáky (nejlepší jsou zavařené václavky, ty se mohou vařit jen s bramborama, pokud budou sušené, budou to trvat déle.
Po 5 minutách přidáme vymačkané kyselé zelí, nadrobno nakrájené a necháme tak ještě 5-10 minut povařit.
Potom vlijeme do toho aspoň 1/2 litru zatřepané šlehačky (do které rozmícháme 2 lžíce hladké mouky), nebo může být i smetana.
Necháme povařit 5 minut a nakonec tam přidáme nakrájené uzené (maso, nebo nejlépe žebro) podle chuti dolijeme zelnicu a dochutíme solí, vegetou, pepřem,(můžeme přidat sušeného česneku, ne čerstvý, přerazil by chuť). Necháme přejít varem a po vypnutí plotny tam rozdrtíme majoránku! Mńam, Mńam :)))
Upozornění: zelí musí být vymačkané od zelnice, jinak by se šlehačka srazila. Zelnica sa tam leje až po tom co šlehačka přejde varem.
POLÉVKA HRÁŠKOVÝ KRÉM
Ingredience:- máslo
- mouka hladká
- mléko
- hrášek sterilovaný (mražený nebo čerstvý)
- sůl
- petr. nať
- žemle
Postup:
Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme vodou nebo vývarem, rozšleháme osolíme, přivedeme k varu a vaříme 10 minut. Přidáme mléko, prolisovaný sterilovaný hrášek i s nálevem (mražený nebo čerstvý vaříme v polévce a po změknutí promixujeme v hladkou kaši). Přidáme nasekanou petrželovou nať, přivedeme do varu dalším 5 minut. Podáváme s nakrájenou a nasucho opraženou žemlí.
POLÉVKA MASOVÝ KRÉM - recept
Ingredience:- vývar z masa
- hovězí maso přední (vepřová plec)
- olej
- cibule
- hladká mouka
- kořenová zelenina
- máslo
- petr. nať
Postup:
Maso vaříme v osolené vodě do měkka asi 2 hodiny. Uvařené maso rychle zchladíme,nakrájíme nadrobno nebo jemně rozemeleme.. Cibuli osmažíme na tuku dorůžova, přidáme hladkou mouku a připravíme světlou zásmažku. Zalijeme vývarem z masa, rozšleháme, přidáme očištěnou, nakrájenou zeleninu (může být i mražená zeleninová směs) a přivedeme k varu a vaříme asi 10 minut. Přidáme rozemleté uvařené maso, sekanou petrželovou nať, zjemníme máslem a opět vaříme dalším asi 5 minut.
Editace: 13.7.2011 - 14:03
Počet článků v kategorii: 12
Url:selska-polevka