Jítrnicový prejt
Jítrnicový prejt domácí recept
Ingredience:- 2 kg kořínků, nebo masa z hlav
- 1,2 kg žemlí
- 0,30 kg tuku
- sůl
- pepř
- majoránka
- česnek
Postup:
- uvařené kořínky, či hlavy obereme a maso i kůže nakrájíme(kůže hrubě umeleme jen do pokud plníme do jitrnic)
- přidáme housky namočené ve vodě a vymačkané
- přidáme koření, sůl, česnek a část rozpuštěného tuku
- vše dobře promícháme
- dle potřeby ředíme polévkou z uvařených hlava, či kořínků
- vše vylijeme do vymaštěného pekáče
- pak upečeme v troubě
Příloha: brambory, nebo zelí s knedlíkem
15LW NO topic_id
AD
Další témata ....(Topics)
Guláš bez míchání
Přísady:- 1 kg vepřového masa (plec)
- 3 větší cibule
- 5 stroužků česneku
- 2 čaj. lžičky guláš. koření (může být i kari)
- 3 čaj. lžičky papriky sladké
- 3 polévkové lžíce solamylu
- sůl, pepř
- 2 masoxy
- feferonka
- 0,75 - 1 l vody
Nakrájíme maso a cibuli, smícháme ostatní suroviny,promícháme ( masoxy v malém hrníčku a pak dolejeme 1 l vody) , vše dáme do pekáče, přikryjeme alobalem a pečeme na 250 st. asi 1,5 hodiny. Pozor - nedolíváme vodu, nemíchat, nesundávat alobal !
Guláš základní předpis pro vepřový nebo hovězí guláš - recept
Ingredience:- 0,8 kg masa (i hovězího - stejný postup jako u vepřového)
- 0,33 kg cibule
- 0,17 kg tuku
- 10 dkg mouky
- sůl
- pepř
- paprika(dle chuti sladká, či pálivá)
Postup:
- maso nakrájíme za syrova
- na tuku osmažíme do růžova cibuli nakrajenou na kostky
- přidáme papriku
- dobře rozmícháme
- voložíme nakrájené maso
- posolíme
- popepříme
- dusíme pod pokličkoui
- občas přilijeme horký vývar z kostí
- měkké maso vybereme a uložíme do tepla
- šťávu zalijeme vývarem z kostí
- ochutíme
- povaříme a podáváme
- přílohy: knedlík, brambor, těstoviny, rýže
ŘÍZKY NARUBY
Potřebujeme:- vepřové plátky
- slaninu
- strouhanku
- cibuli
- vajíčko
- olej
- sůl
- pepř
- zeleninu (paprika, rajče, cibule, žampiony) nebo zeleninu sterilovanou
Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme.Obalíme ve strouhance a potom ve vajíčku, osmahneme na pánvi s olejem - větší stupeň. Plátky klademe do pekáče, vystlaný cibulí a slaninou. Nahoru klademe zeleninu, podlejeme trochou vody, přikrejeme alobalem a dáme zapéct do trouby.
Kořínek (ocásky) na smetaně recept
Ingredience:- 1 kg kořínků
- 30 dkg zeleniny kořenové
- 10 dkg cibule
- 1,5 litrů mléka
- 15 dkg mouky
- 5 dkg másla
- sůl
- pepř
- nové koření
- bobkový list
- tymián
Postup:
- kořínek uvaříme se zeleninou, solí a kořením
- maso i zeleninu nakrájíme na nudličky
- polévku přecedíme a povaříme
- vývar zahustíme mlékem s moukoiu a okyselíme - necháme chvíli povařit
- pak do něj vložíme nakrájené maso i zeleninu a znovu povaříme
- před podáváním přidáme máslo a nasekanou petrželku
- mléko lze nahradit kyselou smetanou a tím ušetříme máslo
Příloha: knedlík, brambory
Hašé z vepřového masa recept
0,1 kg = 10 dkg = 100 gIngredience:
- 1 kg masa (ramínko), nebo vepřových kořínků
- 0,4 kg kořenové zeleniny
- 0,15 kg tuku
- 0,4 kg cibule
- 0,6 litru mléka
- 2 žloutky
- 3 dkg krupice
- sůl
- pepř
Postup:
- maso uvaříme se solí a zeleninou do měkka
- uvařené maso umeleme
- drobně pokrájenou cibuli zpěníme na tuku
- žloutky s krupicí rozkvedláme v mléce a vylijeme na drobně pokrájenou cibuli
- mícháme až do vytvoření kašovité sedliny
- pak do ní vmícháme umleté maso
- osolíme, opepříme a můžeme i zahustit strouháním, či zředit polévkou
- porce můžeme pokapat citronovou šťávou
Příloha: brambory, hranolky, bramborák, dušená zelnina, saláty
Editace: 1.7.2011 - 13:04
Počet článků v kategorii: 15
Url:jitrnicovy-prejt