Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Jítrnicový prejt


Jítrnicový prejt domácí recept

Ingredience:
  • 2 kg kořínků, nebo masa z hlav
  • 1,2 kg žemlí
  • 0,30 kg tuku
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • česnek

Postup:
  • uvařené kořínky, či hlavy obereme a maso i kůže nakrájíme(kůže hrubě umeleme jen do pokud plníme do jitrnic)
  • přidáme housky namočené ve vodě a vymačkané
  • přidáme koření, sůl, česnek a část rozpuštěného tuku
  • vše dobře promícháme
  • dle potřeby ředíme polévkou z uvařených hlava, či kořínků
  • vše vylijeme do vymaštěného pekáče
  • pak upečeme v troubě

Příloha: brambory, nebo zelí s knedlíkem

15LW NO topic_id



Další témata ....(Topics)


5

Vepřová na smetaně | veprova-na-smetane


Vepřová plec na smetaně recept

Ingredience:
  • 1 kg masa (plecko, kýta)
  • sůl
  • pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • tymián
  • 0,6 kg kořenové zeleniny
  • 0,4 kg cibule
  • 2 lžíce francouzské hořčice
  • 1 l mléka (dle potřeby)
  • 20 dkg mouky
  • 15 dkg tuku

Postup:
  • na tuku usmažíme do růžova na drobno pokrájenou zeleninu i cibuli
  • pak na ní položíme posolené a hořčicí potřené maso
  • přidáme koření
  • dusíme chvíli pod pokličkou
  • změklé maso dopečeme v troubě a občas podlíváme horkým vývarem z kostí
  • upečené maso naporcujeme a necháme v teplé nádobě
  • šťávu zalijeme mlékem s moukou a ochutíme
  • můžeme přidat i žloutek, máslo a smetanu
  • příloha: houskový knedlík

0

ŘÍZKY NARUBY | rizky-naruby


ŘÍZKY NARUBY

Potřebujeme:
    vepřové plátky
  • slaninu
  • strouhanku
  • cibuli
  • vajíčko
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • zeleninu (paprika, rajče, cibule, žampiony) nebo zeleninu sterilovanou

Vepřové plátky naklepeme, osolíme, opepříme.Obalíme ve strouhance a potom ve vajíčku, osmahneme na pánvi s olejem - větší stupeň. Plátky klademe do pekáče, vystlaný cibulí a slaninou. Nahoru klademe zeleninu, podlejeme trochou vody, přikrejeme alobalem a dáme zapéct do trouby.

7

Guláš základní | gulas-zakladni


Guláš základní předpis pro vepřový nebo hovězí guláš - recept

Ingredience:
  • 0,8 kg masa (i hovězího - stejný postup jako u vepřového)
  • 0,33 kg cibule
  • 0,17 kg tuku
  • 10 dkg mouky
  • sůl
  • pepř
  • paprika(dle chuti sladká, či pálivá)

Postup:
  • maso nakrájíme za syrova
  • na tuku osmažíme do růžova cibuli nakrajenou na kostky
  • přidáme papriku
  • dobře rozmícháme
  • voložíme nakrájené maso
  • posolíme
  • popepříme
  • dusíme pod pokličkoui
  • občas přilijeme horký vývar z kostí
  • měkké maso vybereme a uložíme do tepla
  • šťávu zalijeme vývarem z kostí
  • ochutíme
  • povaříme a podáváme
  • přílohy: knedlík, brambor, těstoviny, rýže

13

Hašé z vepřového masa | hase-z-veproveho-masa


Hašé z vepřového masa recept

0,1 kg = 10 dkg = 100 g
Ingredience:
  • 1 kg masa (ramínko), nebo vepřových kořínků
  • 0,4 kg kořenové zeleniny
  • 0,15 kg tuku
  • 0,4 kg cibule
  • 0,6 litru mléka
  • 2 žloutky
  • 3 dkg krupice
  • sůl
  • pepř

Postup:
  • maso uvaříme se solí a zeleninou do měkka
  • uvařené maso umeleme
  • drobně pokrájenou cibuli zpěníme na tuku
  • žloutky s krupicí rozkvedláme v mléce a vylijeme na drobně pokrájenou cibuli
  • mícháme až do vytvoření kašovité sedliny
  • pak do ní vmícháme umleté maso
  • osolíme, opepříme a můžeme i zahustit strouháním, či zředit polévkou
  • porce můžeme pokapat citronovou šťávou

Příloha: brambory, hranolky, bramborák, dušená zelnina, saláty
1

Guláš bez míchání | gulas-bez-michani


Guláš bez míchání

Přísady:
  • 1 kg vepřového masa (plec)
  • 3 větší cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 čaj. lžičky guláš. koření (může být i kari)
  • 3 čaj. lžičky papriky sladké
  • 3 polévkové lžíce solamylu
  • sůl, pepř
  • 2 masoxy
  • feferonka
  • 0,75 - 1 l vody

Nakrájíme maso a cibuli, smícháme ostatní suroviny,promícháme ( masoxy v malém hrníčku a pak dolejeme 1 l vody) , vše dáme do pekáče, přikryjeme alobalem a pečeme na 250 st. asi 1,5 hodiny. Pozor - nedolíváme vodu, nemíchat, nesundávat alobal !



Editace: 1.7.2011 - 13:04
Počet článků v kategorii: 15
Url:jitrnicovy-prejt
Share
Share
Tweet