Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Segedínský guláš


Szegedínský guláš pravý recept

Pro 4 hladové turisty.
Ingredience:
  • 1 kg masa (tučného)
  • 20 dkg cibule
  • 15 dkg tuku
  • sůl
  • 20 g kmínu (rovná kávová)
  • 30 g sladké papriky (vrchovatá kávová)
  • 1,6 kg zelí kyselého
  • 0,6 litru mléka
  • 12 dkg mouky

Postup:
  • na tuku usmažíme do růžova na drobno pokrájenou cibuli
  • přidáme kmín, papriku a na 2x2 až 3x3 cm nakrajené maso
  • osolíme a trochu podlejeme vodou
  • dusíme asi 30 minut
  • pak přidáme překrájené zelí a podlijeme trochou vody
  • přidáme sůl a dusíme do měkka
  • nakonec přidáme mléko s rozkvedlanou moukou a povaříme vše
  • někdy je třeba přidat trochu octa dle chuti
  • příloha: knedlík, či brambory


15LW NO topic_id



Další témata ....(Topics)


14

Kořínek na smetaně | korinek-na-smetane


Kořínek (ocásky) na smetaně recept

Ingredience:
  • 1 kg kořínků
  • 30 dkg zeleniny kořenové
  • 10 dkg cibule
  • 1,5 litrů mléka
  • 15 dkg mouky
  • 5 dkg másla
  • sůl
  • pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • tymián



Postup:
  • kořínek uvaříme se zeleninou, solí a kořením
  • maso i zeleninu nakrájíme na nudličky
  • polévku přecedíme a povaříme
  • vývar zahustíme mlékem s moukoiu a okyselíme - necháme chvíli povařit
  • pak do něj vložíme nakrájené maso i zeleninu a znovu povaříme
  • před podáváním přidáme máslo a nasekanou petrželku
  • mléko lze nahradit kyselou smetanou a tím ušetříme máslo

Příloha: knedlík, brambory
8

Vepřové na houbách | veprove-na-houbach


Vepřové na houbách, nebo na kmíně (kmínu) tradiční recept

0,1 kg = 10 dkg
Ingredience:
  • 0,8 kg masa (kotleta, kýta, ramínko)
  • 0,17 kg cibule
  • 0,13 kg tuku
  • 0,17 kg mouky
  • dle chuti sůl
  • 0,33 kg čerstvých hub nebo
  • 0,1 kg sušených (houby se musí namočit předem a pak uvařit)

Postup:
Postup stejný, jako u guláše základního jen s tím rozdílem, že na tuku do růžova osmažíme cibulku a rozkrájíme sušené, či čerstvé houby na nichž pak maso připravujeme.
Pokud houby nahradíme kmínem, budeme mít VEPŘOVÉ na kmínu.

Příloha: houskový, či bramborový knedlík
1

Guláš bez míchání | gulas-bez-michani


Guláš bez míchání

Přísady:
  • 1 kg vepřového masa (plec)
  • 3 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 čaj. lžičky guláš. koření (může být i kari)
  • 3 čaj. lžičky papriky sladké
  • 3 polévkové lžíce solamylu
  • sůl, pepř
  • 2 masoxy
  • feferonka
  • 0,75 - 1 l vody

Nakrájíme maso a cibuli, smícháme ostatní suroviny,promícháme ( masoxy v malém hrníčku a pak dolejeme 1 l vody) , vše dáme do pekáče, přikryjeme alobalem a pečeme na 250 st. asi 1,5 hodiny. Pozor - nedolíváme vodu, nemíchat, nesundávat alobal !

3

Utopenci rychle | utopenci-rychle


Utopenci snadno a rychle - recept

Suroviny:
  • 0,5 kg kabanosu
  • 4 cibule
  • 4 lžíce octa
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 lžíce worcestru
  • 4 lžíce kečupu
  • 8 lžic vody
  • 1/2 lžičky chilli
  • sůl
  • pepř
  • paprika

Postup:

Kabanos a cibuli nakrájíme na kolečka, vložíme se do sklenice, zhruba do jedné poloviny a zalijeme lákem.

Lák:
Zbylé přísady povaříme za stálého míchání na mírném ohni s 8 lžícemi vody,přidá se koření dle chuti a jakmile se vše spojí v hladkou hmotu, zalijeme tím sklenici. Pak ještě urovnáme zbytek kabanosu a cibule, vše upěchujeme a zavřeme víčkem. Po vychladnutí můžeme již podávat. V láku v lednici vydrží i měsíc, pokud je za pár minut nesníme.

4

Vepřová pečeně | veprova-pecene


Vepřová pečeně hodový recept

Ingredience:
  • 3 kg masa (pečínka, plecko, kýta, krkovička, bůček
  • sůl
  • kmín
  • 0,5 kg tuku (sádla vepřového není li maso tučné samo o sobě)

Postup:
  • maso očistíme
  • urovnáme do pekáče
  • posolíme
  • pokmínujeme
  • podlijem nepatrně vodou
  • dáme na krátkou dobu pod pokličkou podusit
  • jakmile je maso podušené sejmeme pokličku a pečeme
  • občas podlijeme vřelým vývarem z kostí
  • pečeme dle stáří masa asi 90 až 120 minut
  • pak maso vyjmeme a porcujeme a uložíme do tepla
  • tučnou šťávu z pekáče slijeme
  • zbylou dáme vysmahnout, zaprášíme jí do růžova opraženou moukou
  • podlijeme vývarem z kostí
  • ochutíme
  • chvíli povaříme a smícháme s tučnou šťavou
  • jako příloha je vhodný knedlík se zelím



Editace: 29.6.2011 - 12:45
Počet článků v kategorii: 15
Url:segedinsky--gulas
Share
Share
Tweet