Okhelp.cz

Recepty, články, nápady, programování. Dříve dum-zahrada, finance, internet a know-how.okhelp.cz Pro lepší výsledky hledání používejte i diakritiku.

Guláš základní


Guláš základní předpis pro vepřový nebo hovězí guláš - recept

Ingredience:
  • 0,8 kg masa (i hovězího - stejný postup jako u vepřového)
  • 0,33 kg cibule
  • 0,17 kg tuku
  • 10 dkg mouky
  • sůl
  • pepř
  • paprika(dle chuti sladká, či pálivá)

Postup:
  • maso nakrájíme za syrova
  • na tuku osmažíme do růžova cibuli nakrajenou na kostky
  • přidáme papriku
  • dobře rozmícháme
  • voložíme nakrájené maso
  • posolíme
  • popepříme
  • dusíme pod pokličkoui
  • občas přilijeme horký vývar z kostí
  • měkké maso vybereme a uložíme do tepla
  • šťávu zalijeme vývarem z kostí
  • ochutíme
  • povaříme a podáváme
  • přílohy: knedlík, brambor, těstoviny, rýže


15LW NO topic_id



Další témata ....(Topics)


3

Utopenci rychle | utopenci-rychle


Utopenci snadno a rychle - recept

Suroviny:
  • 0,5 kg kabanosu
  • 4 cibule
  • 4 lžíce octa
  • 4 lžíce oleje
  • 4 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 lžíce worcestru
  • 4 lžíce kečupu
  • 8 lžic vody
  • 1/2 lžičky chilli
  • sůl
  • pepř
  • paprika

Postup:

Kabanos a cibuli nakrájíme na kolečka, vložíme se do sklenice, zhruba do jedné poloviny a zalijeme lákem.

Lák:
Zbylé přísady povaříme za stálého míchání na mírném ohni s 8 lžícemi vody,přidá se koření dle chuti a jakmile se vše spojí v hladkou hmotu, zalijeme tím sklenici. Pak ještě urovnáme zbytek kabanosu a cibule, vše upěchujeme a zavřeme víčkem. Po vychladnutí můžeme již podávat. V láku v lednici vydrží i měsíc, pokud je za pár minut nesníme.

8

Vepřové na houbách | veprove-na-houbach


Vepřové na houbách, nebo na kmíně (kmínu) tradiční recept

0,1 kg = 10 dkg
Ingredience:
  • 0,8 kg masa (kotleta, kýta, ramínko)
  • 0,17 kg cibule
  • 0,13 kg tuku
  • 0,17 kg mouky
  • dle chuti sůl
  • 0,33 kg čerstvých hub nebo
  • 0,1 kg sušených (houby se musí namočit předem a pak uvařit)

Postup:
Postup stejný, jako u guláše základního jen s tím rozdílem, že na tuku do růžova osmažíme cibulku a rozkrájíme sušené, či čerstvé houby na nichž pak maso připravujeme.
Pokud houby nahradíme kmínem, budeme mít VEPŘOVÉ na kmínu.

Příloha: houskový, či bramborový knedlík
4

Vepřová pečeně | veprova-pecene


Vepřová pečeně hodový recept

Ingredience:
  • 3 kg masa (pečínka, plecko, kýta, krkovička, bůček
  • sůl
  • kmín
  • 0,5 kg tuku (sádla vepřového není li maso tučné samo o sobě)

Postup:
  • maso očistíme
  • urovnáme do pekáče
  • posolíme
  • pokmínujeme
  • podlijem nepatrně vodou
  • dáme na krátkou dobu pod pokličkou podusit
  • jakmile je maso podušené sejmeme pokličku a pečeme
  • občas podlijeme vřelým vývarem z kostí
  • pečeme dle stáří masa asi 90 až 120 minut
  • pak maso vyjmeme a porcujeme a uložíme do tepla
  • tučnou šťávu z pekáče slijeme
  • zbylou dáme vysmahnout, zaprášíme jí do růžova opraženou moukou
  • podlijeme vývarem z kostí
  • ochutíme
  • chvíli povaříme a smícháme s tučnou šťavou
  • jako příloha je vhodný knedlík se zelím

12

Jítrnicový prejt | jitrnicovy-prejt


Jítrnicový prejt domácí recept

Ingredience:
  • 2 kg kořínků, nebo masa z hlav
  • 1,2 kg žemlí
  • 0,30 kg tuku
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • česnek

Postup:
  • uvařené kořínky, či hlavy obereme a maso i kůže nakrájíme(kůže hrubě umeleme jen do pokud plníme do jitrnic)
  • přidáme housky namočené ve vodě a vymačkané
  • přidáme koření, sůl, česnek a část rozpuštěného tuku
  • vše dobře promícháme
  • dle potřeby ředíme polévkou z uvařených hlava, či kořínků
  • vše vylijeme do vymaštěného pekáče
  • pak upečeme v troubě

Příloha: brambory, nebo zelí s knedlíkem
9

Uzené maso | uzene-maso


Uzené maso vepřové a uzená polévka recept

Ingredience:
0,8 kg uzeného masa

Postup:
Maso uvaříme v hrnci a podáváme s bramborovým, či houskovým knedlíkem a zelím, nebo s bramborovou kaší, či kaší z luštěnin.

K uzenému masu jsou vhodné nejrůznější saláty, či nakládané okurky.

Z vývaru můžete snadno zhotovit uzenou polévku přidáním mrkve, petržele, česneku, soli a tří kuliček pepře. Po uvaření zeleniny přidejte do polévky 5 dkg uvařených krup.



Editace: 30.6.2011 - 18:59
Počet článků v kategorii: 15
Url:gulas-zakladni
Share
Share
Tweet