Uzené maso
Uzené maso vepřové a uzená polévka recept
Ingredience:0,8 kg uzeného masa
Postup:
Maso uvaříme v hrnci a podáváme s bramborovým, či
houskovým knedlíkem a zelím, nebo s
bramborovou kaší, či kaší z luštěnin.
K uzenému masu jsou vhodné nejrůznější saláty, či nakládané okurky.
Z vývaru můžete snadno zhotovit uzenou polévku přidáním mrkve, petržele, česneku, soli a tří kuliček pepře. Po uvaření zeleniny přidejte do polévky 5 dkg uvařených krup.
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Vepřová plec na smetaně recept
Ingredience:- 1 kg masa (plecko, kýta)
- sůl
- pepř
- nové koření
- bobkový list
- tymián
- 0,6 kg kořenové zeleniny
- 0,4 kg cibule
- 2 lžíce francouzské hořčice
- 1 l mléka (dle potřeby)
- 20 dkg mouky
- 15 dkg tuku
Postup:
- na tuku usmažíme do růžova na drobno pokrájenou zeleninu i cibuli
- pak na ní položíme posolené a hořčicí potřené maso
- přidáme koření
- dusíme chvíli pod pokličkou
- změklé maso dopečeme v troubě a občas podlíváme horkým vývarem z kostí
- upečené maso naporcujeme a necháme v teplé nádobě
- šťávu zalijeme mlékem s moukou a ochutíme
- můžeme přidat i žloutek, máslo a smetanu
- příloha: houskový knedlík
Utopenci snadno a rychle - recept
Suroviny:- 0,5 kg kabanosu
- 4 cibule
- 4 lžíce octa
- 4 lžíce oleje
- 4 lžíce plnotučné hořčice
- 4 lžíce worcestru
- 4 lžíce kečupu
- 8 lžic vody
- 1/2 lžičky chilli
- sůl
- pepř
- paprika
Postup:
Kabanos a cibuli nakrájíme na kolečka, vložíme se do sklenice, zhruba do jedné poloviny a zalijeme lákem.
Lák:
Zbylé přísady povaříme za stálého míchání na mírném ohni s 8 lžícemi vody,přidá se koření dle chuti a jakmile se vše spojí v hladkou hmotu, zalijeme tím sklenici. Pak ještě urovnáme zbytek kabanosu a cibule, vše upěchujeme a zavřeme víčkem. Po vychladnutí můžeme již podávat. V láku v lednici vydrží i měsíc, pokud je za pár minut nesníme.
Hašé z vepřového masa recept
0,1 kg = 10 dkg = 100 gIngredience:
- 1 kg masa (ramínko), nebo vepřových kořínků
- 0,4 kg kořenové zeleniny
- 0,15 kg tuku
- 0,4 kg cibule
- 0,6 litru mléka
- 2 žloutky
- 3 dkg krupice
- sůl
- pepř
Postup:
- maso uvaříme se solí a zeleninou do měkka
- uvařené maso umeleme
- drobně pokrájenou cibuli zpěníme na tuku
- žloutky s krupicí rozkvedláme v mléce a vylijeme na drobně pokrájenou cibuli
- mícháme až do vytvoření kašovité sedliny
- pak do ní vmícháme umleté maso
- osolíme, opepříme a můžeme i zahustit strouháním, či zředit polévkou
- porce můžeme pokapat citronovou šťávou
Příloha: brambory, hranolky, bramborák, dušená zelnina, saláty
Vepřová pečeně hodový recept
Ingredience:- 3 kg masa (pečínka, plecko, kýta, krkovička, bůček
- sůl
- kmín
- 0,5 kg tuku (sádla vepřového není li maso tučné samo o sobě)
Postup:
- maso očistíme
- urovnáme do pekáče
- posolíme
- pokmínujeme
- podlijem nepatrně vodou
- dáme na krátkou dobu pod pokličkou podusit
- jakmile je maso podušené sejmeme pokličku a pečeme
- občas podlijeme vřelým vývarem z kostí
- pečeme dle stáří masa asi 90 až 120 minut
- pak maso vyjmeme a porcujeme a uložíme do tepla
- tučnou šťávu z pekáče slijeme
- zbylou dáme vysmahnout, zaprášíme jí do růžova opraženou moukou
- podlijeme vývarem z kostí
- ochutíme
- chvíli povaříme a smícháme s tučnou šťavou
- jako příloha je vhodný knedlík se zelím
Guláš základní předpis pro vepřový nebo hovězí guláš - recept
Ingredience:- 0,8 kg masa (i hovězího - stejný postup jako u vepřového)
- 0,33 kg cibule
- 0,17 kg tuku
- 10 dkg mouky
- sůl
- pepř
- paprika(dle chuti sladká, či pálivá)
Postup:
- maso nakrájíme za syrova
- na tuku osmažíme do růžova cibuli nakrajenou na kostky
- přidáme papriku
- dobře rozmícháme
- voložíme nakrájené maso
- posolíme
- popepříme
- dusíme pod pokličkoui
- občas přilijeme horký vývar z kostí
- měkké maso vybereme a uložíme do tepla
- šťávu zalijeme vývarem z kostí
- ochutíme
- povaříme a podáváme
- přílohy: knedlík, brambor, těstoviny, rýže
Editace: 30.6.2011 - 21:41
Počet článků v kategorii: 15
Url:uzene-maso