Segedínský guláš
Szegedínský guláš pravý recept
Pro 4 hladové turisty.Ingredience:
- 1 kg masa (tučného)
- 20 dkg cibule
- 15 dkg tuku
- sůl
- 20 g kmínu (rovná kávová)
- 30 g sladké papriky (vrchovatá kávová)
- 1,6 kg zelí kyselého
- 0,6 litru mléka
- 12 dkg mouky
Postup:
- na tuku usmažíme do růžova na drobno pokrájenou cibuli
- přidáme kmín, papriku a na 2x2 až 3x3 cm nakrajené maso
- osolíme a trochu podlejeme vodou
- dusíme asi 30 minut
- pak přidáme překrájené zelí a podlijeme trochou vody
- přidáme sůl a dusíme do měkka
- nakonec přidáme mléko s rozkvedlanou moukou a povaříme vše
- někdy je třeba přidat trochu octa dle chuti
- příloha: knedlík, či brambory
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Utopenci snadno a rychle - recept
Suroviny:- 0,5 kg kabanosu
- 4 cibule
- 4 lžíce octa
- 4 lžíce oleje
- 4 lžíce plnotučné hořčice
- 4 lžíce worcestru
- 4 lžíce kečupu
- 8 lžic vody
- 1/2 lžičky chilli
- sůl
- pepř
- paprika
Postup:
Kabanos a cibuli nakrájíme na kolečka, vložíme se do sklenice, zhruba do jedné poloviny a zalijeme lákem.
Lák:
Zbylé přísady povaříme za stálého míchání na mírném ohni s 8 lžícemi vody,přidá se koření dle chuti a jakmile se vše spojí v hladkou hmotu, zalijeme tím sklenici. Pak ještě urovnáme zbytek kabanosu a cibule, vše upěchujeme a zavřeme víčkem. Po vychladnutí můžeme již podávat. V láku v lednici vydrží i měsíc, pokud je za pár minut nesníme.
Hašé z vepřového masa recept
0,1 kg = 10 dkg = 100 gIngredience:
- 1 kg masa (ramínko), nebo vepřových kořínků
- 0,4 kg kořenové zeleniny
- 0,15 kg tuku
- 0,4 kg cibule
- 0,6 litru mléka
- 2 žloutky
- 3 dkg krupice
- sůl
- pepř
Postup:
- maso uvaříme se solí a zeleninou do měkka
- uvařené maso umeleme
- drobně pokrájenou cibuli zpěníme na tuku
- žloutky s krupicí rozkvedláme v mléce a vylijeme na drobně pokrájenou cibuli
- mícháme až do vytvoření kašovité sedliny
- pak do ní vmícháme umleté maso
- osolíme, opepříme a můžeme i zahustit strouháním, či zředit polévkou
- porce můžeme pokapat citronovou šťávou
Příloha: brambory, hranolky, bramborák, dušená zelnina, saláty
Uzené maso vepřové a uzená polévka recept
Ingredience:0,8 kg uzeného masa
Postup:
Maso uvaříme v hrnci a podáváme s bramborovým, či
houskovým knedlíkem a zelím, nebo s
bramborovou kaší, či kaší z luštěnin.
K uzenému masu jsou vhodné nejrůznější saláty, či nakládané okurky.
Z vývaru můžete snadno zhotovit uzenou polévku přidáním mrkve, petržele, česneku, soli a tří kuliček pepře. Po uvaření zeleniny přidejte do polévky 5 dkg uvařených krup.
Kořínek (ocásky) na smetaně recept
Ingredience:- 1 kg kořínků
- 30 dkg zeleniny kořenové
- 10 dkg cibule
- 1,5 litrů mléka
- 15 dkg mouky
- 5 dkg másla
- sůl
- pepř
- nové koření
- bobkový list
- tymián
Postup:
- kořínek uvaříme se zeleninou, solí a kořením
- maso i zeleninu nakrájíme na nudličky
- polévku přecedíme a povaříme
- vývar zahustíme mlékem s moukoiu a okyselíme - necháme chvíli povařit
- pak do něj vložíme nakrájené maso i zeleninu a znovu povaříme
- před podáváním přidáme máslo a nasekanou petrželku
- mléko lze nahradit kyselou smetanou a tím ušetříme máslo
Příloha: knedlík, brambory
Vepřové na houbách, nebo na kmíně (kmínu) tradiční recept
0,1 kg = 10 dkgIngredience:
- 0,8 kg masa (kotleta, kýta, ramínko)
- 0,17 kg cibule
- 0,13 kg tuku
- 0,17 kg mouky
- dle chuti sůl
- 0,33 kg čerstvých hub nebo
- 0,1 kg sušených (houby se musí namočit předem a pak uvařit)
Postup:
Postup stejný, jako u guláše základního jen s tím rozdílem, že na tuku do růžova osmažíme cibulku a rozkrájíme sušené, či čerstvé houby na nichž pak maso připravujeme.
Pokud houby nahradíme kmínem, budeme mít VEPŘOVÉ na kmínu.
Příloha: houskový, či bramborový knedlík
Editace: 29.6.2011 - 12:45
Počet článků v kategorii: 15
Url:segedinsky--gulas