Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.


AD MOB

Vepřová na smetaně

Vepřová plec na smetaně recept

Ingredience:
  • 1 kg masa (plecko, kýta)
  • sůl
  • pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • tymián
  • 0,6 kg kořenové zeleniny
  • 0,4 kg cibule
  • 2 lžíce francouzské hořčice
  • 1 l mléka (dle potřeby)
  • 20 dkg mouky
  • 15 dkg tuku

Postup:
  • na tuku usmažíme do růžova na drobno pokrájenou zeleninu i cibuli
  • pak na ní položíme posolené a hořčicí potřené maso
  • přidáme koření
  • dusíme chvíli pod pokličkou
  • změklé maso dopečeme v troubě a občas podlíváme horkým vývarem z kostí
  • upečené maso naporcujeme a necháme v teplé nádobě
  • šťávu zalijeme mlékem s moukou a ochutíme
  • můžeme přidat i žloutek, máslo a smetanu
  • příloha: houskový knedlík


15LW NO topic_id




AD

Další témata ....(Topics)


2

Buřty na pivě | burty-na-pive


BUŘTY NA PIVĚ

Složení:
  • špekáčky
  • kečup
  • 1 - 2 cibule
  • 1 černé pivo
  • 20 - 30 dkg sýr cihla
  • hořčice plnotučná

Postup přípravy:
Špekáčky po krajích nařízneme a vprostřed nařízneme kapsu, do níž lžičkou dáme dostatečné množství hořčice - nešetříme s ní, na to kolečko cibule a plátek sýra. Špekáčky klademe do pekáčku jeden vedle druhého tak, aby držely během pečení. Naskládáne buřtíky postříkáme kečupem, zalijeme pivem a můžeme dát cibuli i na povrch. Pečeme v troubě nepřikryté asi 40 - 50 minut při teplotě 180 st. C.
3

Utopenci rychle | utopenci-rychle


Utopenci snadno a rychle - recept

Suroviny:
  • 0,5 kg kabanosu
  • 4 cibule
  • 4 lžíce octa
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 lžíce worcestru
  • 4 lžíce kečupu
  • 8 lžic vody
  • 1/2 lžičky chilli
  • sůl
  • pepř
  • paprika

Postup:

Kabanos a cibuli nakrájíme na kolečka, vložíme se do sklenice, zhruba do jedné poloviny a zalijeme lákem.

Lák:
Zbylé přísady povaříme za stálého míchání na mírném ohni s 8 lžícemi vody,přidá se koření dle chuti a jakmile se vše spojí v hladkou hmotu, zalijeme tím sklenici. Pak ještě urovnáme zbytek kabanosu a cibule, vše upěchujeme a zavřeme víčkem. Po vychladnutí můžeme již podávat. V láku v lednici vydrží i měsíc, pokud je za pár minut nesníme.

6

Segedínský guláš | segedinsky--gulas


Szegedínský guláš pravý recept

Pro 4 hladové turisty.
Ingredience:
  • 1 kg masa (tučného)
  • 20 dkg cibule
  • 15 dkg tuku
  • sůl
  • 20 g kmínu (rovná kávová)
  • 30 g sladké papriky (vrchovatá kávová)
  • 1,6 kg zelí kyselého
  • 0,6 litru mléka
  • 12 dkg mouky

Postup:
  • na tuku usmažíme do růžova na drobno pokrájenou cibuli
  • přidáme kmín, papriku a na 2x2 až 3x3 cm nakrajené maso
  • osolíme a trochu podlejeme vodou
  • dusíme asi 30 minut
  • pak přidáme překrájené zelí a podlijeme trochou vody
  • přidáme sůl a dusíme do měkka
  • nakonec přidáme mléko s rozkvedlanou moukou a povaříme vše
  • někdy je třeba přidat trochu octa dle chuti
  • příloha: knedlík, či brambory

7

Guláš základní | gulas-zakladni


Guláš základní předpis pro vepřový nebo hovězí guláš - recept

Ingredience:
  • 0,8 kg masa (i hovězího - stejný postup jako u vepřového)
  • 0,33 kg cibule
  • 0,17 kg tuku
  • 10 dkg mouky
  • sůl
  • pepř
  • paprika(dle chuti sladká, či pálivá)

Postup:
  • maso nakrájíme za syrova
  • na tuku osmažíme do růžova cibuli nakrajenou na kostky
  • přidáme papriku
  • dobře rozmícháme
  • voložíme nakrájené maso
  • posolíme
  • popepříme
  • dusíme pod pokličkoui
  • občas přilijeme horký vývar z kostí
  • měkké maso vybereme a uložíme do tepla
  • šťávu zalijeme vývarem z kostí
  • ochutíme
  • povaříme a podáváme
  • přílohy: knedlík, brambor, těstoviny, rýže

12

Jítrnicový prejt | jitrnicovy-prejt


Jítrnicový prejt domácí recept

Ingredience:
  • 2 kg kořínků, nebo masa z hlav
  • 1,2 kg žemlí
  • 0,30 kg tuku
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • česnek

Postup:
  • uvařené kořínky, či hlavy obereme a maso i kůže nakrájíme(kůže hrubě umeleme jen do pokud plníme do jitrnic)
  • přidáme housky namočené ve vodě a vymačkané
  • přidáme koření, sůl, česnek a část rozpuštěného tuku
  • vše dobře promícháme
  • dle potřeby ředíme polévkou z uvařených hlava, či kořínků
  • vše vylijeme do vymaštěného pekáče
  • pak upečeme v troubě

Příloha: brambory, nebo zelí s knedlíkem


Editace: 29.6.2011 - 10:53
Počet článků v kategorii: 15
Url:veprova-na-smetane

AD
Share
Share
Tweet