Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Smažené kotlety a řízky


Smažené kotlety či řízky recept

Ingredience:
  • 1 kg masa
  • 2 ks vajec
  • 100 mililitrů mléka
  • 15 dkg mouky
  • 25 dkg tuku na smažení
  • 30 dkg strouhanky

Postup:
  • očistíme kotlety, nebo řízky
  • naklepeme
  • posolíme
  • obalíme v mouce
  • obalíme v rozšlehaných vajíčkách s mlékem
  • obalíme v strouhance
  • vložíme do rozpáleného tuku a osmažíme po obou stranách

Přílohy: brambory, bramborový salát, bramborová kaše

15LW NO topic_id



Další témata ....(Topics)


9

Uzené maso | uzene-maso


Uzené maso vepřové a uzená polévka recept

Ingredience:
0,8 kg uzeného masa

Postup:
Maso uvaříme v hrnci a podáváme s bramborovým, či houskovým knedlíkem a zelím, nebo s bramborovou kaší, či kaší z luštěnin.

K uzenému masu jsou vhodné nejrůznější saláty, či nakládané okurky.

Z vývaru můžete snadno zhotovit uzenou polévku přidáním mrkve, petržele, česneku, soli a tří kuliček pepře. Po uvaření zeleniny přidejte do polévky 5 dkg uvařených krup.

8

Vepřové na houbách | veprove-na-houbach


Vepřové na houbách, nebo na kmíně (kmínu) tradiční recept

0,1 kg = 10 dkg
Ingredience:
  • 0,8 kg masa (kotleta, kýta, ramínko)
  • 0,17 kg cibule
  • 0,13 kg tuku
  • 0,17 kg mouky
  • dle chuti sůl
  • 0,33 kg čerstvých hub nebo
  • 0,1 kg sušených (houby se musí namočit předem a pak uvařit)

Postup:
Postup stejný, jako u guláše základního jen s tím rozdílem, že na tuku do růžova osmažíme cibulku a rozkrájíme sušené, či čerstvé houby na nichž pak maso připravujeme.
Pokud houby nahradíme kmínem, budeme mít VEPŘOVÉ na kmínu.

Příloha: houskový, či bramborový knedlík
7

Guláš základní | gulas-zakladni


Guláš základní předpis pro vepřový nebo hovězí guláš - recept

Ingredience:
  • 0,8 kg masa (i hovězího - stejný postup jako u vepřového)
  • 0,33 kg cibule
  • 0,17 kg tuku
  • 10 dkg mouky
  • sůl
  • pepř
  • paprika(dle chuti sladká, či pálivá)

Postup:
  • maso nakrájíme za syrova
  • na tuku osmažíme do růžova cibuli nakrajenou na kostky
  • přidáme papriku
  • dobře rozmícháme
  • voložíme nakrájené maso
  • posolíme
  • popepříme
  • dusíme pod pokličkoui
  • občas přilijeme horký vývar z kostí
  • měkké maso vybereme a uložíme do tepla
  • šťávu zalijeme vývarem z kostí
  • ochutíme
  • povaříme a podáváme
  • přílohy: knedlík, brambor, těstoviny, rýže

14

Kořínek na smetaně | korinek-na-smetane


Kořínek (ocásky) na smetaně recept

Ingredience:
  • 1 kg kořínků
  • 30 dkg zeleniny kořenové
  • 10 dkg cibule
  • 1,5 litrů mléka
  • 15 dkg mouky
  • 5 dkg másla
  • sůl
  • pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • tymián



Postup:
  • kořínek uvaříme se zeleninou, solí a kořením
  • maso i zeleninu nakrájíme na nudličky
  • polévku přecedíme a povaříme
  • vývar zahustíme mlékem s moukoiu a okyselíme - necháme chvíli povařit
  • pak do něj vložíme nakrájené maso i zeleninu a znovu povaříme
  • před podáváním přidáme máslo a nasekanou petrželku
  • mléko lze nahradit kyselou smetanou a tím ušetříme máslo

Příloha: knedlík, brambory
6

Segedínský guláš | segedinsky--gulas


Szegedínský guláš pravý recept

Pro 4 hladové turisty.
Ingredience:
  • 1 kg masa (tučného)
  • 20 dkg cibule
  • 15 dkg tuku
  • sůl
  • 20 g kmínu (rovná kávová)
  • 30 g sladké papriky (vrchovatá kávová)
  • 1,6 kg zelí kyselého
  • 0,6 litru mléka
  • 12 dkg mouky

Postup:
  • na tuku usmažíme do růžova na drobno pokrájenou cibuli
  • přidáme kmín, papriku a na 2x2 až 3x3 cm nakrajené maso
  • osolíme a trochu podlejeme vodou
  • dusíme asi 30 minut
  • pak přidáme překrájené zelí a podlijeme trochou vody
  • přidáme sůl a dusíme do měkka
  • nakonec přidáme mléko s rozkvedlanou moukou a povaříme vše
  • někdy je třeba přidat trochu octa dle chuti
  • příloha: knedlík, či brambory



Editace: 1.7.2011 - 12:37
Počet článků v kategorii: 15
Url:smazene-kotlety-a-rizky
Share
Share
Tweet